Je hond laten dekken: hoe doe je dat?

Honden hebben geen kaarslicht en romantische praat nodig, maar ook bij honden moet de juiste situatie ontstaan voor succesvolle dekking. Denk hierbij aan:

  • Fysieke situatie van een hond
  • Persoonlijkheid van een hond
  • Mentale situatie van een hond
  • Leeftijd en ervaring

Persoonlijkheid 

Als het gaat om persoonlijkheid van de hond, zijn sommige honden dominanter dan andere. Dominante vrouwtjes (teven) laten zich thuis soms door een minder dominant mannetje (reu) niet dekken. Het is het beste om met de teef naar de reu toe te gaan.

Fysieke toestand

In de fysieke toestand van een hond kun je bijvoorbeeld denken aan dat een hond fysiek tijdelijk niet in staat is om gedekt te worden door een blessure.

Verder is het op het vlak van de fysieke geschiktheid voor dekking soms slim om een test te doen bij de dierenarts. Hierbij kan een progesteronbepaling helpen om duidelijk te maken wanneer de teef gedekt moet worden.

Mentaal, leeftijd, ervaring

Er zijn veel mentale oorzaken mogelijk waardoor een hond zich niet zou laten dekken. Het is bijvoorbeeld redelijk bekend dat jongere teven iets meer tijd moeten krijgen om met een reu te spelen voor ze zich laten dekken.

Onervaren reuen moeten vaak wat afgeremd en gestuurd worden; in hun enthousiasme proberen ze de teef in de flank of op de kop te dekken, waardoor het sperma buiten de vagina terecht komt.

Normale dekking hond

Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen.

De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).

Zodra de penis is ingebracht beginnen de frictie bewegingen en komt de volledige erectie tot stand. De twee zwellichamen aan weerzijden van de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu komt "vast te zitten".

Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd.

Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt. Tijdens de koppeling verlopen er contracties over de vagina die het sperma richting de baarmoeder en eileiders stuwen.

Is mijn hond zwanger?

Vermoed je dat je hond zwanger, of eigenlijk dus drachtig is? Laat een drachtecho maken om het zeker te weten. Ga naar: drachtecho hond

Niet-succesvolle dekking bij honden

Indien de koppeling niet plaatsvindt, omdat de reu te fors is of de teef te nauw, is het verstandig om de reu toch enige tijd op de teef te houden om er zeker van te zijn dat het zaad voldoende diep in de vagina terecht komt.

Nauwheid bij de teef kan ook betekenen dat na succesvolle dekking een keizersnede nodig zal zijn voor de bevalling. 

Bij problemen rond de dekking kan gekozen worden voor een kunstmatige inseminatie.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd