In dit artikel komt u meer te weten over de verschillende lichamelijke en geestelijke aanleidingen voor het trillen en wat u kunt doen om het trillen te voorkomen of onderliggende problemen te verhelpen of verzachten.

Komt u onderstaande symptomen tegen in combinatie met dat uw hond trilt, is het advies bijna altijd om contact met uw dierenarts op te nemen. U vindt de mogelijke oorzaken hieronder.

Een trillende hond kan veel mogelijke oorzaken hebben.

Trilt uw hond? We zetten hieronder de mogelijke oorzaken op een rij.

Een diagnose stellen

Voordat u tot actie overgaat is het nodig om diagnose te stellen. Soms ligt deze voor de hand en kunt u dit zelf, maar soms is er onderzoek nodig van een dierenarts om zeker te zijn waarom uw hond trilt. 

Uw hond trilt door koorts

Voor een hond in een rustige toestand is een ademhaling tussen de 10 en 30 keer per minuut normaal. Een regelmatige hartslag is een hartslag van tussen de 60 en 120 keer per minuut. De normale temperatuur voor een hond ligt rond de 38,0 tot 39,0 Graden. Ligt de temperatuur hoger dan dat, dan betekent dat dat uw hond koorts heeft. Het kan zijn dat uw hond hierdoor trilt. 

Minder of niet meer eten

Wanneer uw hond een keer een maaltijd overslaat, hoeft er niet gelijk iets aan de hand te zijn. Misschien voelt uw hond zich even niet helemaal lekker. Uw kunt dan de voerbak weghalen en het later nog een keer proberen. Mocht uw hond vaker meer of minder eten dan normaal, houd dan goed het patroon bij en ga hiermee naar uw dierenarts.

Uw hond eet niet meer

Als uw hond minder eet en uw hond trilt kan dit verschillende onderliggende oorzaken hebben. Wilt uw hond aanhoudend helemaal niet meer eten, neem dan contact op met uw dierenarts. Die kan uw hond verder onderzoek naar de oorzaak van dit gedrag in combinatie met trillen. 

Uw hond trilt en geeft over

Wanneer uw hond overgeeft, is dat bij één keer nog geen reden tot paniek. Uw hond kan zich namelijk ook niet zo lekker voelen of even misselijk zijn. Honden gebruiken nu eenmaal hun bek veel en krijgen zo soms iets binnen wat niet helemaal goed viel. Overgeven is dan juist goed. Mocht uw hond vaker overgeven in combinatie met dat uw hond trilt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts om onderliggende problemen te onderzoeken.

Uw hond heeft diarree of zijn buik rommelt 

Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op dat uw hond buikpijn heeft. Hij kan bijvoorbeeld gaan trillen. Daarnaast kan uw hond diarree hebben of juist verstopt zijn. Bij diarree kunt u uw hond wat vaker uitlaten en ervoor zorgen dat hij genoeg drinkt. Uw hond kan ook verstopt zijn. 

Lees meer op: diarree bij honden en verstopping bij de hond

Uw hond komt aan of valt juist af 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw hond aankomt in gewicht. Misschien krijgt hij te veel te eten, houdt hij vocht vast of beweegt hij te weinig. Een ander oorzaak van gewichtstoename kan een trage schildklier zijn of de ziekte van Cushing.  

Honden die juist afvallen, zonder dat dat de bedoeling is, krijgen niet genoeg eten of zijn ziek. Een hond die trilt kan dit aanwijzen. 

Uw hond drinkt meer dan normaal 

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom uw hond meer drinkt dan normaal. Minder drinken hoeft vaak geen probleem te zijn zolang uw hond nog normaal eet.

Uw hond plast vaker en trilt

Wanneer uw hond meer kleine plasjes pleegt dan gebruikelijk, kan dit betekenen dat uw hond problemen met de blaas heeft. In combinatie met trillen kan het bijvoorbeeld zijn dat uw hond een blaasontsteking heeft. Elke hond kan een blaasontsteking krijgen, maar gesteriliseerde vrouwtjes-honden (teven) hebben een verhoogde kans op een blaasontsteking (en daarbij trillen). Uw hond kan ook problemen hebben met zijn plasbuis of prostaat.  

Wij adviseren om een beetje urine op te vangen en mee te nemen naar de kliniek. Overleg even met uw dierenarts wat in dit geval handig is. Vaak kunnen we na controle van de urine een behandeling starten.  

Uw hond rent of springt niet meer zoveel

Het kan zijn dat uw hond wat minder actief wordt. Hij springt minder of rent minder fanatiek achter een bal aan. Een oorzaak kan zijn dat er een probleem is aan de rug of poten. Een andere oorzaak kan zijn dat uw hond artrose heeft. Artrose is helaas niet te genezen, maar wel onder controle te houden. 

Andere oorzaken van trillen bij uw hond in combinatie met een verminderd uithoudingsvermogen kunnen zijn; zenuwziekten en afwijkingen in het bloed als laag suiker, bloedarmoede en laag calcium.  

Uw hond ziet of hoort slechter

Ook dit zou een oorzaak kunnen zijn waardoor uw hond aan het trillen is. U kunt contact opnemen met uw dierenarts om te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Bij staar kunt u bijvoorbeeld denken aan een staaroperatie.

Hond trilt van angst of schrik

Naast medische oorzaken, kan uw hond ook trillen door verandering in de omgeving, harde geluiden of een bezoek aan de dierenarts. Uw hond is dan angstig of geschrokken. Laat aan uw hond merken dat er niks aan de hand is en leid hem even af. Ga bijvoorbeeld met een balletje spelen of praat even rustig tegen uw hond.  

Mocht u twijfelen over de gezondheid van uw hond omdat uw hond erg blijft trillen, of op andere momenten trilt dan hier beschreven staat, kunt altijd een afspraak maken bij uw dierenarts voor een controle.  

Head Tremor Syndrome

Iets wat op trillen lijkt, maar meer schudden is, kan duiden op het head tremor syndrome.

Trillen verhelpen

Per oorzaak is de manier waarop u het trillen kunt verhelpen verschillend. Bij mogelijke problemen is het altijd eerst nodig een diagnose te stellen voordat u tot actie overgaat.

Soms kunt u de oorzaak zelf achterhalen en ligt deze voor de hand (het is koud buiten, uw hond trilt, u warmt uw hond weer op), maar soms heeft u hier de hulp van een dierenarts bij nodig. Met bovenstaand lijstje kunt u enigszins nagaan waarom uw hond trilt en hoe u de oorzaak kunt vaststellen. Houdt uw hond niet op te trillen, neem dan sowieso contact op met uw dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd