Poedel

De poedel is één van de oudste hondenrassen die speciaal is ontwikkeld voor de jacht op watervogels. Het zijn levendige, actieve, schattige honden met gevoel voor humor. Wist u dat de poedel één van de meest intelligente rassen is van de wereld? Dit alles maakt de poedel tot een uitstekende gezinshond. 

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van het hondenras poedel? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een poedel te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond koopt. Wist u bijvoorbeeld al dat de poedel in verschillende soorten en maten voorkomt?

Achtergrond van de poedel

De poedel is een groep hondenrassen. Binnen deze groep zijn er namelijk verschillende soorten poedels, zoals de “standaard” poedel, dwerg poedel en toy poedel.

Jagen op watervogels

Deze groep hondenrassen is één van de oudste rassen die speciaal is ontwikkeld voor de jacht op watervogels. Dit is de reden voor zijn speciale vacht. De poedelvacht is dik, gekruld en op een bepaalde manier geknipt waardoor hij kon zwemmen. Vanwege zijn achtergrond is dit ras een uitstekende zwemmer.

Oorsprong

De meeste historici zijn het erover eens dat de poedel zijn oorsprong heeft in Duitsland. Later ontwikkelde het tot een apart ras in Frankrijk. De Fransen gebruikten de grotere standaard poedel voor eendenjacht, en de middelgrote dwergpoedel om truffels in het bos op te snuiven. Van de kleine toy poodle was de belangrijkste de taak om als de adels en rijke koopmannen te vergezellen. Het ras werd beschouwd als de nationale hond van Frankrijk en werden als allemansvrienden gezien. De poedel van vandaag heeft nog steeds deze status. Ze zijn over de hele wereld geliefd en staan terugkerend op de lijst van meest populaire hondenrassen.

Karakter: energieke hond

Poedels zijn intelligente, energieke, gelukkige en sociale honden. Zij zijn levendig, actief, vrolijk en hebben gevoel voor humor. Ze hebben lichamelijk en mentale uitdaging nodig. Poedels houden van hun gezin en aandacht. U moet ze echt aanleren om alleen thuis te blijven. Binnen de rasgroep zijn er naast vele overeenkomsten, ook kleine verschillen in gedrag. Zo zijn de standaard poedels actief en energiek, maar meestal wat afstandelijker dan de dwerg- en toy poedels.

Activiteit: dagelijkse beweging

Poedels zijn actieve honden die elke dag beweging nodig hebben om aan hun hoge energieniveau te voldoen. Ze hebben zin in allerlei activiteiten en houden ervan om bezig te zijn. Ze zijn nieuwsgierig en vinden het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken.

Zwemmen en apporteren

Zwemmen is een geweldige sport voor hen, en de meeste poedels zijn er dol op. Ze zijn gefokt als jachthonden en hun impuls is om te apporteren, dus het gooien van speelgoed, stokken of ballen zullen zowel hun geest als hun lichaam trainen.

Vachtverzorging

De poedel heeft een zachte, mooie, dichte vacht zonder een onderlaag. De relatief niet-verharende vacht van dit ras maakt de hond een goede keuze voor mensen met allergieën.

Borstelen, wassen en trimmen

Borstel uw poedel elke dag om losse haren, vuil en matten of klitten te verwijderen. Breng uw hond om de zes tot acht weken naar een professionele trimmer. Uw poedel heeft misschien een bad nodig tussen de trim afspraken. Als u een lange tijd zijn vacht niet verzorgd, kan uw poedel last krijgen van matten en huidinfecties.

Trainen

Voor de vachtverzorging is het nodig dat u uw hond traint. Zo raakt hij gewend aan het borstelen en baden. Hoe eerder u begint, hoe beter. 

Verschillende kapsels

Omdat poedels er erg verschillend uit kunnen zien, kan het vrij gemakkelijk zijn om te denken dat u naar twee verschillende honden kijkt in plaats van naar twee poedels met verschillende kapsels. Lees hier meer over het laten trimmen van uw hond.

Training poedel

Poedels zijn buitengewoon intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze worden beschouwd als één van de meest intelligente rassen ter wereld. Ze houden ervan om te leren en om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Leer ze de krant op te halen, een fles naar de prullenbak te dragen, uw pantoffels mee te nemen.

Socialisatie

Het ras moet vroeg worden gesocialiseerd naar omgevingen en andere mensen en honden. Dus zorg ervoor dat de fokker van de pups ze uitgebreid heeft gesocialiseerd.

Hondensporten

Poedels zijn handig, charmant en slim. Ze genieten van hondensporten, zoals behendigheid, gehoorzaamheid en apporteren. Het zijn uitstekende waterhonden.

Poedels zijn erg mensgericht. Ze moeten altijd getraind worden met positieve bekrachtiging en nooit met straf.

Grootte en gewicht

Alle poedels hebben een vierkante omtrek, met een lange, elegante nek en een rechte rug. Afhankelijk van het type zijn er verschillende hoogtes en gewichten.

 • standaard poedels zijn 35 cm of groter en hebben een gewicht van tussen de 18 en 25 kg.
 • dwerg poedels zijn tussen de 28 en 35 cm en hebben een gewicht van 5 tot 7 kg.
 • toy poedels zijn gemiddeld tussen de 24 en 28 cm groot en wegen tussen de 2 en 5 kg.

Kleur

De vacht van de poedel is er in vele kleuren, zoals abrikoos, zwart, bruin, café-au-lait, crème, grijs, rood, zilver en zilver beige. Het ras heeft een gekrulde en wollige vacht.

Speciaal voor het ras: familiehond

Naast dat de vacht meer verzorging nodig heeft dan andere rassen, is de poedel een echte familiehond die het leuk vindt om zich te mengen met zowel mensen als andere honden. Zoals we eerder al zeiden, is de poedel actief en vindt hij het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Erfelijke ziekten poedels

De meeste poedels hebben een lang en gezond leven. Maar alle honden hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, poedels ook. Maar dankzij de inspanningen van toegewijde, verantwoordelijke fokkers die routinematig alle fokdieren testen valt het aantal erfelijke ziekten mee. 

Enkele ziekten die bij poedels voorkomen zijn:

 • ziekte van Addison: de bijnieren produceren niet genoeg van het hormoon cortisol
 • ziekte van Cushing: de bijnieren produceren te veel cortisol
 • hypothyreoïdie: onvoldoende schildklierhormoon spiegels
 • progressieve retina atrofie: een erfelijke oogziekte die tot blindheid kan leiden

Voeding: voorkom overgewicht

Sommige poedels zijn vatbaar voor overgewicht, dus let op de calorieën inname van uw hond en zijn gewicht. Hoeveel voedsel uw hond nodig heeft, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw en activiteitenniveau. Elke honden is anders en heeft weer andere hoeveelheid voeding nodig. Vraag uw dierenarts voor advies.

Type

Gezelschapshonden

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Spreken de eigenschappen van een poedel u aan en wilt u een hond kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen poedel koopt.

Meer informatie en tips over het kopen van een puppy of volwassen poedel? Lees: puppy kopen

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd