Tandsteen bij katten

Tandplak en tandsteen komt veel voor bij de kat. Met name katten die ouder worden krijgen last van de vorming van tandplak en tandsteen.

Tandsteen bij kat

Veel katten hebben last van tandplak en tandsteen. De bacteriën in tandplak kunnen bij uw kat leiden tot ernstige en pijnlijke tandvleesontstekingen. De aanwezigheid van tandsteen kan het ontstaan van zo’n ontsteking bij uw kat bevorderen of versnellen.

Tandsteen bij de kat: hoe ontstaat het?

Tandplak is een dunne kleverige laag op het oppervlakte van de tand die bijna volledig bestaat uit bacteriën. Deze bacteriën hechten zich na iedere maaltijd aan het tandoppervlak. Als de tandplak niet met tandenpoetsen wordt verwijderd, kan deze onder invloed van speeksel gaan mineraliseren en zich omvormen tot tandsteen.

Risico’s van tandplak en tandsteen bij de kat

Als tandplak niet wordt verwijderd, kunnen bacteriën uit de tandplak ernstige ontstekingen in het tandvlees of steunweefsel rondom de tandwortel bij uw kat veroorzaken (parodontale infectie). De aanwezigheid van tandsteen kan het ontstaan van deze ontstekingen in de hand werken.

De tandsteen zelf veroorzaakt in principe geen ontsteking. Wel heeft de tandsteen een ruw oppervlak waaraan de tandplak zich goed kan hechten.

Als de tandplak niet verwijderd wordt met tandenpoetsen of een professionele gebitsreiniging, kan dit leiden tot ontstekingen in het tandvlees (gingivitis).

Gingivitis bij de tand - afbeelding vergroten

De ontsteking kan zich ook uitbreiden naar de dieper gelegen steunweefsels (parodontitis), waardoor de tand of kies los kan gaan zitten en zelfs eruit valt. De ontsteking van het tandvlees en het steunweefsel van de tand is pijnlijk voor de kat.

Parodontitis bij de tand - afbeelding vergroten

Vaak gaat de kat door deze ontstekingen ook uit de bek stinken. De ontstekingen kunnen ook naar andere plaatsen in het lichaam verspreiden, bijvoorbeeld naar het hart en de nieren.

Tandsteen bij katten: zo herkent u het

Tandplak en tandsteen geven een geelbruine verkleuring van de tanden. Beginnende tandplak en tandsteen zijn vaak moeilijk te zien. Het is voor u als eigenaar ook niet altijd mogelijk om in de bek van de kat te kijken, omdat de kat dit niet toelaat.

Is er sprake van veel tandsteen bij uw kat? Dan is er een grote bruine ‘brok’ tandsteen te zien.

Ontstoken tandvlees herkent u bij de kat aan rood en gezwollen tandvlees (in plaats van roze). Bij een aanraking bloedt het snel. Vaak is er ook sprake van stank uit de bek.

Verder gevorderde ontstekingen in het steunweefsel van de tand zijn niet altijd (goed) te zien met het blote oog. Mogelijk is de ontsteking te herkennen aan teruggetrokken tandvlees.

Teruggetrokken tandvlees door ontsteking - afbeelding vergroten

Een heftige ontsteking is bovendien pijnlijk. Pijn is bij een kat moeilijk te herkennen. Door deze pijn kan het wel zijn dat uw kat moeizamer eet of met de poot langs de bek wrijft.

Lees meer over tandvleesontsteking bij de kat.

Tandsteen verwijderen bij kat

Beginnende tandplak kunt u zelf goed verwijderen met het (dagelijks) tandenpoetsen bij uw kat.

Als er sprake is van tandsteenvorming, veel tandplak en/of ontstekingen, is het altijd het beste om een professionele gebitsreiniging door een dierenarts te laten doen.

Tijdens de professionele gebitsreiniging wordt het gebit van uw kat grondig gereinigd en nagekeken. Zo voorkomt u (verdere) ontstekingen en onnodige pijn bij uw kat.

Tandsteen bij kat voorkomen

Het liefst voorkomt u natuurlijk de vorming van tandsteen bij uw kat. Er zijn een aantal manieren om tandsteenvorming bij uw kat tegen te gaan.

  • Poets het liefst dagelijks de tanden van uw kat. Dit is het meest effectief in het voorkomen van tandplak en tandsteen bij uw kat. Helaas laten niet alle katten dit toe. Er zijn nog wel producten verkrijgbaar die de vorming van tandsteen tegen kunnen gaan. Vraag uw dierenarts om advies.
  • Laat het gebit van uw kat jaarlijks controleren door een dierenarts met expertise in tandheelkunde. Lees meer over gebitscontrole bij kat. Als het nodig is, zal de dierenarts een gebitsreiniging uitvoeren.
  • Geef uw kat voeding die tandsteenvorming tegengaat. Met het geven van gewone brokken in plaats van blikvoer voorkomt u in principe geen tandsteen. Er zijn wel extra harde brokken verkrijgbaar die tandsteenvorming tegengaan door de reiniging van de tanden te bevorderen. Vraag uw dierenarts advies voor de beste voeding voor uw kat.

Experts in tandheelkunde bij katten

Heeft uw kat tandplak en tandsteen? Wacht dan niet tot er een ontsteking ontstaat, en ga op tijd met uw kat naar de dierenarts voor een gebitsbehandeling. Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in tandheelkunde.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.