Kitten en puberteit

Wij geven u graag een paar tips voor de eerste periode van de kat en de puberteit die daar al snel op volgt: de puperteit van uw kat.

Hoera een kitten!

Na lang wachten is het eindelijk zo ver. U mag uw kitten mee naar huis nemen! Een spannende tijd voor het kitten en natuurlijk voor de nieuwe baasjes.

Voor het eerst het kitten in huis

De verhuizing zelf is al behoorlijk stressvol. Laat het kitten eerst rustig aan zijn nieuwe woonomgeving wennen. Zorg ervoor dat het huis kittenproof is, de kattenbak, voer- en drinkbakjes goed te vinden zijn en dat er genoeg veilige verscholen plekjes zijn waar het kitten zich terug kan trekken om even bij te komen van alle nieuwe indrukken.

Een kitten en kinderen 

De introductie met kinderen en andere huisdieren kan het beste rustig en gespreid plaatsvinden. Geef het kitten alle tijd en ruimte.

Voeding voor uw nieuwe kitten 

De eerste dagen is het verstandig om het voer te geven dat het kitten gewend is. Daarna kunt u geleidelijk ander voer introduceren. Voeding van goede kwaliteit is vooral tijdens de groei van groot belang.

Om uw kitten een zo goed mogelijke start te geven op het gebied van gezondheid is het belangrijk om u goed voor te laten lichten door uw dierenarts wanneer hij of zijn gechipt, gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid moet worden.

Verzekering uw kitten 

Met wat geluk kan een kat ruim twintig jaar oud worden. In deze jaren is het niet onwaarschijnlijk dat u voor onvoorziene medische kosten komt te staan. Wij raden u aan om uw kitten te verzekeren zodat u hem zijn hele leven optimale medische zorg kunt garanderen.

Puberteit

Het steriliseren van een poes of castreren van een kater vanaf een half jaar later wordt als standaardprotocol aangehouden, maar gaat dat wel op voor iedere kat?

Hormonen

Vanaf een leeftijd van 5-9 maanden raken katten in de puberteit, katers en poezen worden geslachtsrijp wat gepaard kan gaan met gedragsveranderingen. Poezen worden krols en katers kunnen gaan sproeien.

Een krolse poes

Een krolse poes in huis is niet altijd een pretje. In sommige gevallen wordt de nachtrust ernstig verstoord door aanhoudend gemiauw, aandacht vragen en krabben aan de voordeur.

Katers en hormonen

Katers sproeien om hun geur af te zetten en zo een partner te vinden. Ook territoriumdrift speelt hierbij een rol. Katers hebben een territorium te verdedigen.

Daarom vechten ze vaker waardoor ze eerder besmettelijke ziekten kunnen oplopen zoals bijvoorbeeld kattenaids (FIV). Bij de poes kunnen wederkerende hormooninvloeden leiden tot verscheidene problemen zoals de ontwikkeling van melkkliertumoren en een baarmoederontsteking.

Sterilisatie/castratie van uw kitten

In de volksmond wordt gesproken over een sterilisatie van de poes, maar zowel een poes als kater worden gecastreerd. Dit betekent dat bij een kater de zaadballen worden weggenomen en bij de poes de eierstokken. Op deze manier zijn ze onvruchtbaar en vertonen ze geen (hinderlijk) hormonaal gedrag meer.

Voor- en nadelen van castreren en steriliseren 

Bovenstaand hormonaal gedrag is vaak de reden om een poes of kater te castreren. Daarnaast is overpopulatie een goede reden voor castratie, een poes kan meerdere malen per jaar een nestje krijgen.

Als een poes 4 kittens krijgt, en deze planten zich ook weer voort, dan zijn er 16 maanden later maar liefst 36 nakomelingen van deze ene kat!

Gecastreerde poezen en katers hebben een wat tragere stofwisseling waardoor ze de neiging hebben dikker te worden. Door het type voeding en de hoeveelheid aan te passen is dit eenvoudig te voorkomen.

De leeftijd van castreren/sterliseren van uw kat

In diverse landen worden, in verband met overpopulatie, katten erg vroeg gecastreerd. Soms al op een leeftijd van 2 maanden. Uit onderzoek is gebleken dat dit, bij grote rassen als Maine Coons, op latere leeftijd gewrichtsproblemen kan opleveren.

Daarom is het beter deze grotere rassen te castreren als ze zijn uitgegroeid. Ook leidt vroegcastratie tot een verhoogd narcose risico. Normale narcose middelen kunnen niet gebruikt worden bij hele jongen katten.

Voor de rassen van normale grootte geldt dat zij vanaf een half jaar leeftijd gecastreerd kunnen worden.

Mocht u nog vragen hebben over uw nieuwe huisgenoot neem dan gerust contact met ons op!

Heel veel plezier met uw nieuwe huisgenoot!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd