Maine coon

De maine coon is een geweldig familielid met een lief en kalm karakter. Hij staat dan ook bekend als de grote vriendelijke reus. Het is misschien ook het grootste kattenras van allemaal.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Karakter maine coon

De maine coon staat bekend als de grootste van alle kattenrassen, hij verdient daarom de bijnaam grote vriendelijke reus. Hij heeft een kalm, lief karakter en is een sociaal wezen zonder dat hij aandacht nodig heeft. 

Dit ras vindt het leuk om u te volgen en houdt u graag van een afstand in de gaten. Liefde en knuffels krijgen hebben niet de hoogste prioriteit van de maine coon, hoewel hij meestal erg sociaal is en geniet van uw gezelschap. Door zijn vriendelijke en relaxte karakter is de maine coon een uitstekende keuze voor een gezinslid en heeft hij geen bezwaar tegen kinderen of zelfs honden in uw gezin.

Uiterlijk, maat en gewicht maine coon

De maine coon staat bekend als 's werelds grootste kattenras. Gewoonlijk worden de mannetjes tussen de zes en acht kg en het vrouwtje tussen de vier en zes kg. Ze bereiken hun volledige grootte pas als ze drie tot vijf jaar oud zijn. Dus wees erop voorbereid dat uw nieuwe gezinslid gewoon blijft groeien.

Het lichaam van de maine coon is groot en gespierd met een rechthoekige vorm en ze hebben een lange, borstelige staart. Het hoofd heeft een vierkante vorm met puntige, pluizige oren, ogen die wat wijder uit elkaar staan en een royale halskraag.

Kleur

De maine coon heeft een prachtige, lange, zijdeachtige vacht. De vacht bestaat uit een ondervacht bedekt met een glanzende, lange en waterdichte toplaag. De bruine tabby-kleur is zo populair dat veel mensen niet weten dat de maine coon in nog veel meer andere effen kleuren en patronen voorkomt. De kleuren die voorkomen zijn: zwart, alle tabby-kleuren en -patronen, rood of wit, schildpad en calico (gekleurde vlekken met een witte onderlaag).

Vachtverzorging

De vacht van de maine coon is ongeveer vijf cm lang en heeft een zijdezachte, glanzende textuur. U verzorgt de vacht relatief gemakkelijk. Kam de vacht één of twee keer per week en de vacht blijft glad en zijdezacht. Gebruik een kam van roestvrij staal om te voorkomen dat de vacht in de war raakt en om de losse haren van de ondervacht te verwijderen.

Iets typisch van de maine coon is dat hij niet bang is voor water. Dus als de vacht er dof en vies uitziet, kunt u overwegen om uw kat een bad te geven.

Speciaal voor het ras

Het is bekend dat de maine coon een schattig, zacht tsjilpend geluid heeft. Dit ras is niet erg luidruchtig. Maine coons communiceren op verschillende manieren met mensen. Ze maken vaak een piepend, trillend geluid en communiceren met hun lichaamstaal. Zorg ervoor dat u goed luistert naar wat uw maine coon te zeggen heeft, ook als u niet het hardste gemiauw krijgt.

Erfelijke ziektes

De maine coon is over het algemeen gezond. Hij kan erfelijke ziekten dragen en ontwikkelen waardoor uw maine coon pijn heeft en minder makkelijk beweegt. De meest voorkomende erfelijke ziekten zijn:

 • heupdysplasie: een orthopedische aandoening die de heup(en) aantast. Dit kan weinig of geen pijn veroorzaken, maar in het ergste geval tot ernstige kreupelheid leiden.
 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM): dit is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten. De aandoening veroorzaakt verdikking van de hartspier en kan zeer plotseling benauwdheid en sloomheid veroorzaken.
 • spinale spieratrofie (komt minder vaak voor): een genetische aandoening die de zenuwen in de skeletspieren van de romp en ledematen aantast, wat leidt tot spierzwakte en degeneratie.

Voeding

Gezien de grootte, zou u kunnen denken dat de maine coon veel voedsel nodig heeft om gezond te blijven. Maar dat is niet het geval. Als u uw maine coon te veel voeding geeft, kan hij overgewicht krijgen. 

De maine coon is een grote kat en heeft zowel droogvoer als natvoer nodig. U hoeft hem niet speciaal voer of extra maaltijden te geven om hem gelukkig te houden.

Achtergrond van de maine coon

Verschillende theorieën oorsprong

Er zijn verschillende theorieën over hoe het ras tot leven is gekomen. Sommigen zeggen dat de maine coon afkomstig is van de langharige katten uit Scandinavië die met de Vikingen naar Amerika kwamen. En vervolgens gepaard gingen met kortharige katten die oorspronkelijk uit de buurt kwamen. Anderen zeggen dat het ras afstamt van de koninklijke katten van Marie Antoinette, die ze zogenaamd naar Amerika stuurde voorafgaand aan haar eigen geplande ontsnapping tijdens de Franse Revolutie.

Hoewel het een populaire theorie is, is de maine coon niet het resultaat van een paring tussen een kat en een wasbeer, ook al is de gelijkenis opvallend met zijn grote formaat en borstelige staart.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd