Welke soorten dierenartsen zijn er?

Er zijn ongeveer 4.400 dierenartsen in Nederland. Ze hebben allemaal dezelfde basisopleiding. Toch kunnen ze niet allemaal hetzelfde.

Sommige dierenartsen hebben zich in de praktijk verder verdiept in een specifiek onderdeel van diergeneeskunde. Anderen hebben nog enkele jaren verder gestudeerd en zijn heel erg goed in moeilijkere behandelingen en operaties. Grofweg kunt u terecht bij twee soorten zorg: de dierenarts voor de alledaagse zorg en de dierenarts voor de ingewikkeldere zorg.

De gewone dierenarts

De 'gewone dierenarts' s een soort huisarts.

De gewone dierenarts is vergelijkbaar met uw huisarts. Als uw huisdier ergens last van heeft of u heeft een vermoeden dat er iets is, gaat u eerst naar de dierenarts. De dierenarts voert jaarlijkse controles uit, geeft vaccinaties en behandelt ziektes en verwondingen die vaak bij huisdieren voorkomen. We noemen dit ook wel "eerstelijns".

Dierenziekenhuizen

Dit is een soort ziekenhuis waar u ofwel direct terecht kunt, ofwel naar wordt doorverwezen door uw eigen dierenarts. Hier werken twee type dierenartsen:

  • dierenarts-experts
  • dierenarts-specialisten

Het woord "Dierenziekehuis" is geen beschermde term, maar wel nagenoeg altijd een dierenkliniek waar waar uw huisarts uw dier in overleg met u naar kan doorverwijzen. Hier kunt u terecht oor ingewikkeldere behandelingen en diagnoses. De dierenartsen in een dierenziekenhuis hebben meer kennis en ervaring binnen een specifiek vakgebied.

Een dierenziekenhuis wordt vaak ook verwijscentrum genoemd.

Expert of specialist?

Voor uw dier kunt u kiezen tussen verschillende dierenartsen die (nog) meer kunnen: de dierenarts met extra kennis en ervaring, de dierenarts-expert, of de dierenarts-specialist. Dat lijkt misschien hetzelfde, maar dat zijn ze niet.

De "dierenarts-expert"

Deze dierenarts heeft extra kennis, bijvoorbeeld door uitvoerige nascholing in een vakgebied binnen de diergeneeskunde en veel ervaring daarin, of met een specifieke ingreep.

Deze dierenarts-expert met extra kennis en ervaring is een gewone dierenarts die zich na de studie diergeneeskunde in een specifiek onderdeel van de diergeneeskunde heeft verdiept. Dit is geen officiële titel, maar wij noemen hem een dierenarts-expert. Denk bijvoorbeeld aan tandheelkunde, of behandeling van kanker, gevorderde chirurgie zoals een maagdarm operatie of dermatologie, bij huidziekten.

Deze dierenarts volgde bijvoorbeeld extra cursussen (bijscholing en nascholing) en bezocht congressen over een bepaald onderwerp. En vooral: hij heeft veel praktijkervaring.

De dierenarts-specialist

Na de studie diergeneeskunde volgde een specialist een extra specialistenopleiding. De dierenarts-specialist is vergelijkbaar met een specialist in het ziekenhuis voor mensen. Dit is de dierenarts met de meeste kennis en ervaring. 

Een specialist leest de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en kent daardoor de nieuwste behandelmethoden. Wie eenmaal specialist is, moet zijn registratie iedere vijf jaar laten verlengen. Om deze registratie als specialist te kunnen laten verlengen moet je aan vastgestelde nascholingseisen voldoen. Deze eisen zijn per deelgebied verschillend, maar vereisen naast het volgen van nascholing ook deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Zo blijft de kwaliteit van de specialist gewaarborgd.

De titel "specialist" is in Nederland niet beschermd, vandaar dat de term weleens wordt gebruikt op plaatsen waar dat niet hoort. Bij AniCura waken we ervoor alleen specialisten specialist te noemen, om zo onze klanten duidelijkheid te geven.

Er zijn onder meer specialisten op het gebied van orthopedie (botten), cardiologie (hart), chirurgie, neurologie (zenuwen) en oogheelkunde.

Wilt u zeker weten dat u met een officiële specialist te maken heeft? Zoek uw dierenarts-specialist op. Ga naar de: EBVS Dierenarts-specialisten database.

Doorverwijzen of niet?

Wordt u niet doorverwezen, maar twijfelt u of dit nodig is? Bekijk onze Zorg Wijzer met daar een video met uitleg.

Net als voor mensen zijn er binnen de diergeneeskunde artsen die kennis en ervaring hebben binnen een bepaald vakgebied. Deze werken over het algemeen in dierenziekenhuizen. Stel dat uw hond een tumor heeft en nader onderzocht en mogelijk ook geopereerd moet worden. Dan verwijst uw dierenarts u door naar een dierenarts met veel kennis en ervaring op het gebied van kanker, of naar een oncologisch specialist.

Eigenlijk gaat dit doorverwijzen precies hetzelfde als u zelf bijvoorbeeld een botbreuk heeft. Dan verwijst de huisarts u ook door naar een arts met kennis of ervaring op dit gebied.

Vind de dierenarts die bij u past

Bent u op zoek naar een algemene dierenarts? Onze checklist u helpen de kwaliteit te beoordelen van de dierenarts of kliniek. Ga naar: zo kiest u een dierenarts

Vind uw kliniek

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.