"DISH" is misschien een niet te begrijpen naam voor de gemiddelde hondeneigenaar. We zetten enkele feiten op een rijtje.

Wat is DISH bij honden?

DISH bij honden

DISH staat voor Diffuse Idiopathische Skeletale Hyperostosis en is een verkalking van weefsels bij de hond op sommige plaatsen in de nabijheid van de wervelkolom.

Oorzaak van DISH bij honden 

De oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend. De aandoening is ook bekend bij de mens, maar ook daar tast men nog in het duister over de exacte oorzaak.

Wel is er een vermoeden in sommige gevallen dat er een relatie is met stofwisselingsziekten waarbij de calciumhuishouding is verstoord in het lichaam.

Erfelijkheid

Ook over de erfelijkheid is nog niet heel veel bekend, maar we zien in de onderzoeksstatistieken dat Boxers sterk oververtegenwoordigd zijn, wat een erfelijke basis doet vermoeden.

DISH voorkomen

Bij mensen kan DISH ook ontstaan in de ledematen, bij honden zien we het terug in en om de wervelkolom. Het voorkomen van DISH bij honden is anders dan bij de mens. De relatie met overgewicht is bij mensen al aangetoond, maar bij honden (nog) niet.

Overeenkomst met de mens is dat het meer een aandoening is van het oudere individu. Bij de mens lijken mannen meer gevoelig dan vrouwen.

De symptomen van DISH bij de hond

Deze zijn nogal variabel en niet typisch. Pijn speelt een rol, maar deze wordt door verschillende rassen verschillend 'gedragen'.

  • Pijn
    De oorzaak van deze pijn komt in eerste instantie door het verkalken van weefsels, later kunnen ook uittredende zenuwen van het ruggenmerg onder druk komen te staan. Pijnstilling voor uw hond kan een optie zijn.
  • Stijfheid van de rug
    Stijfheid van de rug kan opvallen doordat de hond opeens aarzelt of terughoudt bij het op de bank springen of het in de auto springen. In ernstige gevallen kunnen ook klachten optreden van het zenuwstelsel.
  • Rughernia
    Er bestaat een vermoeden dat sommige gevallen van DISH aanleiding zijn voor het ontstaan van een rughernia.

De diagnose van DISH

De definitieve diagnose kan in principe gesteld worden met behulp van röntgenfoto’s.

Wel is goede kennis nodig van het specifieke beeld en het onderscheid met andere rugaandoeningen zoals spondylose (artrose van de wervelkolom).

De weefselverkalkingen vinden voornamelijk plaats in het gebied van de volgende wervels: T6-T10 (Thoracale wervels/borstkas) en L2-L6 (Lumbale wervels/de lagere rug).

De behandeling tegen DISH bij honden

Deze zal zich voornamelijk richten op de klachten, dus een symptomatische behandeling.

Zolang we de oorzaak niet kennen is een oorzakelijke behandeling helaas uitgesloten. In sommige gevallen kan het noodzakelijk worden om chirurgisch druk op zenuwen te verminderen.

Vragen of twijfels?

Heeft u vragen of twijfels? Neem contact op met uw AniCura kliniek voor advies. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd