NT-proBNP onderzoek bij kat

Heeft uw kat mogelijk een hartprobleem? Dan kunnen onze dierenartsen een NT-proBNP onderzoek aanraden.

Lees ook: NT-proBNP onderzoek hond

Wat is NT-proBNP?

NT-proBNP is een hormoon in het bloed. Met NT-proBNP onderzoek wordt via bloedonderzoek de hoeveelheid van dit hormoon in het bloed gemeten. De hoeveelheid NT-proBNP in het bloed van uw kat zegt iets over de gezondheid van het hart.

Wanneer het hart harder moet werken, of zich hierop voorbereidt, wordt namelijk meer NT-proBNP aangemaakt. Dit hormoon helpt de pompfunctie te verbeteren door de bloeddruk te verlagen. De hoge druk in het hart kan komen door een hartaandoening.

Wat is NT-proBNP onderzoek?

NT-proBNP onderzoek is een bloedonderzoek dat vooral gedaan wordt bij (het vermoeden van) hartaandoeningen bij uw kat. Dit vermoeden kan er bijvoorbeeld zijn als de dierenarts bij uw dier een hartruis gehoord heeft. 

Met het onderzoek kan in een vroeg stadium de hartspierziekte HCM bij katten opgespoord worden. 

Net zoals bij 'algemeen' bloedonderzoek wordt er bij uw huisdier bloed afgenomen. Het resultaat is vaak snel bekend. 

Onderzoek hartaandoeningen bij katten

Wanneer uw dierenarts een hartaandoening bij uw kat vermoedt, zoals HCM, kan NT-proBNP onderzoek de eerste stap zijn om de ziekte vast te stellen of uit te sluiten.

Als door middel van het bloedonderzoek blijkt dat er hogere NT-proBNP-waarden zijn, wordt vaak het onderzoek vervolgd met een hartecho.

De test kan ook ingezet worden bij katten die last hebben van benauwdheid. Met het onderzoek kan dan gezien worden of dit mogelijk een symptoom is van een hart- of ademhalingsprobleem. 

Kosten NT-proBNP onderzoek kat

De kosten van het onderzoek zijn bijvoorbeeld afhankelijk van eventuele herhalingen van het onderzoek en of er vervolgonderzoek nodig is, zoals een hartecho. Uw dierenarts vertelt u meer over de kosten voor het onderzoek bij uw dier. 

Heeft uw kat een hartoperatie nodig? Lees: hartoperatie bij katten

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd