Titeren kat

Is uw kat overgevoelig voor vaccinaties of heeft uw kat een allergie? Mogelijk is titeren met een titerbepaling voor uw kat een goed idee.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Lees ook: Titeren hond

Wat is titeren bij kat?

Titeren bij katten betekent vaccineren op maat. Met een bloedonderzoek kijkt de dierenarts of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. Bij AniCura gebruiken we hiervoor meestal de betrouwbare VacciCheck.

De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw huisdier. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziektes dat jaar niet nodig.
Is het aantal antilichamen in het bloed laag, dan krijgt uw dier de vaccinatie.

Voor welke dieren?

Titeren is aan te raden bij katten met:

 • overgevoeligheid op vaccinaties
 • een hoge leeftijd
 • huid- en vachtproblemen
 • bepaalde allergiëen 
 • auto-immuunziekte
 • epilepsie

Uw dierenarts helpt u graag met het juiste advies voor uw huisdier.

Vaccineren is van levensbelang voor uw huisdier

Let op: het niet vaccineren van uw dier is nooit een oplossing! Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals Parvovirus, met veel leed of dodelijke afloop als gevolg. Leed dat met één prikje zo simpel had kunnen worden voorkomen.

Titeren - titerbepaling bij katten

Bij katten kan met een titerbepaling het aantal afweerstoffen tegen parvo en de besmettelijke leverziekte (HCC) gemeten worden. Het is niet mogelijk om te titeren voor de ziekte van Weil.

Bij jonge katten van één jaar leeftijd is het verstandig om een bloedtest te laten doen. Er zijn namelijk kittens die na de laatste kitten vaccinatie op twaalf weken al voldoende antistoffen hebben voor drie jaar. Er is ook een heel aantal dat op één jaar leeftijd onvoldoende immuniteit voor alle ziekten heeft opgebouwd.

Bij oudere katten is het pas nodig de katten vanaf het derde jaar na vaccinatie tegen de drie aandoeningen te gaan testen op immuniteit. Deze test moet wel jaarlijks herhaald te worden tot de immuniteit onvoldoende is bevonden en uw kat weer een gebruikelijke cocktail vaccinatie heeft gekregen.

Hoe werkt het?

Titeren bij uw kat verloopt als volgt:

 1. U ontvangt van de dierenarts een oproep voor vaccinatie van uw kat.
 2. U maakt een afspraak voor de vaccinatie en gezondheidscontrole.

  Als u kiest voor titeren:
 3. De dierenarts kijkt eerst uw dier grondig na. katten krijgen de L4 vaccinatie tegen ziekte van Weil en eventueel een Rabiës- en Kennelhoest vaccinatie.
 4. Tijdens het consult wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen.
 5. Later in de week ontvangt u telefonisch of per e-mail de uitslag van het bloedonderzoek en het vervolgadvies.

Uitslag bij kat van de titerbepaling

Zijn er met het titeren voldoende afweerstoffen tegen de drie ziektes gevonden, dan is uw kat minimaal een jaar beschermd. De dierenarts bespreekt met u wanneer het bloedonderzoek weer gedaan kan worden.

Zijn één of meerdere afweerstoffen te laag? Dan maakt de dierenarts met u een afspraak om uw kat te laten vaccineren, zodat uw kat weer drie jaar goed beschermd is tegen deze drie ziektes.

Vaccinatie zonder titeren

Kiest u ervoor om niet te titeren? Dan wordt uw dier grondig nagekeken en gevaccineerd volgens een standaardschema. Lees ook:

Kosten titeren

De kosten om uw kat te laten titeren hangen af van de uitslag van het onderzoek, en of uw huisdier daadwerkelijk vaccinaties nodig heeft. Vraag uw AniCura dierenarts om een kosteninschatting.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd