Loopsheid bij de hond

Loopsheid bij uw hond herkennen kan u als baasje erg helpen. Dat uw hond loops is kan namelijk een verklaring zijn voor ander gedrag; één van de 'bijwerkingen' van loopsheid. Hoe vaak en hoe lang is een hond loops? En hoe kunt u omgaan met een loopse hond?

Honden hebben, net zoals mensen, een periode dat ze vruchtbaarder zijn dan normaal: de loopsheid. Tijdens deze twee of drie weken gedraagt de teef zich anders.

Wat is loops?

Loopsheid is de periode dat de baarmoeder zich voorbereidt op een bevruchting en uw hond dus drachtig kan worden. Ze verliest bloed en is op haar aantrekkelijkst voor haar mannelijke soortgenoot.

Schijnzwanger

Door het verhoogde progesterongehalte volgt na elke loopsheid een schijnzwangerschap. Dit kan tot ander gedrag leiden. Soms aanhankelijker, soms dominanter.

Symptomen loopsheid

Het ene ras is het andere niet, en daarom heeft iedere loopse hond ander gedrag tijdens de loopsheid. Wel zijn er een aantal fysieke kenmerken merkbaar:

 • de vulva zwelt op en uw teef verliest bloederige afscheiding;
 • een teef stoot een aantrekkelijke geur af tijdens de loopsheid. U ruikt het zelf niet maar dit trekt reuen aan. Ook zullen andere honden extra veel onder de staart ruiken van uw teef;
 • ongehoorzaamheid is een kenmerk van loopse honden wat voor problemen zorgt als u uw hond uitlaat;
 • de teef plast meer dan normaal.

Wanneer eerste loopsheid?

De eerste loopsheid bij honden gebeurt meestal voor het eerste levensjaar. Het kan voorkomen dat een teef pas na 18 maanden voor het eerst loops is.

Hoelang is uw hond loops?

Honden zijn gemiddeld achttien dagen loops maar dit kan variëren tussen drie tot 21 dagen. De loopsheid wordt verdeeld in twee fasen. 

Lees ook: de oestrische cyclus.

Hoe vaak is uw hond loops?

Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. Dit betekent dat honden gemiddeld twee keer per jaar loops worden, met een spreiding van één tot drie keer per jaar. Sommige rassen worden minder vaak loops dan andere rassen. Zo wordt bijvoorbeeld de Basenji maar één keer per jaar loops. 

Fases loopsheid bij honden

Fase één: bloedverlies loopsheid

Tijdens de eerste fase scheidt de teef bloed af, zwelt de vulva op en moet ze vaker plassen. Ook wordt ze aantrekklijk voor reuen maar moet ze er nog niets van hebben. De eerste fase duurt ongeveer negen dagen.

Fase twee: mannetjes aantrekken

Na de eerste negen dagen begint fase twee en neemt de zwelling van de vulva af. De eisprong (ovulatie) vindt ook in deze fase plaats. Deze periode duurt ook weer negen dagen en tijdens deze periode is ze ook vruchtbaar.

De teef trekt met haar geur reuen aan en staat de dekking toe.

Staart opzij betekent: klaar voor dekking

Als uw hond haar staart opzij doet als een andere hond eraan ruikt, is dit een teken dat ze klaar is voor de dekking. Houd haar dan extra goed in de gaten.

Als honden namelijk eenmaal beginnen met paren dan zitten ze 'vast' en kunt u het proces niet meer stoppen. Lees hier meer over hoe de natuurlijke dekking van de hond verloopt. 

Tot welke leeftijd is uw hond loops?

Teefjes kunnen op latere leeftijd nog altijd loops worden, omdat ze geen menopauze krijgen.

Dit betekent dus dat teefjes op latere leeftijd nog steeds zwanger kunnen worden.

Loopsheid hond stoppen

Hondeneigenaren kiezen er vaak voor om hun teef te laten steriliseren. Met goede reden, want het kan een hoop voordelen opleveren:

 • geen zwangerschap: na sterilisatie kan de hond niet meer vruchtbaar worden omdat de eierstokken zijn verwijderd;
 • minder kans op melkkliertumoren: als sterilisatie snel na de eerste loopsheid plaatsvindt, verlaagt dit de kans op melkkliertumoren;
 • geen baarmoederontstekingen: doordat de hormonen die de baarmoederontstekingen veroorzaken zijn verdwenen na sterilisatie;
 • geen schijndracht: schijndracht geeft alleen complicaties voor de teef als zij op oudere leeftijd is;
 • minder kans op suikerziekte en acromegalie: deze ziektes worden deels veroorzaakt door het hormoon progesteron, die afneemt na sterilisatie.

Wij adviseren om altijd voor sterilisatie eerst een afspraak te maken met uw AniCura-dierenarts. Meer weten? Lees alles over sterilisatie bij honden of castratie bij honden.

Tips omgaan met een loopse hond

 1. Een loopsheidbroekje zorgt ervoor dat de bloederige afscheiding netjes wordt opgevangen en u geen vlekken vindt. Ook zorgt een loopsheidbroekje ervoor dat de aantrekkelijke geur die uw teef tijdens haar loopsheid afgeeft, voor een deel niet wordt afgegeven. Uw teef trekt hiermee minder snel reuen aan.
 2. Verschoon regelmatig de hondenmand en dekens tijdens de loopse periode van uw teef.
 3. Het loslaten lopen van uw teef tijdens haar loopsheid, is geen goed idee. U kunt uw hond beter uitlaten op een rustige plek of tijdens tijdstippen wanneer minder honden buiten zijn.
 4. Om erachter te komen of uw teef loops is, kunt u een stukje keukenrol langs de vulva halen als de hond een tijdje heeft gelegen. Is deze rood(bruin)? Dan is ze loops. Of leg een wit laken op de favoriete plek in huis van uw hond. Als u dezelfde soort vlekken daarop tegenkomt, weet u ook dat ze loops is.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd