Coton de Tuléar

De coton de Tuléar is een actief, sociaal en mooi ras dat oorspronkelijk uit Madagaskar komt. Het ras wordt ook vaak een katoenen hond genoemd, vanwege zijn zachte, witte en katoenachtige vacht.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van het hondenras coton de Tuléar? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een coton de Tuléar te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de coton de Tuléar zowel een schoothond als actieve hond is?

Achtergrond van de coton de Tuléar

De coton de Tuléar komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Er wordt gezegd dat dit ras honderden jaren geleden in Madagaskar aankwam toen een schip strandde bij het eiland Réunion. Er vormde hier een grote stam van wilde honden die rond de havenstad Tulear leefden. De honden werden gevangen en gebruikt als boerderij- of jachthonden. Vandaag de dag is de coton de Tuléar een populair en geliefd ras over de hele wereld.

Karakter: makkelijke hond

De coton is een sociale en levenslustige hond met een evenwichtig karakter. Het is een onafhankelijk ras, maar kan ook goed samen met andere honden. Het is een hond die zijn baasjes makkelijk vertrouwd en die graag omgaat met mensen.

De coton de Tuléar is een gezelschapshond die zich sterk hecht aan zijn gezin en zich makkelijk aanpast aan de meeste levensstijlen. Hij is een vrolijke en makkelijke hond die u overal volgt. De coton is dan ook een geschikte kleine gezinshond.

Dit ras beweegt en rent het liefst vrij rond. De coton gebruikt graag zijn neus en speelt gemakkelijk met andere honden. Het ras heeft regelmatige lichaamsbeweging en mentale uitdaging nodig om gelukkig te zijn.

Activiteit: speelse hond

Heeft een coton de Tuléar veel beweging nodig? De coton is erg speels, maar zijn behoefte aan beweging en activiteit is, in vergelijking met veel andere honden, niet buitensporig. Dit betekent overigens niet dat het een lui ras is. Hij houdt van dagelijkse en regelmatige wandelingen en heeft dit ook nodig, anders wordt hij ongelukkig. Als u opzoek bent naar een schoothondje en een vriend om actief mee te zijn in hondensporten, dan is de coton de Tuléar misschien voor u.

Dit ras is erg goed in activiteiten zoals gehoorzaamheid, behendigheid, neuswerk en rally. Als de coton de Tuléar meer energie kwijt wilt, zal hij graag zijn favoriete speeltje naar u toe brengen voor een uitbundig spelletje apport.

Vachtverzorging coton 

De mooie witte, katoenachtige vacht vereist enige verzorging. Het is belangrijk om goede informatie over vachtverzorging te krijgen van de fokker. U kunt uw kennis eventueel aanvullen door het volgen van cursussen over vachtverzorging van de coton de Tuléar.

Geen haaruitval

De coton is een hondenras dat geen haaruitval heeft en geen ondervacht, ook wel onderwol genoemd. Toch is een goede vachtverzorging erg belangrijk om uw hond netjes en schoon te houden, want een vuile vacht is niet prettig voor de hond. De vacht moet worden geborsteld, gepluisd en gewassen. Ga naar vacht verzorgen hond voor meer informatie over de vachtverzorging van uw hond.

Als alternatief kunt u de vacht kort laten knippen. Een twee tot vijf centimeter lange vacht geeft uw hond een schattige en puppy-achtige uitstraling. Bovendien zorgt een korte vacht ervoor dat u uw hond makkelijk vast kunt houden.

Coton de Tuléar training

De coton is een hondenras dat geschikt is om mee te trainen. Uw hond zal veel plezier beleven aan de hondentraining.

Actieve hond

De coton de Tuléar is een kleine, energieke hond die graag met u wilt samenwerken. Hij is vaak vrolijk en laat zich gemakkelijk motiveren door iets lekkers. De hond gaat graag mee op hondentraining, waarbij hij zijn zelfstandigheid, behendigheid en neuswerk kan gebruiken. Wilt u weten hoe u uw coton kan trainen? Lees meer over het trainen van uw hond.

Blaffende hond

Het ras kan de neiging hebben om te blaffen. Hierom is het, als u bijvoorbeeld in een appartement woont, belangrijk om te trainen dat de hond niet heftig blaft.

Hond alleen thuis laten

Doordat de coton een gezelschapshond is, is hij graag in het gezelschap van zijn baasjes en andere honden. Het is daarom belangrijk om uw hond, als hij nog een puppy is, te trainen om alleen thuis te zijn.

Grootte en gewicht: kleine hond

De coton de Tuléar is een klein hondenras. De hoogte van een reu is ongeveer 25 tot 30 centimeter, een teef is ongeveer 22 tot 27 centimeter hoog. Het gewicht van een coton puppy is ongeveer twee kilo. Een volwassen hond weegt tussen de drie en een half en zes kilo.

Kleur van het hondenras

Dit ras heeft altijd een witte vacht. Op het lichaam en de oren kan een lichtgrijze of gele gloed voorkomen.

Speciaal voor het ras

Dit hondenras onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere rassen. Zo is de coton hypoallergeen, maar heeft dit ras meer kans op het ontstaan van gebitsproblemen en traanbuis problemen. Door een goede verzorging kunt u deze problemen aan het gebit en de traanbuis van uw hond tegengaan.

Hypoallergeen ras

Veel mensen met een allergie voor honden reageren niet allergisch op dit ras. De coton de Tuléar is namelijk hypoallergeen, doordat hij geen ondervacht heeft. Als u allergisch bent voor honden, reageert u vaak op de ondervacht van de hond. Als allergisch persoon moet u altijd testen of u het ras kunt verdragen voordat u een volwassen hond of puppy aanschaft.

Gebitsproblemen

Uw coton de Tuléar kan de neiging hebben tot het ontwikkelen van tandsteen. De meest effectieve manier om dit binnen de perken te houden is door de tanden te poetsen. Poets het gebit van uw hond dagelijks met een zachte tandenborstel en tandpasta speciaal voor honden. Kijk ook op: tandenpoetsen bij honden

Om het gebit te reinigen kan volledige narcose nodig zijn. Wacht niet tot het gebit van de hond slecht is, maar laat preventief het gebit controleren tijdens de gebitscontrole.

Traanbuis problemen

De coton de Tuléar kan traanbuis problemen hebben. Dit is meestal te zien aan knobbels in de vacht onder de ogen en het roodbruin worden van dit gebied. Zorg ervoor dat het gebied schoon en droog blijft. Als het probleem ernstig is, neem dan contact op met uw dierenarts. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor verstopte traanbuisjes. Meer weten over een verstopte traanbuis? Ga naar: verstopte traanbuis hond

Erfelijke ziekten van de coton de Tuléar

Over het algemeen zijn honden van dit ras gezond. Er komen enkele ziekten bij het hondenras voor, waarvan u de meeste gelukkig op de ouders van uw hond kunt testen. Zo krijgt u de beste kansen op een gezond nageslacht.

Ziekten die bij de coton de Tuléar voorkomen zijn:

Voeding

Bij de voerkeuze is het belangrijk dat de voeding aan de behoeften van uw coton de Tuléar voldoet en is afgestemd op de leeftijd van uw hond. Het is belangrijk dat de hoeveelheid voeding wordt aangepast als uw hond aankomt of afvalt. In de handleiding hondenvoer kiezen leest u meer informatie over het kiezen van het juiste voer voor uw hond. Als u twijfelt over het type voer dat uw coton nodig heeft en welke hoeveelheid, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts en uw vragen stellen.

Type hond

Gezelschapshond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Spreken de eigenschappen van een coton de Tuléar u aan en wilt u een hond kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de coton gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen coton de Tuléar koopt.

Meer informatie en tips over het kopen van een puppy of volwassen coton de Tuléar? Ga naar: puppy kopen.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd