Dierfysiotherapie bij kat

Heeft uw kat klachten of pijn bij het bewegen? Bijvoorbeeld na een operatie of door een blessure? Voor een sneller herstel raadt de dierenarts of orthopeed dan vaak dierfysiotherapie aan.

Lees ook: dierfysiotherapie hond

Fysiotherapie bij kat 

Dierfysiotherapie bij katten is vergelijkbaar met fysiotherapie bij mensen. Het doel van fysiotherapie bij een kat is om klachten bij het bewegen weg te nemen of te verminderen. 

Het is belangrijk dat een kat goed kan bewegen. Als uw kat pijn en moeite heeft met bewegen, wordt het kat ongelukkig of humeurig, heeft het pijn, kan het kreupel gaan lopen en minder presteren. Deze klachten zijn voor u als baasje niet altijd merkbaar, omdat katten meesters zijn in het verbergen van pijn. 

Twijfelt u of uw kat klachten heeft? Laat uw kat dan altijd onderzoeken door uw dierenarts. 

Snel resultaat met combinatie van behandelingen

Fysiotherapie is meestal onderdeel van een behandeling of revalidatie. Het kan zijn dat uw kat een operatie nodig heeft of al gehad heeft, of bijvoorbeeld pijnstillende medicatie krijgt.

De dierenfysiotherapeut werkt daarom nauw samen met uw dierenarts, orthopeed of neuroloog. Zij bekijken samen met u welke combinatie aan behandelingen voor uw kat het beste werkt. 

katten reageren meestal snel op fysiotherapie. Vaak is een aantal bezoeken al voldoende om de klachten merkbaar te verbeteren of zelfs weg te nemen. De kat durft zich weer vrijer te bewegen omdat hij of zij pijnloos is. En zal zich bijvoorbeeld niet meer terugtrekken als u uw kat aait. 

Wanneer dierfysiotherapie?

Dierfysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van veel aandoeningen aan de nek, rug en ledematen bij katten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • artrose en ouderdomsklachten
 • hernia en andere rug- en nekklachten
 • neurologische problemen (bijvoorbeeld uitval of tijdelijke verlamming)
 • gewrichtsproblemen (bijvoorbeeld heup- of elleboogdysplasie)
 • revalidatie na operaties
 • verminderde sportprestatie
 • pijnklachten waarbij gebruik van pijnmedicatie geen optie is

Preventieve fysiotherapie voor kat

Heeft uw kat meer kans op bewegingsklachten, bijvoorbeeld door een sport of ouderdom? In dat geval kan met dierfysiotherapie de kans op deze klachten afnemen. Vraag uw dierenarts of de dierenfysiotherapeut om advies. 

Behandeling dierfysiotherapie 

Een fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld:

 • Bewegingstherapie zoals stabiliteitstraining
  Met verschillende oefeningen trainen de therapeut en u de spieren van uw kat, om zo uw kat weer stevig te leren staan en lopen. Deze therapie wordt bijvoorbeeld gedaan bij revalidatie na een operatie, slechte coördinatie, verlies van spierkracht of revalidatie na een verlamming. 
 • Hydrotherapie
  Hydrotherapie voor katten bestaat uit bewegingsoefeningen in een verwarmd waterbassin met verstelbare loopband. Ook katten met waterangst zijn bijna altijd te trainen met hydrotherapie. Deze therapie wordt ingezet bij verschillende  aandoeningen, bijvoorbeeld kruisbandletsels, heupdysplasie (HD), artrose of een hernia. Maar is ook zinvol voor het opbouwen van conditie na ziekte en het verliezen van gewicht bij overgewicht.
 • Massagetherapie
  Massage kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor katten die angstig of timide zijn, herstellende zijn van een operatie, regelmatig sporten of om een andere reden pijn hebben. Het is belangrijk om een massage alleen door een dierenfysiotherapeut te laten doen, omdat een verkeerd toegepaste massage ook schadelijk kan zijn.
 • Lasertherapie
  Lasertherapie is een pijnloze therapie die vaak mede wordt ingezet bij wondbehandeling, huidaandoeningen of aandoeningen aan ledematen en gewrichten. Lasertherapie kan het herstel versnellen en pijn snel verminderen. Bij chronische klachten zoals artrose kan lasertherapie ervoor zorgen dat de medicijnen voor pijn en ontsteking afgebouwd kunnen worden en daarmee de kans op bijwerkingen op de langere termijn verminderen. Deze therapie kan ook door een dierenarts of paraveterinair gedaan worden. 

Welke therapie voor mijn kat?

De dierenfysiotherapeut bekijkt samen met u welke vorm van therapie voor uw kat het beste is. Deze keuze hangt bijvoorbeeld af van de aandoening en de gezondheid van uw kat. Vaak wordt een combinatie van therapieën geadviseerd. Bij veel van de therapieën krijgt u ook oefeningen mee, om thuis samen met uw kat te doen. 

Hoe werkt fysiotherapie voor kat?

Uw dierenarts, orthopeed of neuroloog verwijst u door naar een dierenfysiotherapeut. Het kan zijn dat in uw dierenkliniek een dierenfysiotherapeut werkt, of dat de fysiotherapeut een eigen praktijk heeft.

U maakt een afspraak met de dierenfysiotherapeut. Tijdens de eerste afspraak onderzoekt de therapeut uw kat. Aan de hand van dit onderzoek en de diagnose van uw dierenarts stelt de fysiotherapeut een vorm van therapie voor. 

Vaak bestaat de therapie uit oefeningen en training van uw kat samen met de therapeut. De therapeut laat u zien hoe deze oefeningen gaan, zodat u deze ook thuis met uw kat kunt doen. Door er samen aan te werken, gaat het herstel van uw kat sneller.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van de aandoening, de vorm van therapie en de gezondheid van uw kat. De dierenfysiotherapeut zal vooraf met u bespreken hoeveel behandelingen uw kat naar verwachting nodig heeft. 

Dierenfysiotherapeut: kies voor een gediplomeerde 

Voor dierfysiotherapie is een opleiding tot fysiotherapeut en daarna tot dierenfysiotherapeut nodig. Ook lang niet alle dierenklinieken bieden dierenfysiotherapie aan. Bij AniCura werken alleen gediplomeerde dierenfysiotherapeuten. 

Het is dus belangrijk om te controleren of uw kat geholpen wordt door een gediplomeerde dierenfysiotherapeut of orthopedisch dierenarts. Door een verkeerde diagnose en behandeling kunnen klachten juist verergeren!

Zoekt u een goede dierenfysiotherapeut? Neem contact met ons op. 

Kosten van dierfysiotherapie

Vaak heeft uw kat voor een goed herstel meerdere bezoeken aan de therapeut nodig. 

De kosten van dierfysiotherapie hangen af van het aantal bezoeken dat uw kat nodig heeft, de soort behandeling en het lichaamsdeel waarvoor therapie nodig is. Veel dierenverzekeringen dekken de kosten van de fysiotherapeutische behandelingen.

Wilt u meer weten over de kosten, of heeft u een andere vraag over dierfysiotherapie? Neem gerust even contact met ons op, we helpen u graag. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd