Wat is spondylose?

Bij spondylose raken wervels beschadigd door slijtage. Door deze slijtage wordt uiteindelijk aan de zijkanten en onderzijde van het wervellichaam van de hond extra bot gevormd. Dit bot kan omliggende weefsels irriteren wat tot klachten kan leiden. Lees ook: artrose bij honden

Spondylose komt vooral voor bij de middelgrote en grote honden op latere leeftijd. Bij Boxers komt het vaker voor. Bij dit ras kan spondylose al op één of twee jarige leeftijd beginnen. 

Symptomen spondylose bij honden

Bij spondylose wordt het bewegen van de rug pijnlijk. Dit kun je als baasje bijvoorbeeld zien aan dat de hond niet meer in de auto wil springen of geen trap meer wil lopen.

Maar ook bijvoorbeeld stijfheid bij het overeind komen na enige tijd gelegen te hebben kan voorkomen.

Met behulp van röntgenopnamen kan onderzocht worden op welke plaatsen en in welke mate de aandoening aanwezig is. Bijna nooit zijn de zenuwen die direct naast de wervellichamen lopen beschadigd. Zenuwuitval komt bij spondylose dan ook niet vaak voor.

Wel kan door de toegenomen weefseldruk in de directe omgeving van de zenuw pijn ontstaan. Uiteindelijk kunnen wervels met elkaar vergroeien. De bewegelijkheid is dan verloren maar de irritatie neemt door de stabilisatie wel af. Helaas is de aandoening vrijwel altijd op meerdere plaatsen aanwezig, zodat er altijd wel een gevoelige plaats overblijft.

Behandeling 

Een hond kan helaas niet genezen van spondylose. Wel kan met een juiste behandeling het proces vertraagd worden. Met behulp van medicatie en gerichte bewegingstherapie is het vaak mogelijk om een stabiele situatie te bereiken voor de hond, vrij van pijn en met ruim voldoende levenskwaliteit. Uw dierenarts zal samen met u een plan maken voor uw dier.Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd