Heupoperatie bij kat

De meest voorkomende reden van een heupoperatie bij een kat is de aandoening heupdysplasie. Het heupgewricht functioneert dan niet goed en uw kat heeft pijn.

Lees ook: Heupoperatie hond

Andere redenen voor een heupoperatie zijn bijvoorbeeld een breuk in het bekken of heupgewricht en een heup die uit de kom is geraakt. Een heupoperatie is dan nodig om het heupgewricht weer goed te laten functioneren en zo de pijn bij uw kat weg te nemen.  

Heup van de kat - afbeelding vergroten

Hoe wordt heupdysplasie vastgesteld?

Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis aan de heupen waarbij slijtage optreedt en zorgt voor veel pijn bij uw kat. Het is een erfelijke aandoening en komt voor bij jonge en oudere katten. Met lichamelijk en röntgenonderzoek kan uw dierenarts heupdysplasie (HD) bij uw hond vaststellen. Lees ook: HD-onderzoek katten

Heupdysplasie bij de kat met overrekking van gewrichtskapsel - afbeelding vergroten

Hoeveel pijn heeft uw kat eigenlijk? 

Voor een eigenaar is het vaak moeilijk te zien hoeveel pijn en last uw kat heeft van een klacht. Bij heupklachten is dit vaak meer dan de eigenaar vermoedt of kan zien. Katten zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn. 

Zeker als de heupklachten links en rechts hetzelfde zijn, is het vaak moeilijk te zien hoeveel last uw kat hiervan heeft. Laat uw kat bij klachten aan de achterpoten daarom altijd nakijken om zo onnodige pijn te voorkomen of te verhelpen.  

Heupoperaties bij de kat

Als uit het lichamelijk en röntgenologisch onderzoek door de orthopedisch dierenarts blijkt dat uw kat heupdysplasie heeft is dit schrikken maar zeker niet het einde van de wereld. Gelukkig  is er tegenwoordig heel veel mogelijk om de heupfunctie te herstellen of verdere ontwikkeling van heupdysplasie tegen te gaan.  

Onze orthopedisch chirurgen adviseren u graag welke behandeling bij de situatie van uw kat past en wetenschappelijk bewezen de beste resultaten geeft.

Symphysiodese | JSD

De relatief kleine chirurgische ingreep Symphysiodese beïnvloedt de groei van het bekken, waardoor de heupen van uw pup zich alsnog normaal kunnen ontwikkelen.  

Het heupgewricht verbindt het dijbeen (waar de heupkop aan vast zit) met het bekken (waar de heupkom zich bevindt). Symphysiodese schakelt de groei van de bekkenbodem deels uit. Het bekken ‘kantelt’ daardoor alsnog in de juiste positie en sluit zich goed om de heupkoppen. 

Deze ingreep is alleen zinvol bij kat van grote rassen jonger dan 16 weken.

Symphysiodese: operatie waarbij groei bekken beïnvloedt wordt, zodat het bekken weer in de juiste positie kantelt en zo weer goed aansluit op de heupkoppen (onder) - afbeelding vergroten

Bekkenkanteling kat | DPO

Bij een bekkenkanteling wordt de heupkom in de ideale stand gebracht. Bij deze operatie wordt het schaambeen en darmbeen doorgezaagd maar blijft het zitbeen intact. Vervolgens wordt de heupkom gedraaid en vastgezet met een botplaat en schroeven. 

De heupkom valt nu weer mooi over de heupkop heen zodat de heupkop niet meer uit de heupkom beweegt bij belasting. Het herstel van het bot duurt zo’n zeven weken.

Bekkenkanteling |DPO: model (links) en röntgenfoto (rechts) - afbeelding vergroten

Voor welke kat is deze behandeling geschikt?

Deze behandeling is geschikt voor katten waarbij: 

  • de heupkommen in een foute stand staan en daardoor ' ondiep' zijn.
  • de heupkommen en heupkoppen goed van vorm en passend zijn
  • er (nog) geen artrose van betekenis is

Afwijkende en normale stand van een heupkom - afbeelding vergroten

Voordelen van een tweevoudige bekkenosteotomie

  • Uw kat heeft geen medicijnen of verdere behandeling meer nodig na herstel van deze operatie.
  • Meer dan 95% van de geopereerde katten heeft nooit meer klachten aan de heupen.
  • Ook via röntgenfoto’s blijkt dat het geopereerde heupgewricht nauwelijks of geen slijtage meer ontwikkelt in de loop der jaren.
  • Uw kat kan en mag na een herstelperiode alles weer doen wat een ‘normale’ kat kan.
  • De stabiliteit van de fixatie van de botdelen is bij deze chirurgische techniek heel groot, waardoor het risico op complicaties zeer klein is. 
  • Daardoor is de ingreep voor zowel uw kat als u als eigenaar minder belastend.

