Hormoonanalyse bij uw kat

De hartslag, lichaamstemperatuur en de groei van uw kat worden geregeld door hormonen. Wijken de hormonen af? Dan kan dat een oorzaak zijn van verschillende ziektes. Met een hormoonanalyse onderzoekt de dierenarts of uw huisdier afwijkingen heeft in de hormonen.

Lees ook: Hormoonanalyse hond

Merkt u bijvoorbeeld dat uw kat veel drinkt, plast, eet of hijgt? Dan kan er sprake zijn van een verhoging van het hormoon cortisol in het lichaam. Dit kan wijzen op het syndroom van Cushing.

Naast het syndroom van Cushing, kan ook bij de ziekte van Addison en een trage of overactieve schildklier sprake zijn van een hormoonafwijking. Lees verder in dit artikel wanneer een hormoonanalyse nodig is.

Wat is een hormoon?

Hormonen zijn regelstofjes in het lichaam die worden gemaak door verschillende klieren, waaronder de bijnieren en de hypofyse. Via het bloed komen de hormonen op de plaats van bestemming. Het hormoonstelsel regelt allerlei lichaamsfuncties, zoals de hartslag, lichaamstemperatuur, het stofwisselingsniveau, de vruchtbaarheid status en groei van uw huisdier.

Hoe werkt een hormoonanalyse bij katten?

Voor een hormoonanalyse wordt er bloed afgenomen bij uw huisdier of wordt u gevraagd een urinemonster te verzamelen. Lees hier meer over bloed afnemen bij kat. Dit wordt opgestuurd naar het laboratorium, waar de hormoonconcentratie wordt gemeten.

Wanneer is een hormoonanalyse nodig?

Zowel een tekort als een overschot aan hormonen kan schadelijk zijn voor uw huisdier. Bij een aantal ziektebeelden kan uw dierenarts aangeven dat een hormoonanalyse nodig is voor vervolgonderzoek. Denk hierbij aan:

  • de ziekte van Cushing
  • een overactieve of trage schildklier
  • progesteron prikken
  • suikerziekte
  • de ziekte van Addison

Overactieve schildklier bij uw kat

Katten met een overactieve schildklier zijn vaak ouder dan acht jaar. Zowel katers als poezen kunnen hier last van hebben. De dierenarts kan vaak al voelen of uw kat hier last van heeft, omdat de schildklier dan vaak verdikt is. Deze aandoening kan worden vastgesteld via een bloedonderzoek. Ook kan een schildklierscan gemaakt worden.

Suikerziekte bij uw kat

Als uw kat last heeft van suikerziekte betekent dit dat uw dier te weinig insuline aanmaakt. Insuline is te vergelijken met een sleutel, zonder sleutel kan er geen suiker de cel in. Zo krijgen de cellen geen brandstof, met tot gevolg dat uw dier veel eetlust heeft en toch afvalt. Ook drinken en plassen katten met suikerziekte veel.

Wat doet u als u de uitslag heeft?

Een hormoonanalyse is een momentopname. Daarom zijn er soms meerdere monsters nodig. Om die reden wordt bij bijvoorbeeld de ziekte van Cushing een driedaagse test gedaan.

De dierenarts kijkt naar het ziektebeeld van uw huisdier en de uitslag van de hormoonanalyse en beslist aan de hand daarvan wat de volgende stap is.

Soms is verder onderzoek nodig, maar lang niet altijd. Een kat met een overactieve schildklier kan worden geholpen met medicijnen, een injectie met radioactief jodium of een jodiumvrij dieet.

In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hormoonanalyse?

Het voordeel van een hormoonanalyse is dat het duidelijkheid kan geven over de conditie van uw huisdier. De klachten van uw kat kunnen vervolgens gericht worden opgelost met de juiste medicatie of behandeling.

Soms is langdurige of zelfs levenslange behandeling noodzakelijk, maar veel hormoonziektes zijn goed te behandelen. Een nadeel is dat de uitslagen van sommige testen lang op zich laten wachten omdat het onderzoek veel tijd kost. Dit geldt vooral voor zeldzame ziektes.

Hoeveel kost een hormoonanalyse?

De kosten kunnen erg uiteenlopen omdat de ene test een stuk ingewikkelder is dan de andere. Soms zijn er aanvullende analyses nodig.

Belt u ons als u nog vragen heeft, wij helpen u graag!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd