Hoe lang is een hond zwanger?

Hoe lang een hond drachtig (zwanger) is, is niet altijd even accuraat vast te stellen. Bij een hond met een klein nest, is de draagtijd van de hond vaak langer. De spreiding van de drachtduur is bij honden groot, van 57 tot 67 dagen dracht. Kortom: hoe lang een hond zwanger is varieert per ras.

De bevruchting van de teef

Als uw hond loops is kan zij worden gedekt en daardoor uiteindelijk drachtig worden. In de periode van loopsheid vinden er hormonale veranderingen plaats, bereidt onder andere de baarmoeder van uw hond zich voor op een bevruchting en rijpen de eicellen.

Het ideale dekmoment is rond de negende dag van de oestrische cyclus. De dekking kan door een reu of door kunstmatige inseminatie plaatsvinden.

Ongeveer vijf dagen na dekking van de teef vindt de bevruchting van de eicellen plaats. De bevruchte eicellen bevinden zich dan nog in de eileiders. Na de bevruchting trekken de eicellen naar de baarmoederhoorns. Hier nestelen zij zich in en ontwikkelen zich tot embryo’s.

Van embryo tot puppy

In de eerste twee weken van de dracht van uw hond worden de organen van de pups gevormd. In de weken hierna ontwikkelen de embryo’s zich tot pups: ze krijgen nagels, tanden en snorharen en het skelet begint te verstevigen.

Deze ontwikkelingen vinden plaats onder invloed van hormonen van de teef. Door deze hormonen kan uw hond zich misselijk voelen en een verminderde eetlust hebben. Hoe groter de foetussen worden, hoe minder plaats er in de buik van de hond is voor de maag. Ook hierdoor kan een drachtige hond een verminderde eetlust hebben.

Aan het begin van de dracht zijn er nog geen zichtbare lichamelijke veranderingen. Pas vanaf de helft van de draagtijd van de hond (drachtduur) is aan het uiterlijk van de hond te zien dat zij drachtig is. Naarmate de draagtijd van de hond vordert, kunnen de volgende uiterlijke kenmerken worden opgemerkt:

  • Een toenemende buikomvang
  • Een toenemende tepelgrootte
  • Verminderde beharing rondom de tepels en op de buik

Zwangerschap hond vaststellen

Als uw hond zwanger is, dan kan - net zoals bij mensen - een echo worden gemaakt om de zwangerschap van uw hond vast te stellen. De dierenarts kan zo zien of uw hond zwanger is, hoe lang uw hond al zwanger is, en de zwangerschap in de gaten houden.

Een eerste echo om te zien of uw hond drachtig is kan gemaakt worden vanaf 28 dagen na dekking. Als u eerder een echo wilt maken, kan het zijn dat de dierenarts (nog) geen foetus ziet op de echo, waardoor de dierenarts niet kan vaststellen of uw hond drachtig is.

Lees ook: schijndracht bij honden

Aantal foetussen

Het is voor een dierenarts moeilijk om met echo te voorspellen hoeveel foetussen er in de baarmoeder van uw hond zitten. Dit komt omdat niet alle foetussen in één echobeeld te zien zijn, daarom kan het zijn dat een foetus dubbel wordt geteld. Om die reden is het vaak moeilijk voor een dierenarts om aan de hand van een echo het aantal foetussen te voorspellen waarvan uw hond drachtig is.

dracht echo bij een hond

Hoeveel puppies krijgt een hond?

Hoeveel pups een hond krijgt is van vele factoren afhankelijk, waaronder bijvoorbeeld ras. Het aantal pups varieert van 1 tot soms 15 pups.

Wilt u wel graag wetenhoeveel puppy’s uw hond krijgt? Dat begrijpen wij maar al te goed! Het antwoord op deze vraag kan de dierenarts u geven met een röntgenonderzoek. Dit kan na 45-50 dagen zwangerschap worden uitgevoerd, omdat de botten van de pups dan zo ver zijn ontwikkeld dat ze op een röntgen zichtbaar zijn.

Met een röntgenfoto is nog nauwkeuriger te bepalen van hoeveel foetussen uw

hond zwanger is dan met een echografie. Als de draagtijd van uw hond langer is dan 55 dagen, kan het aantal pups met meer zekerheid geteld worden.


Bevalling van uw hond

De hond bevalt op ongeveer 63 dagen dracht. Krijgt uw teef veel pups, dan is de kans groot dat zij eerder bevalt. Start de bevalling van uw hond te vroeg (vóór 57 dagen dracht) of toont uw teef na 67 dagen dracht nog geen verschijnselen van een naderende bevalling, dan moet u contact opnemen met de dierenarts. Bij een te lange draagtijd kan een keizersnede nodig zijn.

Lees meer op: dracht en bevalling van de hond

Puppy's chippen 

Het krijgen van een nestje puppy's is natuurlijk ontzettend leuk, maar let er wel op dat er vanaf 1 november 2021 nieuwe regels gelden voor het chippen en registreren. Als fokker moet u uzelf namelijk ook registeren, ook als u eenmalig een nestje heeft. Daarnaast is ook het aanvragen van een dierenpaspoort verplicht. 

Lees ook : chippen van uw hond  

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd