Abessijn

De abessijn is een kat als geen ander. Hij is intelligent, altijd op avontuur uit en zit vol energie en speelsheid. Een leuk en soms maf familielid die graag alle aandacht krijgt.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van de abessijn

Omdat dit één van de oudste kattenrassen is, zijn er veel romantische verhalen over de achtergrond van het ras. Toen de abessijn aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst op Engelse kattenshows verscheen, werd er gezegd dat het ras afstamt van het land Abessinië, wat nu het huidige Ethiopië is. Dit ras is vergelijkbaar met de katten die afgebeeld zijn in de Egyptische piramides en tempels, vaak in de vorm van godinnen met kattenkoppen.

Eerste kat Zula

Tegenwoordig is er genetisch bewijs dat de eerste abessijnen naar Europa werden gebracht vanuit delen van Zuidoost-Azië en de kust van de Indische Oceaan, zoals India en Indonesië. Het ras heeft zijn naam waarschijnlijk gekregen van het land Abessinië, waarvan de eerste kat, Zula, geëxporteerd werd naar Engeland voor een tentoonstelling op de Crystal Palace Cat Show.

Kruising met andere katten

Andere rassen die waarschijnlijk voorkwamen op de achtergrond van de abessijn zijn de siamees, heilige birmaan en blauwe Rus. De karakteristieke en mooie vacht werd ook gezien bij katten die naar Engeland gebracht waren door de Romeinen.

Persoonlijkheid

De abessijn heeft de bijnaam Aby. Het is geen verlegen schootkat die de hele dag slaapt. Met een abessijn krijgt u een nieuwsgierige en zeer intelligente kat vol persoonlijkheid, die dol is op spelen en communiceren met zijn favoriete mensen. Hij leeft echt met volle teugen, houdt van spelletjes en kan uren door blijven spelen. Dit kan een uitdaging voor u zijn, maar deze kat zal u ook eindeloos vermaken. Maar u moet voorbereid zijn op een kat die constant in beweging is, altijd onderzoekend is naar wat u doet en altijd zin heeft in plezier en spelletjes.

Vogels kijken

Clickertraining, uitdagend puzzel speelgoed, trucs en oefeningen voor de behendigheid zijn perfect vermaak voor deze avontuurlijke katten. Of lekker aan de lijn wandelen in het park vindt de abessijn ook leuk. Als u een tuin heeft, plaats dan een vogelvoederbak dicht bij het raam - de Aby is namelijk dol op vogels kijken. Hij is ook een geweldige springer en vindt het leuk om zo hoog mogelijk te zitten zodat hij zijn omgeving goed in de gaten kan houden. 

Middelpunt van aandacht

Dit ras vindt het niet erg om het enige huisdier in de familie te zijn - zolang ze maar in het midden van de aandacht van de mensen staan. Speelse kinderen of volwassenen zullen zijn beste vriend zijn. Als u veel weg bent van huis is het slim om twee broers of zussen uit hetzelfde nest te halen, om er zeker van te zijn dat u twee katten heeft die ongeveer hetzelfde activiteitenniveau hebben.

Uiterlijk, maat en gewicht

Hoewel zijn oorsprong in Zuidoost-Azië ligt, lijkt de abessijn op een kleine Afrikaanse wilde kat. De kop is wigvormig en rond met grote, brede oren en grote amandel gevormde ogen in groen of goud. De ogen zijn omgeven door donkere lijnen, net zoals menselijke eyeliners. Het middelgrote lichaam van de Aby is gespierd, gracieus en atletisch met slanke benen met fijne botten, kleine, compacte poten en een lange staart. De kleuren van de vacht geven hem een warme en bijna gloeiend uiterlijk. De volgroeide mannelijke abessijn weegt ongeveer 4,5 tot 7,3 kilo en de vrouwtjes tussen de 4 en 6,5 kilo.

Kleur abessijn

De ‘getikte’ vacht heeft afwisselend lichte en donkere kleur patronen. Abessijnen komen in vier hoofdkleuren:

 • rossig bruin met donkerder bruin of zwart,
 • kaneelkleur met chocoladebruin,
 • warm beige met blauwtinten
 • rose-beige met licht cacaobruin. 

In sommige gevallen zijn Aby’s te zien in kleuren zoals lila, chocolade en verschillende zilveren tinten.

Vachtverzorging

De fijne, korte vacht van de abessijn heeft niet veel vachtverzorging nodig. Een wekelijkse kambeurt met een stalen kam verwijdert losse haren en houdt de vacht glanzend en mooi. Tijdens de verharingsperiode is het aan te raden om uw abessijn in bad te doen om overtollig haar te verwijderen.

Speciaal voor het ras

In veel opzichten is dit ras anders dan elk ander ras. Het gedrag lijkt meer op die van een hond. Het ras is slim, atletisch en zeer sociaal en kan heel leuk en gek zijn. De abessijnen worden vaak "Aby-grabby’s" genoemd omdat ze soms dingen pakken die ze interessant vinden. Deze katten staan ​​ook bekend om dat ze hun baasjes iets leren wat ze graag willen. Zoals dat u hun favoriete speeltje ergens neerlegt of op uw hand tikken als ze willen dat u iets doet.

Ze zullen er altijd voor zorgen dat ze in het middelpunt van uw aandacht staan ​​en houden u goed in de gaten. Zorg ervoor dat u veel spannend en uitdagend speelgoed heeft en ten minste één grote krabpaal tot aan het plafond om in te klimmen.

Erfelijke ziekten

Abessijnen kunnen een erfelijke aandoening ontwikkelen die pyruvaat kinase deficiëntie (PKD) wordt genoemd, wat het energiemetabolisme in rode bloedcellen beïnvloedt en bloedarmoede kan veroorzaken. Ook zijn ze vatbaar voor een  oogprobleem genaamd progressieve retina atrofie (PRA), die progressieve blindheid kan veroorzaken. Ze kunnen ook last hebben van patella luxatie en heupdysplasie.
Kies altijd een serieuze fokker en vraag of uw kat goed is getest en ingeënt.

Voeding

Zoals voor de meeste katten heeft de abessijn een complete, voedzame en uitgebalanceerde maaltijd met droog en nat voedsel nodig. Omdat dit een zeer actief ras is, is het belangrijk om ​​eiwitrijke voeding te kiezen dat het activiteitenniveau ondersteunt.

Neem contact op met uw dierenarts als u niet zeker weet welke voeding het beste geschikt is voor uw kat.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd