Baarmoederontsteking bij katten: Pyometra

Baarmoederontsteking (Pyometra) is een serieuze en levensbedreigende aandoening. Pyometra kan voorkomen bij elke niet-gesteriliseerde poes, hoewel het vaker gezien wordt bij oudere poezen (ouder dan 5 jaar). De meeste gevallen van pyometra ontstaan binnen 60 dagen nadat de poes krols is.

Oorzaak baarmoederontsteking bij katten

Een baarmoederontsteking wordt vaak veroorzaakt door de hormonale veranderingen die plaatsvinden wanneer een poes krols is.

Een baarmoederontsteking bij uw kat herkennen

Baarmoederontsteking kan zich in korte tijd ontwikkelen, echter kunnen er ook maanden overheen gaan voordat de ontsteking volledig ontwikkeld is. Katten die op regelmatige basis krols zijn en niet zwanger raken hebben een grotere kans op de ontwikkeling van pyometra.

Pyometra - baarmoederontsteking - bij katten ontstaat meestal 6 tot 8 weken nadat uw poes krols is geweest.

Er zijn twee soorten baarmoederontstekingen (pyometra) bij katten: open en gesloten.

 • Open pyometra: de baarmoederhals is open en pus druppelt uit de vagina. Dit is vaak crèmekleurig of roze of bruin van kleur, en heeft een doordringende geur.
 • Gesloten pyometra: aangezien de baarmoeder gesloten is kan de pus het lichaam niet via de vagina verlaten. Dit wordt in de baarmoeder verzameld.

Levensbedreigende aandoening

Dit is een levensbedreigende aandoening, waarbij de poes direct door een dierenarts onderzocht moet worden. Alle vormen van pyometra dienen direct behandeld te worden, al is gesloten pyometra een stuk gevaarlijker. De pus hoopt zich namelijk op in de baarmoeder.

Baarmoederontsteking herkennen

Naast vaginale afscheiding kunnen onderstaande symptomen ontstaan wanneer er sprake is van een baarmoederontsteking bij uw kat:

Diagnose en behandeling van baarmoederontsteking bij katten

Een baarmoederontsteking wordt vastgesteld door een fysiek onderzoek van de poes. Ook wil de dierenarts weten wanneer de laatste keer is geweest dat de poes krols was. Hij zal de vaginale afscheiding en baarmoeder onderzoeken. De baarmoederontsteking zal worden bevestigd via een echo of röntgenfoto.

 • Baarmoederoperatie
  De beste behandeling is het verwijderen van de baarmoeder middels een baarmoederoperatie bij uw kat.
 • Antibiotica
  Met antibiotica wordt de infectie behandeld.
 • Uitdroging - infuus
  Met een infuus wordt eventuele uitdroging bij uw kat behandeld.

Altijd contact met de dierenarts!

Vermoedt u een baarmoederontsteking bij uw kat? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts, dit is een levensbedreigende situatie. Maak een afspraak bij een dierenarts in de buurt. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd