Wat is trauma?
In spreektaal denken we bij het woord trauma vaak aan psychologisch trauma of psychotrauma: een psychologisch probleem dus bij een hond. Maar een trauma is de medische term voor een ongeluk of ongeval. Iets als trauma bestempelen zegt niets over hoe erg het letsel is of hoeveel pijn een hond heeft. "Trauma" omvat is een brede groep letsel, waaronder verwondingen aan de huid, kneuzingen en botbreuken.
Wat is stoktrauma?
Stoktrauma is een veelgebruikte term in de diergeneeskunde. Zie bijvoorbeeld ook deze cases bij twee van onze vooraanstaande dierenziekenhuizen (verwijscentra):
Stoktrauma wordt veroorzaakt door te spelen met een houten stok. Stoktrauma kan veel verschijningsvormen aannemen, waar bij horen:
- een wond in de bek
- houtsplinters in de keel
- uitwendige verwondingen
Stoktrauma bij je hond kan vervelende gevolgen hebben en zal vaak door een dierenarts behandeld moeten worden.
Oorzaken stoktrauma
De meest gevaarlijke oorzaak van stoktrauma is intern letsel. De oorzaak van dat type stoktrauma is het stukbijten van een stok, waarbij splinters loskomen.
Stokken stukbijten
Kauwt jouw hond graag op de takken die hij vindt? Hierbij kunnen honden kleine stukjes van de stok of splinters inslikken, die in het zachte weefsel achter in de keel kunnen belanden of de luchtpijp kunnen doorboren. Dat veroorzaakt pijn en vaak ontstekingen.
Reden dat dit type stoktrauma gevaarlijk is, is het soms late herkennen door het baasje van dit stoktrauma, omdat het inwendig plaatsvindt. Het bloed uit de bek wordt soms weggelikt of weggeslikt, of het is niet goed zichbaar op donkere vacht van de hond.
Rennen met stokken
Rent jouw hond graag met stokken? Ook dan is er een risico op stoktrauma. Wanneer het uiteinde van de stok ergens tegenaan komt, kan er een verwonding in de mond ontstaan. Vooral als de hond slechts één kant van de stok vasthoudt, is er een kans dat het andere uiteinde tijdens het rennen in de grond blijft steken. Hierdoor kan de punt van de stok achter in de keel belanden. Dit risico bestaat ook wanneer de hond een stok opvangt die naar hem is gegooid. De stok komt soms met de punt in de bek terecht.
Mogelijke problemen die ontstaan zijn gebitsproblemen zoals beschadigingen en afgebroken tanden. Ons advies is dan ook om bij de jaarlijkse controle of tijdens de Maand van de Gebitsverzoringhet gebit van jouw hond (alleen dan gratis) te laten controleren.
Stoktrauma herkennen
Zie je één of meerdere van onderstaande symptomen terug bij je hond? Dan kan dit wijzen op stoktrauma, waarbij we adviseren om snel een dierenarts te bezoeken.
- Bloedverlies uit de bek
- Veelvuldig slikken
- Hoesten
- Zwelling in de keel of hals
- Kokhalzen
- Kwijlen (meer dan normaal)
- Stinken uit de bek (dit is nooit goed - ook niet bij oudere honden)
- ademhalingsklachten
- Moeilijk eten
Laat jouw hond niet met middeltjes zelf braken! Lees ook: hond laten braken
Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets in de keel van je hond zit.
Bepaalde symptomencombinaties kunnen uiteraard ook op andere gezondheidsproblemen wijzen, zoals beschadiging van het slijmvlies, problemen met het gebit, ontstekingen en gezwellen in de bek of verschillende ademhalingsproblemen.
Vermoed je dat je hond zich heeft verwond door een stok, raadpleeg dan direct een dierenarts.
Onderzoek bij stoktrauma
We handelen bij AniCura altijd met eerst een diagnose - het vaststellen van de oorzaak, om lukrake behandelingen te voorkomen. Daarom moeten we eerst de oorzaak vaststellen.
- Endoscopie: mogelijk moet er ook een endoscopie van de slokdarm of luchtpijp gedaan worden om uitsluitsel te geven dat er hier geen beschadigingen zijn.
- Echo: een enkele keer kan de diagnose pas gesteld worden door een echografisch onderzoek.
- CT-scan: in uitzonderlijke gevallen kan alleen een CT-scan bij je hond uitsluitsel geven.
Stoktrauma voorkomen
De oorzaak is het spelen met stokken, dus het meest voor de hand ligt: stop met stokken te spelen en bied je hond een alternatief aan. Er is voldoende veilig speelgoed dat niet splintert of stukgebeten kan worden, zoals dik touw. Dit speelgoed kun je meenemen tijdens de wandeling met je hond.
Stoktrauma behandelen
Het is sterk aan te raden vermoed stoktrauma te laten onderzoeken door een dierenarts. Onbehandeld stoktrauma kan namelijk chronische pijn veroorzaken.
De mogelijke behandelingen van stoktrauma zijn enorm uiteenlopend. Behandeling is sterk afhankelijk van de ernst en de oorzaak van het trauma.
- Soms hoeft er weinig te gebeuren en is het leed bij de hond minimaal.
- Het meest waarschijnlijke is dat jouw dierenarts de hond lichamelijk moet onderzoeken, waarbij de wond wordt gereinigd en mogelijke splinters worden verwijderd. Het kan goed zijn dat jouw hond hierbij onder narcose moet.
- In vervelende gevallen moeten er veel onderzoeken gedaan worden voordat we zeker kunnen zijn wat de exacte oorzaak is en waar precies in het lichaam van de hond een splinten van een stok zich bevindt, om vervolgend met een ingrijpendere operatie een hond te verlichten of zelfs te redden.
Gerelateerde artikelen
Bij stoktrauma zijn veel mogelijke onderwerpen relevant. Voor meer informatie over de zorg die AniCura kan bieden, lees je onderstaande artikelen.
- specialistische chirurgie in de diergeneeskunde
- KNO-arts diergeneeskunde
- pijnstillers
- antibiotica
- wondbehandeling zoals drain
- narcose
- endoscopie
- echografie
- CT
- ontstekingen
Vermoed je stoktrauma bij je hond? Laat dit onderzoeken door een dierenarts om zeker te zijn dat dit geen chronische problemen en pijn veroorzaakt bij je hond. Lees ook: pijnherkenning hond