Eigenlijk doorstaan alle katten de ingreep zonder problemen. 

De eerste twee weken na de operatie heeft uw kat wel flink wat aandacht van u nodig. Daarnaast is het noodzakelijk om overbelasting gedurende zeven weken te voorkomen. Dit betekent dat u uw kat beperkt uitlaat, en dit alleen aan een korte lijn.

Verwijderen heupkop, hals en gewrichtskapsel 

Als er sprake is van een ernstige misvorming van het heupgewricht, vaak het geval bij ernstige artrose, wordt uw kat flink beperkt in beweging en heeft uw kat veel pijn. In veel van deze gevallen kan het verwijderen van heupkop en hals met gewrichtskapsel en botnieuwvorming de pijnklachten wegnemen. Ook de heupfunctie wordt dan weer zo goed als mogelijk hersteld. 

Verwijdering van heupkop en -hals en afvlakking van heupkom (rechts) als behandeling van heupdyslasie en artrose van het heupgewricht (links) - afbeelding vergroten

Avasculaire heupkopnecrose bij de kat: als de bloedvoorziening van de heupkom onvoldoende is, sterft de heupkop af en zal deze vervormen, zie rechtsonder - afbeelding vergroten

De heupkop verwijderen

Als de heupkop van uw kat regelmatig uit de heupkom schiet, kan het nodig zijn om de heupkop te verwijderen. Dit wordt ook wel een femurkop hals resectie genoemd.

Voor welke kat is deze operatie geschikt?

In het algemeen is deze operatie vooral succesvol bij actieve slanke katten. Vaak wordt aangegeven dat deze ingreep maar tot zo'n 25 kg doeltreffend is. Wetenschappelijk onderzoek en ook onze grote ervaring met deze ingreep laat zien dat dit niet altijd het geval is. De orthopedisch chirurg kan voor u goed inschatten bij welke dieren een goed resultaat verwacht mag worden van deze ingreep.

Hoe kan de achterpoot na de verwijdering weer functioneren?

Deze vraag krijgen we vaak van diereigenaren. Na de ingreep zit de achterpoot nog steeds met spieren verbonden aan het bekken. Net zoals dit bij de voorpoot het geval is, waar geen heup zit. 

Na de operatie ontwikkelt zich bij de achterpoot een prima functionerend ‘schijngewricht’. Ook de pijn is weg doordat het verwijderde gewrichtskapsel, waarin veel pijnzenuwen zitten, niet meer tussen de bekken en het dijbeen kan komen. 

Revalidatie heupoperatie bij katten en andere dieren

De revalidatie na deze operatie is op spieropbouw gericht en duurt gebruikelijk zo’n drie maanden. De ze spieropbouw wordt bereikt door in toenemende mate te wandelen of te draven aan de lijn. Ook zwemmen / aquatherapie kan hierbij succesvol zijn. 

Gedurende de eerste drie maanden krijgt uw kat pijnstillers om dit revalidatieproces comfortabeler te maken.

Heupprothese

Heeft uw kat zoveel slijtage in het heupgewricht dat geen van bovenstaande behandelingen of medicatie de pijn meer kan wegnemen? Dan is een heupprothese een succesvolle methode om uw kat weer kwaliteit van leven te geven. 

De cupless heupprothese gaat gebruikelijk een kattenleven lang mee. Er is dus geen reden om deze ingreep bij een indicatie uit te stellen, zoals dat bij mensen soms het geval is. De minimale leeftijd bij de kat voor het plaatsen van een cupless heupprothese is 10 maanden. 

Herstel na operatie heup 

De ingreep is geslaagd! Nu het herstel en revalidatie. Het herstel is minstens zo belangrijk om het gewenste resultaat te bereiken. U krijgt na de operatie uitgebreide instructies mee van uw orthopedisch dierenarts voor een succesvolle revalidatie. De revalidatie bestaat uit pijnbestrijding, een rustperiode, goede voeding en als het kan ook fysiotherapie voor uw kat.

Kosten heupoperatie kat

De behandelmogelijkheden van heupdysplasie zijn uiteenlopend. Wilt u meer weten over de mogelijke heupoperaties of over de kosten die hieraan verbonden zijn? Neem dan contact op met de AniCura-kliniek bij u in de buurt.

Onze orthopedische experts adviseren u graag over een passende behandeling voor uw kat. 

 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd