Een MRI-scan bij uw kat

Vermoedt u dat uw kat iets mankeert wat aan de buitenkant moeilijk te zien is? Soms adviseert de dierenarts dan om een MRI-scan van uw huisdier te laten maken.

Lees ook: MRI-scan hond

Met een MRI wordt er een zeer gedetailleerd beeld van de binnenkant van uw huisdier geschetst. Daarmee kunnen we bijna altijd een juiste diagnose stellen.

Dit zorgt ervoor dat we snel weten wat er aan de hand is met uw dier en hij de zorg kan krijgen die nodig is.

Wat is een MRI voor dieren?

Een MRI-scan werkt bij dieren hetzelfde als bij mensen. Uw kat ligt op een tafel in een scanner, en wordt van alle kanten in beeld gebracht om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van wat er aan de hand is.

Net als bij een CT-scan kunnen door een MRI heel kleine afwijkingen worden gezien die anders misschien onopgemerkt zouden blijven.

Anders dan bij een CT-scan wordt er bij een MRI-scan geen gebruik gemaakt van straling, maar van magneetvelden en radiogolven.

Wanneer is een MRI bij uw kat nodig?

Een MRI-scan wordt meestal gebruikt bij onderdelen van het lichaam die zo goed beschermd zijn dat ze met andere technieken niet of nauwelijks te onderzoeken zijn.

Dit zijn de ‘weke delen’ van het lijf, oftewel: de lichaamsonderdelen met veel waterstofatomen, zoals de hersenen, het ruggenmerg en de buikorganen. Een MRI is onderdeel van de behandeling in het geval van wekedelenchirurgie

Afwijkingen die met een MRI goed zichtbaar zijn, zijn bijvoorbeeld een bloeding in de hersenen, problemen aan de lage rug en een tumor in de wervelkolom.

Vermoedt uw dierenarts problemen in de botten of een orgaan met lucht, zoals de longen, dan wordt er meestal gekozen voor een CT-scan.

Hoe verloopt een MRI-scan bij uw kat?

Het is lastig voor een dier om volledig stil te blijven liggen, en dat is voor een langdurige scan als een MRI wel nodig. Daarom wordt uw kat onder narcose gebracht. Dit betekent dat uw dier nuchter moet blijven en dus 12 uur voor de MRI-scan niet meer mag eten.

Als uw dier slaapt, dan leggen we hem op een tafel die de MRI-scanner in gaat en krijgt hij een buisje in zijn keel waardoor extra zuurstof kan worden toegediend. Daarmee wordt ook meteen de ademhaling gemonitord.

  1. Het onderzoek begint vervolgens met verschillende overzichtsscans.
  2. Daarna worden afzonderlijke ‘plakjes’ van het lichaam gemaakt, er worden scans in verschillende richtingen gemaakt om een goed overzicht te krijgen.
  3. Als de scan gemaakt is bekijkt een radioloog de scan zeer gedetailleerd. Daar wordt de tijd voor genomen.

We beoordelen de scans zo snel mogelijk, de uitslag krijgt u binnen één tot twee werkdagen van uw dierenarts.

Na de scan wordt uw kat weer wakker. Wanneer uw huisdier wakker wordt, is afhankelijk van de narcose die hij heeft gehad.

Is uw dier helemaal wakker, dan mag hij meteen mee naar huis.

De voordelen en nadelen van een MRI bij uw kat

U wilt natuurlijk tot op de bodem uitzoeken wat uw kat markeert, en daar is een MRI-scan heel geschikt voor.

Het beeld dat een MRI schetst is veel gedetailleerder dan dat van andere onderzoeksmethoden, en gebeurt met minimale belasting voor uw huisdier.

Daarnaast werkt een MRI – anders dan een CT-scan – niet met straling.

Een nadeel van een MRI-scan is dat het veel tijd kost om alle afzonderlijke beelden te maken. Uw dier ligt meestal tussen de 60 en 90 minuten in de MRI-scanner, en ook daarna wordt de tijd genomen om de beelden grondig te bestuderen.

Een MRI-scan is niet goedkoop, maar op de lange termijn kan de scan u veel geld schelen, omdat de informatie zo precies is dat het probleem beter en sneller kan worden aangepakt.

Wat kan een MRI-scan bij uw kat kosten?

Wat u voor een MRI-scan bij uw huisdier betaalt, hangt van meerdere factoren af. Zoals welke narcose wordt gebruikt en de grootte van het te onderzoeken gebied.

Neem contact met ons op om uw specifieke kosten te bespreken.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.