Welke soorten dierenartsen zijn er?

Er zijn ongeveer 4.400 dierenartsen in Nederland. Ze hebben allemaal dezelfde basisopleiding. Toch kunnen ze niet allemaal hetzelfde.

Sommige dierenartsen hebben zich in de praktijk verder verdiept in een specifiek onderdeel van diergeneeskunde. Anderen hebben nog enkele jaren verder gestudeerd en zijn heel erg goed in moeilijkere behandelingen en operaties. Grofweg kunt u terecht bij twee soorten zorg: de dierenarts voor de alledaagse zorg en de dierenarts voor de ingewikkeldere zorg.

De ‘gewone’ dierenarts is een soort huisarts

De gewone dierenarts is vergelijkbaar met uw huisarts. Als uw huisdier ergens last van heeft of u heeft een vermoeden dat er iets is, gaat u eerst naar hem. De dierenarts voert jaarlijkse controles uit, geeft vaccinaties en behandelt ziektes en verwondingen die vaak bij huisdieren voorkomen. Voor ingewikkeldere behandelingen en diagnoses verwijst hij u, als het nodig is en in overleg met u, door naar een dierenarts met meer kennis en ervaring binnen dat vakgebied. Wordt u niet doorverwezen, maar twijfelt u of dit nodig is? Lees dan dit artikel over het kiezen van verwijszorg.

Dierenartsen in ziekenhuizen voor dieren: 2 soorten

Net als voor mensen zijn er binnen de diergeneeskunde artsen die kennis en ervaring hebben binnen een bepaald vakgebied. Deze werken over het algemeen in ziekenhuizen voor dieren. Stel dat uw hond een tumor heeft en nader onderzocht en mogelijk ook geopereerd moet worden. Dan verwijst de gewone dierenarts u door naar een dierenarts met veel kennis of ervaring op het gebied van kanker of een oncologisch specialist. Eigenlijk gaat dit precies hetzelfde als u zelf bijvoorbeeld een botbreuk heeft. Dan verwijst de huisarts u ook door naar een arts met kennis of ervaring op dit gebied. Echter, bij dieren kunt u kiezen tussen verschillende dierenartsen die (nog) meer kunnen: de dierenarts met extra kennis en ervaring, deze noemen we de dierenarts vak-expert, en de dierenarts-specialist. Dat lijkt misschien hetzelfde, maar dat zijn ze niet.

De "dierenarts vak-expert" heeft extra kennis en ervaring

De dierenarts met extra kennis en ervaring is een gewone dierenarts die zich na de studie diergeneeskunde in een specifiek onderdeel van de diergeneeskunde heeft verdiept. Er is geen officiële titel voor dit soort dierenartsen, maar we zouden hem de dierenarts vak-expert kunnen noemen. Denk bijvoorbeeld aan tandheelkunde, of behandeling van kanker, gevorderde chirurgie zoals een maagdarm operatie of huidziekten. Deze dierenarts volgde bijvoorbeeld extra cursussen of bezocht congressen over een bepaald onderwerp. En vooral: hij heeft veel praktijkervaring.

De dierenarts-specialist volgde een specialistische studie

De dierenarts-specialist is vergelijkbaar met een specialist in het ziekenhuis voor mensen. Hij is de dierenarts met de meeste kennis en ervaring. Na de studie diergeneeskunde volgde hij een officiële specialistenopleiding. Hij leest de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en kent daardoor de nieuwste behandelmethoden. Wie eenmaal specialist is, moet zijn registratie iedere vijf jaar laten verlengen. Om deze registratie als specialist te kunnen laten verlengen moet je aan vastgestelde nascholingseisen voldoen. Deze eisen zijn per deelgebied iets verschillend, maar vereisen naast het volgen van nascholing ook deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Zo blijft de kwaliteit van de specialist gewaarborgd. Er zijn onder meer specialisten op het gebied van cardiologie (hart), chirurgie, neurologie (zenuwen) en oncologie (kanker). De specialistentitel is in Nederland niet beschermd, waardoor ook dierenartsen die deze titel niet behaald hebben, de term soms gebruiken.

Wilt u zeker weten dat u met een officiële specialist te maken heeft? In deze database kunt u dit controleren.

Vind de dierenarts die bij u past

Bent u op zoek naar een algemene dierenarts? Dan kan deze checklist u helpen de kwaliteit te beoordelen van de dierenarts of kliniek. Bent u op zoek naar een dierenarts voor ingewikkelde behandelingen of operaties? Dan helpt deze checklist u met het beoordelen van de kliniek of dierenartsen die er werken.

Vind uw kliniek

AniCura heeft klinieken over heel Nederland. Vind hier de kliniek bij u in de buurt.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd