De teef en de pups zijn goed door de dracht en bevalling gekomen. Nu kunt u op verschillende manieren bijdragen aan hun groei en ontwikkeling.

Puppy's verzorgen

Pasgeboren pups zijn zeer kwetsbaar en hulpbehoevend. In principe staat de teef in voor de verzorging. Als dat niet het geval is, zijn er verschillende manieren om de teef en de pups te verzorgen.

Pasgeboren puppy’s

Gedurende de eerste weken van hun leven worden de pups verzorgd door hun moeder, ze zijn volledig afhankelijk van haar.

Pups kunnen zichzelf nog niet warm en schoon houden en ze hebben hulp nodig om te ontlasten en te plassen.

Het nog aanwezige stukje navelstreng zal langzaam indrogen en na vier - zeven dagen loskomen.

De pups moeten meteen na de geboorte gaan drinken, ze zijn dan nog niet eens droog. Door het drinken worden weer weeën opgewekt en zal de geboorte verder gaan.

De meeste pups kunnen de tepels goed vinden, maar soms hebben ze wat hulp nodig.

Gedurende de eerste twee dagen nemen pups uit de moedermelk antistoffen tegen verschillende ziekten op.

Daarna kunnen de antistoffen niet meer door de darmen van de pup opgenomen worden, maar de melk blijft natuurlijk wel heel belangrijk voor de voedingsstoffen.

Pups drinken elke twee - drie uur bij de moeder en moeder likt daarna hun achterste om ze te laten plassen en ontlasten.

Risico's bij pasgeboren puppy's

Gezonde, tevreden pups slapen en drinken. Als ze piepend rondkruipen, duidt dit meestal op een probleem. Ze kunnen honger hebben of het te warm of te koud hebben.

Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste vier - vijf dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de tweede week, 23 - 26 graden in de derde week en 23 graden in de vierde week.

Ook kan de teef vergeten ze te likken en de pups zo dus niet helpen met plassen en ontlasten. Neem in dit geval contact op met uw dierenarts.

Het belangrijkste en eerste symptoom dat er iets mis is, is dat de pup niet groeit of zelfs afvalt. Let ook op de teef: een pup die verzwakt krijgt minder aandacht van de moeder of wordt zelfs door haar uit het nest gezet.

Geef dus extra aandacht aan warmte, de moedermelk(klieren), vocht en voeding en het gewicht van de pup.

Ogen open puppy’s

Tot een leeftijd van tien – veertien dagen oud kunnen pups nog niet horen of zien.

Als na deze periode de oogjes nog niet open zijn, de oogleden opzwellen of er komt viezigheid uit de ogen, neem dan contact op met uw dierenarts.

In deze periode kunnen ze wel goed ruiken en contact met mensen is nu al belangrijk om ze aan mensen te laten wennen.

Pak ze echter niet te vaak op, rust is erg belangrijk in deze fase.

Gewicht puppy’s

Pups moeten elke dag aankomen, de ene dag meer dan de andere keer. Pups die extra goed in de gaten gehouden moeten worden, zijn degenen met een laag geboortegewicht of pups die afvallen na de geboorte.

Het is daarom verstandig de pups meteen na de geboorte te wegen en na twaalf uur nogmaals.

Daarna kunt u de pups elke dag op hetzelfde tijdstip wegen. Na vier weken kunt u ze wekelijks gaan wegen. Noteer alle gewichten, zodat de groei goed in de gaten te houden is.

Gemiddeld groeit een pup 1,6 tot vier gram per 24 uur per kg van het te verwachten gewicht op volwassen leeftijd. Dus 1,6 gram voor een pup met een volwassen gewicht van 60 kg en vier gram voor een pup van vijf kg.

Het geboortegewicht van een pup varieert tussen 100 - 500 gram, afhankelijk van het ras. Een pup moet zijn geboortegewicht verdubbelen in acht - tien dagen.

Als de pups onverhoopt helemaal geen moedermelk meer drinken en er geen pleegmoeder beschikbaar is, moet er vaker gevoerd worden. Dit is een intensieve bezigheid en gaat ’s nachts ook door.

Hoe voer je puppy's bij?

Moederloze pups moeten in de eerst week minimaal acht keer per dag, dus om de drie uur gevoerd worden. Na drie weken hoeft minder vaak gevoerd te worden.

Naast moedermelk gaan ze dan ook vast voedsel eten. Geef hiervoor een papje van puppy-voedsel met kunstmatige melk van goede kwaliteit. Na het voeren kunt u het gebied rond de anus masseren om poepen en plassen te stimuleren.

Pups die met de hand worden grootgebracht, groeien vaak minder snel dan pups die bij de moeder blijven.

Indien bijvoeding gewenst is (mogelijk in overleg met de dierenarts) is de werkwijze als volgt: één deel poeder aanmaken met twee delen voorgekookt lauwwarm water, daarna goed roeren of schudden tot alle klontjes opgelost zijn.

De melk moet snel  verbruikt worden, u kunt dan ook het beste voor iedere voeding nieuwe melk aanmaken.

De dagelijks benodigde vochtbehoefte is 20 tot 25 procent van het lichaamsgewicht. Het schema hieronder is een voorbeeld van de hoeveelheid dat gegeven kan worden.

Leeftijd Aantal voedingen per 24 uur Dagelijkse hoeveelheid per 100 gram lichaamsgewicht
Eerste week 12 12 – 28 ml
Tweede week 8 14 – 28 ml
Derde week 6 16 – 28 ml
Vierde week 5 18 – 30 ml
Vijfde week 5 18 – 30 ml

Om de melk toe te dienen, kunt u gebruik maken van een flesje of een sonde. De veiligste en snelste methode is het gebruiken van een sonde, hiermee voorkomt u dat de pup zich zal verslikken.

De sonde is een zacht rubberen slangetje waardoor de melk rechtstreeks in de maag gebracht kan worden.

Om te kijken hoever u de sonde in kunt brengen, legt u de pup op zijn zij en legt u de sonde over de pup heen tot aan de zesde rib. Zet nu aan het begin van de sonde (bij de bek) een streepje met een stift.

Om de sonde in te brengen, duwt u met uw vinger het bekje open en schuift u de sonde over de tong heen. Als de pup slikt, duwt u de sonde langzaam door tot aan het streepje. Zet nu de spuit met melk op de sonde en druk deze langzaam leeg.

Een gezonde teef weet wat ze moet doet waardoor u als eigenaar alleen de ontwikkeling van de pups in de gaten hoeft te houden.

Ook is het mogelijk dat u teef en pups alleen af en toe een handje moet helpen. Voor verdere tips en begeleiding kunt u altijd bij uw dierenarts terecht. 

Lees hier verder voor informatie over het puppygebit.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd