Chemotherapie kat

Een nachtmerrie voor elk baasje: uw kat heeft kanker. Schrikken, maar niet gelijk getreurd. Vaak zijn er meer dingen mogelijk dan u waarschijnlijk verwacht. Door de ontwikkelingen in diergeneeskunde kunnen we katten nu zelfs met chemotherapie behandelen.

Lees ook: Chemotherapie hond

Chemotherapie bij katten

Met chemotherapie (chemo) worden veel verschillende soorten kanker klein gehouden. Het belangrijkste doel van chemotherapie is om de kwaliteit van leven van uw kat vast te houden of hopelijk te verbeteren.

Daarnaast kunnen we met chemo het leven van uw kat verlengen doordat het de ziekte stabiliseert, vermindert of zelfs uitroeit.

Hoewel mensen veel verschillende soorten (en soms ernstige) bijwerkingen kunnen krijgen van chemotherapie is dit bij katten niet het geval.

Veel mensen hebben angst voor het gebruik van chemo bij hun katten, maar deze zijn nergens op gebaseerd. Angst zorgt alleen maar voor doemscenario’s voorafgaand aan de behandeling.

Wanneer kan chemotherapie uw kat helpen?

Er zijn veel verschillende soorten tumoren en kanker. En al die verschillende soorten reageren anders op chemotherapie.

Daarom is het voor ons belangrijk om van tevoren een goede diagnose te stellen en voor u om voor de behandeling een uitgebreid gesprek met de dierenarts te hebben.

Zo weet u precies wat u kunt verwachten en wat de uitkomsten kunnen zijn voor uw kat.

Effect chemotherapie bij katten

Het effect van chemotherapie is beperkt tot een aantal specifieke tumortypen. Chemo wordt daarom vooral ingezet bij lymfeklierkanker, beenmergkanker en sommige typen van leukemie.

Deze ziektes openbaren zich altijd op dezelfde manier en reageren dus meestal zoals verwacht op chemotherapie.
 
Dat betekent aan de andere kant dat kwaadaardige tumoren zoals carcinomen en sarcomen niet zo gevoelig zijn voor de bestraling.

Dat wil niet zeggen dat het niet wordt ingezet bij de behandeling van dit soort tumoren.

Ondanks dat deze tumoren meestal met een operatie worden verwijderd, speelt chemo nog steeds een belangrijke rol als een aanvullende behandeling.

Overigens werkt chemotherapie ook vaak goed als behandeling voor auto-immuunziekte.

Hoe werkt chemotherapie bij uw kat?

Als u in overleg met uw dierenarts heeft gekozen voor chemotherapie, dan wordt direct de eerste afspraak voor behandeling ingepland.

Voor die afspraak krijgt u soms al medicijnen mee voor uw kat. Medicijnen die hiervoor worden gebruikt noemt men cytostatica. Dit zijn stoffen die de groei van de tumor kunnen remmen en door de dierenarts toegediend worden via een infuus.

Dit gebeurt tijdens een gepland consult en duurt, afhankelijk van het gebruikte middel, vijf tot twintig minuten. U kunt doorgaans bij de behandeling aanwezig blijven.

Bij angstige of erg onrustige katten is soms een lichte verdoving (‘roesje’) nodig om veilig te kunnen behandelen. Houd uw kat daarom voor een behandeling altijd nuchter. Nuchter houdt in dat uw kat de avond van tevoren niet meer na 18:00 uur heeft gegeten. Geen ontbijt dus.

Het is ook mogelijk dat deze medicijnen worden toegediend in de vorm van tabletten of capsules. Na iedere behandeling gaat uw kat weer mee naar huis.
 
Voor de eerste behandeling is een bloedonderzoek nodig om te kijken hoe het beenmerg, de nieren en de lever reageren op de cytostatica.

Om te bepalen of het beenmerg niet teveel wordt geremd door de cytostatica, zal ook regelmatig bloedonderzoek tijdens de behandeling plaatsvinden.

Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan de dosering van de medicijnen worden aangepast. Het is zelfs mogelijk dat bij sterk afwijkende bloedwaarden, de chemotherapie tijdelijk wordt stopgezet.

Denkt u er van tevoren alstublieft goed over na voordat u een intensief en prijzige chemotherapie aangaat.

Ondanks gestelde diagnoses en het doel van de behandeling, kan het altijd langer, pijnlijker of minder goed uitpakken voor uw kat dan vooraf gedacht.

Bijwerkingen chemotherapie

In tegenstelling tot mensen, hebben katten een stuk minder last van chemotherapie. Als er zich toch een bijwerking voordoet, kan hier altijd snel iets aan gedaan worden.

Slechts 20 procent van de katten heeft na een behandeling wel eens last van milde bijwerkingen. Ernstige bijwerkingen komen in minder dan vijf procent van de gevallen voor.

Cytostatica werken snel en effectief tegen snel delende cellen (tumoren). Er is wel één maar: ze maken namelijk geen onderscheid tussen normaal delende cellen en snel delende cellen. Daardoor kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  • Misselijkheid;
  • Verminderde eetlust;
  • Braken en/of diarree;
  • Beenmergdepressie (dit kan leiden tot een verlaagde aanmaak van rode en witte bloedcellen en de bloedplaatjes);
  • Haaruitval. Bij katten kunnen de snorharen uitvallen en bij langharige katten kan het haarkleed dunner worden. Na beëindiging van de behandeling groeit de vacht volledig terug.

Een andere bijwerking komt zelden voor en is onder andere afhankelijk van het gebruikte medicijn van uw kat.

De bijwerkingen zijn dus vrijwel altijd goed te overzien. Het doel is om een zo fijn en lang mogelijk leven te creëren voor uw kat, zowel tijdens als na de chemotherapie.

Voordelen en nadelen van chemotherapie

Het grote voordeel van chemotherapie is dat uw kat na een chemokuur langer een goed leven kan hebben. Na de chemotherapie kan uw dier soms nog jaren zonder problemen verder leven.

Soms groeit een tumor na een tijd opnieuw. Dat is heel vervelend. Dan is het mogelijk om weer een behandeling te starten, maar de kans dat het een tweede keer aanslaat is wel minder groot.

Risico’s voor u

De medicijnen die uw kat krijgt, zijn sterk. Zo sterk dat u er zelf last van kunt krijgen, al gebeurt dit zelden. Als dit al gebeurt, komt dit door verspreiding via speeksel, urine en ontlasting van uw kat waar nog resten van cytostatica in zitten.

Uw dierenarts legt u uit, afhankelijk van type medicatie en diersoort, hoe lang deze stoffen nog in uw kat aanwezig zullen blijven.

Probeer in deze periode dus om contact met speeksel, urine en ontlasting te vermijden. Uw dierenarts heeft, als u wilt, hiervoor hygiëne-instructies.

In geval van zwangerschap of zwanger willen worden raden we chemotherapie niet aan. Ook als u kleine kinderen heeft, raden we chemo-behandeling af.

Kosten chemotherapie kat 

De kosten van chemotherapie bij uw kat zijn afhankelijk van het soort behandeling dat uw kat krijgt.

Dit wordt bepaald op basis van het soort en de hoeveelheid cytostaticum dat uw kat nodig heeft, het aantal behandelingen en de manier waarop het gegeven wordt (tablet of injectie).

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die de kosten van een chemokuur (deels) vergoeden.

Wilt u meer informatie over chemotherapie bij uw kat en de kosten daarvan? Neem dan contact met ons op.

Lees ook: Kankeronderzoek bij de kat

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.