Traanbuis verstopt kat

Wanneer is een traanbuis verstopt bij uw kat? Het kan bij alle katten voorkomen, maar bij sommige rassen komt het vaker voor zoals bij Britse Kortharen.

Waardoor raakt de traanbuis van uw huisdier verstopt?

De verstopping van de traanbuis kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

  • een ontsteking in het gezicht veroorzaakt door ontstekingsmateriaal dat vast komt te zitten in de traanbuis. Hierdoor is er verminderde afvoer van de tranen. Dit zien we vaak als het gevolg van niesziekte bij de kat;
  • de verstopping kan ook veroorzaakt worden door irritatie aan het oog, waardoor meer traanvocht aangemaakt wordt;
  • kwaadaardige misvormingen kunnen zwellingen geven die de traanbuis verstoppen;
  • of de traanbuizen zijn bij geboorte al niet goed aangelegd.

Als de traanbuizen niet goed functioneren lopen de tranen niet van binnenuit via de neus naar buiten maar lopen ze over de wang. Dit geeft een natte traanstreep en een rood-bruine streep onder de ogen.

Traanstrepen bij uw hond of kat

Het meest herkenbare is de traanstreep die langs de neus loopt van uw hond of kat. Vaak hebben de dieren er zelf weinig last van, maar kan het er wel vies uitzien.

Door de tranenvloed krijgt uw huisdier misschien korstjes die de huid irriteren. Rode huid, natte huid en kaalheid kunnen het gevolg zijn.

Hoe onderzoekt de dierenarts of de traanbuis van uw dier verstopt is?

Om te zien of de traanbuis verstopt is voert uw dierenarts een fluorescinetest uit. Er wordt een beetje kleurstof op de oogbol aangebracht en als het traanbuisje niet verstopt is, kleurt de neusspiegel (het natte gedeelte tussen de neusgaten) binnen enkele minuten groen.

Met deze test is ook te zien of er eventueel een beschadiging van het hoornvlies is.

Welke behandeling is er nodig?

Zeker als het oog ook geïrriteerd uitziet of uw kat of hond knijpt met de ogen is het verstandig om niet te lang te wachten met een bezoek aan de dierenarts met uw hond of kat.

Een traanstreep komt namelijk ook voor als gevolg van een ernstige oogontsteking die behandeld moet worden. En knijpen met de ogen kan iets met de oogbol te maken hebben.

Als duidelijk is geworden dat het alleen om een traanstreep gaat, kan dit eventueel verwijderd worden met een traanstreep verwijderaar.

Is dit niet voldoende, dan kan onder narcose geprobeerd worden de traanbuizen door te spoelen. Dit lukt helaas lang niet altijd.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd