Turkse van

De Turkse van is een actief ras dat dol is op klimmen, springen en ontdekken. Ze zijn aardig en aanhankelijk, vooral met hun geliefde familieleden. En verrassend genoeg is deze kleine kat een grote fan van water.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
  • Affectie

    Hoeveel affectie je kunt verwachten.
  • Kindvriendelijk

    Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
  • Behoefte aan activiteit

    Hoe actief dit ras is.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Verbaal

    Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van de Turkse van

De Turkse van is een zeldzaam en oud ras waarvan wordt gezegd dat het zijn oorsprong heeft in het Vanmeer-gebied in Turkije. Vanmeer is gelegen in de bergen met koude, lange winters en redelijk hete zomers. Het ras heeft zich fysiek aangepast door zijn kasjmier-achtige vacht die dik en vol is in de winter. Als het warmer wordt verliest hij zijn dikke vacht en begint hij te verharen.

Nationale schat

De kat werd de Turkse kat genoemd toen het ras voor het herkenning kreeg. In 1979 werd de naam veranderd naar Turkse Van. Dit zodat het ras voldoende apart werd gezien van de Turkse angora die zijn oorsprong vond in Ankara, Turkije. In 1960 herkende de Fédération Internationale Féline de Turkse van als ras. In Turkije worden de katten beschouwd als nationale schatten. 

Persoonlijkheid

De Turkse van is energiek, speels en houdt van plezier. Hij speelt graag en is sociaal met andere dieren en mensen. Ze hebben de neiging om een ​​sterke band met hun baasjes op te bouwen waarvan ze veel aandacht willen krijgen. Veel Turkse vans houden van springen, klimmen, apporteren, en zullen zelf speelgoed vinden wanneer ze willen spelen.

Familie kat

Dit lieve ras houdt ervan om betrokken te zijn bij wat er gaande is en geniet ervan om op uw schoot te liggen. De Turkse van is een geweldige familie kat en houdt ervan om geknuffeld en vastgehouden te worden op zijn eigen voorwaarden, en niet voor lange tijd. Het zijn vriendelijke katten, maar ze laten het niet zomaar gebeuren dat mensen aan hun staart trekken of proberen ze te aaien.

Uiterlijk, maat en gewicht Turkse van

De Turkse van wordt soms verward met zijn neef de Turkse angora, maar de twee zijn heel verschillend in maat, vacht en andere kenmerken. De van is een grote kat met een halflange, kasjmier-achtige vacht. Hij heeft een sterk en krachtig lichaam, brede borst en lange gespierde benen. Hij heeft een brede, wigvormige kop, ronde snuit, middel grote oren en ronde ogen. Het kan zo zijn dat de Turkse van ogen met twee verschillende kleuren heeft. Anders zijn de ogen meestal blauw of oranje-geel. De borstelige, eekhoornachtige staart draagt ​​ook bij aan het uitgesproken uiterlijk.

Mannetjes zijn veel groter en gespierder dan vrouwtjes in het ras. Vrouwtjes wegen gemiddeld  drie tot zes kg en mannetjes vier tot acht kg. Het ras is volgroeid als hij drie tot vijf jaar oud is. De meeste Turkse vans worden ongeveer 13 jaar oud.

Kleur

De Turkse van heeft ongebruikelijke markeringen, wat een van-patroon wordt genoemd. Dit bestaat uit bijna volledig wit lichaam met alleen kleur in zijn gezicht en op zijn staart. Het ras kan ook willekeurige gekleurde vlekken hebben op zijn lichaam en benen. Deze vlekken kunnen ook voorkomen bij andere rassen. Ze worden veroorzaakt door een bepaald type gen, het Piebald-gen. 

Veel voorkomende kleuren zijn rood en bruin, maar ook crème, zwart, blauw. Turkse vans kunnen ook een tabby-patroon hebben in rood, crème en blauw-grijs

Vachtverzorging

De vacht van een Turkse van is zacht en halflang. Terwijl veel katten drie verschillende typen haren hebben in hun vacht, heeft de Turkse Van geen ondervacht. Hierdoor voelt hun vacht zacht aan, bijna zoals kasjmier. Het ontbreken van een ondervacht geeft ook een strak uiterlijk. Kittens en jong volwassenen hebben een minder ontwikkelde vacht dan volwassen katten. De vacht bereikt pas zijn volledige lengte wanneer de kat minstens twee jaar oud is. In de zomer is de vacht kort, maar wordt langer en dikker in de winter.

De Turkse van ziet er misschien uit alsof hij veel vachtverzorging nodig heeft, maar de vacht is gemakkelijk te verzorgen. Kam er elke week doorheen en u bent klaar. Uw kat heeft wellicht wat vaker vachtverzorging nodig in de winter wanneer de vacht zwaarder is. Turkse vans spelen graag in het water en de vacht is zeer waterafstotend. Het in bad doen van deze katten is daardoor een uitdaging, hoewel de vacht snel droogt.

Speciaal voor het ras

Terwijl veel katten bij het zien van water wegrennen, is de Turkse van een sterke en goede zwemmer. Eigenaren van deze kat zeggen dat ze de kat onder de douche of lopende kraan hebben zien springen.Het is niet bekend waarom Turkse vans van water houden. Er wordt gezegd dat het ras zijn liefde voor zwemmen - en zijn waterafstotende vacht - heeft ontwikkeld om af te koelen of op vis te jagen in het Vanmeer.

Erfelijke ziekten

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben verschillende vormen van gezondheidsproblemen die genetisch overdraagbaar zijn. Turkse vans zijn over het algemeen gezond, hoewel sommige een ​​vorm van hartziekte ontwikkelen die hypertrofische cardiomyopathie (HCM) wordt genoemd. Dit is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten. Het is altijd verstandig om een kitten te kopen van een fokker die een gezondheidsgarantie biedt.

Voeding

Omdat de Turkse van een grote kat is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het eten. Slank blijven is belangrijk om gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen zoals suikerziekte en hartziekte te voorkomen. Geef twee tot drie keer per dag afgemeten maaltijden op regelmatige tijdstippen. Raadpleeg uw dierenarts over het beste voedsel om uw harige vriend te voeden.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd