Tips voor uw oudere hond

Ouder worden is meestal geen pretje, maar met deze tips kan het wel makkelijker worden (en misschien nog leuk ook!). Lees onderstaande tips en trucs om het uw hond zo comfortabel mogelijk te maken.

Tips voor oudere honden

Warme voeten

Iedereen geniet van een warmtemat (zeker in de winter) op de grond. Zo’n mat verhelpt ook de stijve poten van uw hond, zodat deze minder pijn heeft en makkelijker op kan staan. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing van het product, zodat de mat niet te heet wordt voor uw dier of verwondingen geeft.

Rust en regelmaat

Is een hond verward en/of blaft hij zonder reden? Dit kunnen tekenen zijn van (beginnende) dementie. Zorg ervoor dat het interieur hetzelfde blijft ingedeeld en kom niet aan zijn vaste plekken voor eten en slapen. Zo heeft uw hond minder om zich zorgen over te maken.

Bouw een helling

De oudere hond is sneller moe en stijf. Voorkom spierpijn of ongelukken door klimmen en geef hem een loopplank/helling waardoor hij toch nog op zijn favoriete plekken kan komen.

Goede voeding

Als uw dier ouder wordt, heeft het andere voeding nodig. Kies daarom voor voer dat bij de leeftijd van uw hond past, met de juiste balans van energie en calorieën. Uw dierenarts helpt u graag met advies.

Geen slipgevaar

Heeft uw oudere hond minder stevige grip op vloeren, tegels of een andere gladde ondergrond? Help uw hond door bijvoorbeeld een kleed of tapijt neer te leggen.

Tips voor oudere katten

Kammen

Oudere katten kunnen zichzelf vaak minder goed schoonhouden. Help ze met een (dagelijkse) borstelbeurt om klitten en matten te voorkomen. Lees ook: vachtverzorging van uw kat

Makkelijk naar de kattenbak

Een bezoek aan de kattenbak kan door gewrichtspijn een uitdaging worden. Zorg voor een lagere instap, bijvoorbeeld door het maken van een uitsnede of door onderdelen weg te halen.

Helling of stoel

Geef uw kat de mogelijkheid om nog op zijn of haar favoriete plekken te komen met behulp van een trapje, helling of stoel in de buurt.

Nagels

Uw oudere kat kan minder makkelijk haar nagels terugtrekken waardoor de kans om ergens achter te blijven hangen groter wordt. Let op de nagels en knip ze indien mogelijk, ook om vergroeiingen te voorkomen. Lees ook: nagels knippen kat

Goede voeding

Denk aan voer dat bij de leeftijd van uw kat past: de juiste balans van energie en calorieën. Uw dierenarts kan u adviseren over de beste voeding voor uw dier.

Lees ook: ziektes, onderzoeken en behandelingen bij oudere katten

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd