Voeding tijdens dracht teef

De voeding van de teef is van grote invloed op haar conditie en dus op die van de pasgeboren pups. Vanaf de zesde week van de dracht begint de voedingsbehoefte van de teef duidelijk toe te nemen. Per week stijgt de behoefte dan met 10 procent.

Als we naar de samenstelling van een pasgeboren pup kijken dan bestaat deze voor 80 procent uit eiwit. Dit verklaart de hoge eiwitbehoefte van de teef tijdens het laatste deel van de dracht. Onvoldoende eiwit leidt tot conditieverlies en lagere weerstand bij de teef.

Tips voeding teef tijdens dracht

Een goede voeding voor de hoogdrachtige teef moet van goede kwaliteit zijn en veel eiwitten bevatten. Met een voldoende hoog vetpercentage is de voeding geconcentreerd zodat de teef slechts een beetje voeding hoeft te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De mineralen moeten uitgebalanceerd zijn met voldoende calcium om calciumtekorten na de geboorte te voorkomen.

U kunt de teef vanaf de zesde week van de dracht ‘zwaarder’ voer gaan geven. Per week stijgt de voergift met ongeveer 10 procent op geleide van het lichaamsgewicht van de teef. 

Een eenlingdracht zal minder vergen dan de dracht van bijvoorbeeld zeven pups. Vooral bij kleine rassen is het belangrijk om niet te veel te geven, omdat hierdoor weer geboorteproblemen kunnen ontstaan. 

Zogende teef 3 tot 4 keer meer voeding nodig

Een teefje van 20 kilogram met zes pups zal in de lactatieperiode zo'n 40 kilogram melk produceren, met een maximale dagproductie van 1600 gram.

Geef nooit koeienmelk of met koeienmelk bereide producten aan de teef of puppies. Koeienmelk is veel minder geconcentreerd dan tevenmelk. Het bevat te weinig eiwitten en vetten en de overmaat lactose kan snel diarree veroorzaken. Door de enorme melkproductie kan de behoefte van de teef aan energie stijgen met een factor 3 tot zelfs 4.

Voeding tijdens de speenperiode

Het gewicht van de pasgeboren pup neemt snel toe in de tijd. Na acht dagen is het geboortegewicht verdubbeld en na één maand is het geboortegewicht vervijfvoudigd.

De overgang naar vaste voeding (spenen) doet u geleidelijk waarbij het vaste voedsel eerst nog tot een pap verweekt mag worden. Gezien de enorme energiebehoefte is het belangrijk dat het voer energierijk en van hoge kwaliteit is. Vet is een gemakkelijke energiebron en eiwitten zijn van groot belang voor de opbouw van weefsels. Koolhydraten zijn op dit moment minder van belang omdat de verteringscapaciteit hiervoor bij de jonge pup nog niet helemaal ontwikkeld is. 

De voeding voor de teef verminderd u geleidelijk bij deze overgang naar vast voedsel. Uw dierenarts kan hierover adviseren. Bij het eten moeten de pups en de teef gescheiden zijn en iedere pup moet een eigen bakje hebben. De eettijd is maximaal 20 minuten. 

Let op dat u geen calcium aan de voeding voor de pups toevoegt. Onderzoek heeft uitgewezen dat te hoge calciumniveaus rond het spenen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de skeletontwikkeling.

Twijfels of vragen?

Heeft u twijfels of vragen over de voeding van uw teef of de pups? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd