HD-onderzoek bij uw kat

Door HD-onderzoek komt u erachter of uw kat heupdysplasie (HD) heeft. Of dat uw jonge kat hier aanleg voor heeft.

Lees ook: HD-onderzoek bij hond

Heupdysplasie (HD) bij katten en sypmtomen bij katten

Heupdysplasie is de meest voorkomende groeiaandoening aan de heup bij kat. Het wordt ook wel HD genoemd. Het heeft een erfelijke aanleg en kan bij jonge en oudere honden voorkomen.

Dieren laten niet snel blijken dat ze pijn hebben, dat verbergen ze liever. De symptomen van heupdysplasie bij katten zijn daardoor lastig te herkennen. Zeker als de heupklachten links en rechts hetzelfde zijn, is het vaak moeilijk te zien hoeveel last uw hond hiervan heeft. Laat uw kat bij klachten aan de achterpoten daarom altijd nakijken om zo onnodige pijn te voorkomen of te verhelpen. 

Heup van de kat - afbeelding vergroten

Heupdysplasie bij de hond met overrekking van gewrichtskapsel - afbeelding vergroten

Wanneer is HD-onderzoek nodig?

Het advies is om uw kat op de leeftijd van zes maanden te laten onderzoeken op aanleg voor heupdysplasie. Andere redenen om HD-onderzoek te doen zijn:

  • u vermoedt dat uw kat heupdysplasie (HD) heeft
  • u wilt gaan fokken met uw dier

HD-onderzoek bij (pijn)klachten

Bij pijn is het goed om te weten dat de ernst van de heupdysplasie niet altijd overeenkomt met de hoeveelheid pijn die een kat heeft. Het kan voorkomen dat een kat van acht jaar oud volledig versleten heupen heeft, maar dat nooit duidelijk heeft laten merken of zien.

Hoe gaat het HD-onderzoek bij katten?

Heupdysplasie wordt vastgesteld door middel van lichamelijk en röntgenologisch onderzoek. Bij het lichamelijk onderzoek wordt gelet op de bewegingsmogelijkheden van de heupen en eventuele pijnreacties bij het onderzoek. 

Met röntgenfoto's kan de bouw van de heupgewrichten en de mate van artrose worden beoordeeld. Bij het beoordelen van de röntgenfoto’s wordt er gekeken naar de vorm en aansluiting van de heupkoppen en -kommen. Ook wordt de diepte van de heupkommen gecheckt en wordt er gekeken of de heupgewrichten er nog goed uitzien. 

Onder narcose?

De screening bestaat uit een serie van drie verschillende röntgenfoto’s die onder sedatie (lichte narcose) gemaakt worden. Een volledige verdoving is niet nodig.

Op basis van beide onderzoeken kan de orthopedisch chirurg bepalen wat de beste behandeling is.

HD bij de oude kat

Bij oudere katten doet eigenlijk elke manier van beweging van de heup pijn, vanwege de artrose. 

Uitslag HD-onderzoek

De uitslag van het HD-onderzoek wordt bepaald aan de hand van de bevindingen van uw dierenarts en het zogeheten HD-panel van de Raad van Beheer.

Er zijn vier uitslagen mogelijk van het onderzoek. Namelijk:

  • HD A - Goed nieuws: uw kat heeft geen HD, al kan het wel zo zijn dat hij of zij wel drager is van de erfelijke aandoening. Dus eventuele puppies zouden het wel kunnen krijgen.
  • HD B - Geen zorgen: op de foto’s zijn kleine afwijkingen te zien die het gevolg zijn van heupdysplasie. In dit stadium is het nog goed te behandelen.
  • HD C / HD D - Vervelend nieuws: uw kat heeft duidelijke kenmerken van HD.
  • HD E - Slechts nieuws: de heupgewrichten van uw kat zijn ernstig misvormd. Dit betekent dat uw kat hoogstwaarschijnlijk last heeft of gaat krijgen van zijn heupen. Dus let erop dat de heupen van uw kat niet te zwaar belast worden.

Mogelijke behandelingen bij HD

Is met het HD-onderzoek vastgesteld dat uw kat heupdysplasie heeft? Dit is natuurlijk vervelend om te horen. Welke behandeling geschikt is voor uw kat hangt onder andere af van het gewicht, de leeftijd en of uw kat artrose heeft. 

Is uw kat nog jong en is er nog geen of weinig sprake van slijtage aan de heup? Dan kan de heup mogelijk nog hersteld worden of verdere ontwikkeling van HD voorkomen worden met een heupoperatie. Bij AniCura werken orthopedische dierenartsen met veel expertise in deze behandeling. 

Kosten HD-onderzoek kat

De kosten van een onderzoek naar heupdysplasie zijn afhankelijk van of uw dier een roesje nodig heeft en hoeveel foto’s er nodig zijn. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek zal de dierenarts u verder adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Wilt u meer weten over heupdysplasie, of een afspraak maken? Onze orthopedische experts adviseren u graag. Neem contact met ons op.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.