Ragdoll

Heeft u ooit een kat op zijn rug zien liggen aan het voeteneind van het bed, met de poten gestrekt in elke richting en zijn hoofd over de rand gekanteld, alsof het ruggengraat in het midden gebroken is? Als u dat heeft gezien dan moet het een ragdoll zijn geweest. Deze flexibele kat is een geweldige, lieve vriend.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Ragdoll karakter

De ragdoll heeft een zachte, lieve en liefdevolle persoonlijkheid. Hij is waarschijnlijk het meest bekend om zijn vermogen om volledig te ontspannen in het lichaam, zoals een lappenpop  dus. Vandaar ook de naam ragdoll. Wees niet verbaasd als uw ragdoll in slaap valt op uw schoot op zijn rug, met zijn poten gestrekt in alle richtingen.

Sociaal en aanhankelijk

Ragdolls hebben een lief karakter en houden van hun gezin. Hij houdt ervan om te zien wat u aan het doen bent en om onverwacht kopjes te geven. Hij heeft niet veel aandacht nodig, zolang hij maar bij u in de buurt kan zijn. Het ras is gemakkelijk om mee te leven omdat ze erg sociaal zijn en goed samengaat met de meeste mensen en huisdieren, zoals andere katten en honden. Meestal zijn ze geweldig met kinderen en houden van samen spelen.

Uiterlijk, maat en gewicht ragdoll

De ragdoll is een grote kat en kan er vooral indrukwekkend uitzien met zijn lange vacht tijdens de winter. Het vrouwtje weegt gewoonlijk tussen de 4 en 6 kg en het mannetje kan tot 9 kg wegen.

Het kan enkele jaren duren voordat ze hun volledige grootte hebben bereikt, meestal vier jaar. Het lichaam is groot en gespierd met een dikke nek, ronde harige poten en een borstelige staart. Het hoofd is breed met een zachte driehoekige vorm, een licht gebogen neus en middelgrote oren met afgeronde punten.

Vachtverzorging

De vacht is lang met weinig ondervacht. Het vereist één keer per week goed kammen, het hele jaar door, om klitten te voorkomen die zich kunnen opbouwen tot pijnlijke knopen. Zorg ervoor dat u grondig kamt op de buik en rond de benen.

Kleur ragdoll

Ragdolls kunnen drie verschillende kleurpatronen hebben:

 1. mitted: het gezicht is gekleurd terwijl de kin, borst en onderkant van de buik tot aan de staart wit zijn
 2. bicolor:op het gezicht is een omgekeerde witte ‘’V’’ te zien waarbij de oren en (deel van de) ogen gekleurd zijn
 3. colorpoint: de vacht is cremekleurig in plaats van wit

De ragdoll is één van de weinige kattenrassen waar wit is toegestaan ​​in combinatie met de mitted kleur. Ragdolls hebben meestal lichtblauwe ogen.

Ragdoll weetjes

Het ras staat bekend om zijn flexibele lichaam en hoe ze zich volledig kunnen ontspannen. Ze slapen in waarschijnlijk elke positie alsof ze volledig botloos zijn. Dit betekent niet dat ze geen pijn voelen of dat u een ragdoll kunt vasthouden op elke manier.

Houd tijdens het dragen uw ragdoll met beide handen vast als goede ondersteuning. Zo voorkomt u dat uw ragdoll pijn krijgt.

Erfelijke ziektes

Ragdolls zijn over het algemeen gezond, maar zoals bij veel raskatten kunnen ze erfelijke ziektes hebben. Een gezondheidsprobleem dat voorkomt bij de ragdoll is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten in het algemeen; het veroorzaakt een verdikking van de hartspier. Met een hartecho kunt u erachter komen of de hartspier van uw ragdoll verdikt is.

Voeding

Ragdolls zijn vrij grote katten, maar dat betekent niet dat ze veel  eten nodig hebben. Ook hebben ragdolls geen speciale voeding nodig. Gezond en voedzaam droog of nat voer is voldoende.

Achtergrond van de ragdoll

De ragdoll is één van de meest recente kattenrassen, ontstaan in 1960 in Californië. Het begon allemaal in het huis van Ann Baker, die een groot, langharig kattenras wilde ontwikkelen met een zachte persoonlijkheid.

De ragdoll is van oorsprong een paring tussen de witte vrouwelijke Josephine en verschillende langharige mannen van onbekende afkomst die Baker in haar buurt vond.

Twee lijnen

Ann Baker selecteerde in het fokproces katten met het karakteristieke Himalaya-patroon. Birmanen, burmezen en perzen werden al vroeg in het fokken van de ragdoll meegenomen. Hierdoor ontstonden er twee lijnen: een lichte ragdoll en een donkere ragdoll, uiteraard verwijzend naar de kleur, maar ook de patronen.

Alle moderne ragdolls zijn terug te leiden op deze twee lijnen. Het ras werd pas in de jaren negentig officieel geregistreerd. Intussen is de ragdoll een enorm populair kattenras geworden.

De ragdoll is een populair kattenras.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd