Bestraling bij uw kat (radiotherapie)

Wanneer er bij uw kat een kwaadaardige tumor is ontdekt, kan dit vaak goed behandeld worden met bestraling, ook wel radiotherapie genoemd. Dit wordt op dezelfde manier toegepast als bij mensen, alleen geeft het bij uw kat veel minder bijwerkingen. De kosten van bestraling voor uw kat verschillen per behandeling.

Lees ook: Bestraling hond

Wanneer is bestraling nodig?

Voordat u in overleg met uw dierenarts besluit dat bestraling de beste optie voor uw kat is, is er al een kankeronderzoek bij uw kat gedaan. Bestraling wordt meestal toegepast op een kwaadaardige tumor, die niet uitgezaaid is en op een specifieke plek zit.

Als genezing van de tumor op lange termijn niet mogelijk blijkt, wordt radiotherapie gebruikt om de kwaliteit van leven van uw kat te verbeteren.

Hoe werkt het?

Bij bestraling wordt er heel gericht een bundel onzichtbare straling naar de tumor gestuurd. Op de plek van de bestraling wordt het weefsel - en als het goed is dus ook de tumor - gedood. Bestraling werkt bij katten hetzelfde als bij mensen. Uw kat moet stilliggen op een operatietafel. Hiervoor is een tijdelijke verdoving nodig, anders wil de kat er nog wel eens vandoor gaan.

Behandelmethodes bestraling van uw kat

Er zijn verschillende behandelmethodes voor uw kat en is afhankelijk van het type tumor en het doel van de behandeling. Normaal gesproken wordt de bestraling in kleine doseringen toegediend, bijvoorbeeld: 16 behandelingen in vier weken.

Er zijn ook minder intensieve voorschriften. Dan gaat het vaak om zes behandelingen met radiotherapie. Voordat u kiest voor deze vorm van behandeling bespreekt uw dierenarts alle mogelijke scenario’s.

Lees ook: Chemotherapie bij uw kat 

Bijwerkingen en nazorg

Mensen hebben vaak veel last van de bijwerkingen van radiotherapie, katten niet. Al hangt dat ook af op welk lichaamsdeel de bestralingen worden ingezet. Bijwerkingen als moeheid of misselijkheid komen nauwelijks tot niet voor bij katten. En als ze er al zijn, komt dat meestal door de verdovingen (anesthesie) die de kat heeft gekregen.

Roodheid als bijwerking van bestraling

Wel kan er aan het eind van de behandelingsperiode lichte roodheid of eczeem ontstaan op de plek waar de straling heeft plaatsgevonden. Dit verdwijnt meestal na twee tot drie weken (indien nodig met  behulp van andere medicatie). Heel soms vindt er haaruitval plaats. Dit groeit weer terug, maar kan wel een stuk lichter zijn dan eerst. Als uw kat in de mond wordt bestraald, dan kan het slijmvlies daar pijnlijk en rood worden. Ook dit verdwijnt op den duur.

Voor u, als baasje, is het belangrijk om likken of krabben van uw kat aan de bestraalde plek te voorkomen. Dit kan namelijk infecties veroorzaken. U kunt dit voorkomen door uw kat bijvoorbeeld een kap te laten dragen, of een medische romper.

Littekens en verzwakking van botten

Tot slot kan bestraling zorgen voor littekens en verzwakking van de botten. Bestraling pakt ook de goede en helende cellen aan. Om die reden wordt dit nooit gedaan als uw kat ook een operatie voor de tumor moet ondergaan. De wond heelt dan niet meer.

Effectiviteit

Enkele weken of maanden na de bestraling is pas duidelijk of de behandeling heeft geholpen. Dit is afhankelijk van hoe de bestraling heeft aangeslagen in combinatie met het stadium waarin de tumor zich bevond voordat er werd begonnen met de bestraling.

In sommige gevallen verdwijnt de tumor volledig. In andere gevallen wordt de tumor kleiner, of stabiliseert het, waardoor het leven van uw kat in ieder geval verlengd wordt. Het doel van de radiotherapie en de verwachtingen bespreekt uw dierenarts altijd met u voordat de bestraling begint.

Kosten bestraling kat 

De kosten van bestraling voor uw kat verschillen per behandeling en zijn ook afhankelijk van de opnameduur.

Wilt u meer informatie over bestraling bij uw kat en de kosten hiervan? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd