Wanneer de herfst is ingetreden en er veel eikels op de grond liggen en ook de eerste dennenappels en kastanjes te zien zijn ligt er een gevaar voor uw hond op de loer. Niet alle hondenbezitters zijn er van op de hoogte dat deze gevaarlijk kunnen zijn.

Eikels, dennenappels en kastanjes: giftig?

Vergiftigd door eikels dennenappels en kastanjes

Sommige honden stoppen graag van alles wat ze vinden in de bek. In de dierenartsenpraktijk kennen we het bijvoorbeeld door de sok die in de maag vastzit (lees: hond heeft voorwerp gegeten).

Herfst

Ook 'de natuur' kan gevaarlijk zijn op verschillende manieren, in de herfst ligt dit op de loer in de vorm van onder andere door eikels dennenappels en kastanjes. Voor een complete lijst, ga naar: giftige planten voor honden

Eikels giftig voor honden

In eikels en eikenboombladeren zitten grote hoeveelheden looizuur (tannines). Deze werken irriterend op het maagdarmkanaal met braken en diarree tot gevolg.

Eikels kunnen leiden tot een (permanent) verminderde nierfunctie!

Tannine vergiftiging

Eikels en eikenbladen bevatten de stof 'tannine’. Het gehalte van deze stof is hoger in groene eikels dan in bruine eikels. De stof veroorzaakt schade aan de bloedvaten en is schadelijk voor de nieren van uw hond.  

Honden met een tannine vergiftiging herkent u aan misselijkheid, braken en diarree. Bij een hoge dosis tannine kan uw hond hier zelfs aan overlijden.  

Wanneer uw hond na een wandeling klachten van braken en diarree heeft en u vermoedt dat uw hond eikels heeft gegeten, neem dan direct contact op met uw dierenarts.  

Dennenappels en kastanjes 

Dennenappels en kastanjes zijn in principe niet giftig, maar ze worden, net als eikels, vaak door de hond ingeslikt tijdens het spelen.

Ze kunnen op deze manier een obstructie van de darm veroorzaken die levensbedreigend is. Meestal wordt een voorwerp in de maag van een hond met een röntgenfoto gevonden. Vaak moet de dennenappel of kastanje operatief verwijderd worden. Let dus goed op wat uw hond opeet tijdens het wandelen en het spelen.

Botjes en satéprikkers

Honden die graag dingen in de bek stoppen kunnen natuurlijk ook heel gulzig naar binnen werken wat ze voorgeschoteld wordt. Veel hondeneigenaren laten de hond na de barbeque lekker snoepen van wat er over is. Maar de restjes van dat kerst-eten, zoals kippenpootjes, of van die zomerbarbeque (satéprikkers) kunnen een gevaar vormen voor uw hond. 

EHBO voor uw hond

Sommige ongelukken vragen om een snelle reactie. Soms kunt u zelf al wat doen, maar meestal heeft u een dierenarts nodig. 

Heeft uw hond eikels, dennenappels, kastanjes of een botje of satéprikker gegeten? Dan kunt u het beste zo snel mogelijk de dierenarts bellen. Geef door wat uw hond gegeten heeft, hoeveel hij ongeveer gegeten heeft en hoe lang geleden dit was. 

Heeft uw dier iets giftigs gegeten, probeer dan uw dier niet zelf te laten braken, maar neem direct contact op met uw dierenarts!

In het artikel: EHBO bij dieren, leest u meer over veel voorkomende ongelukken, hoe u zelf EHBO kunt verrichtten en wanneer u contact moet opnemen met uw dierenarts.

Twijfels of vragen?

Heeft uw twijfels of vragen? Neem contact op met uw AniCura dierenarts. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd