Hoe bescherm ik mijn huisdier tegen de kou?

De winter is nu echt begonnen en buiten is het steeds kouder. Hoe beschermen we onze huisdieren tegen die kou?

Huisdier klaar voor de winter

Met het aanbreken van temperaturen onder het vriespunt is het belangrijk om onze huisdieren extra goed in de gaten te houden. Sommige huisdieren hebben niet of nauwelijks last van een lage temperatuur, terwijl andere wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.

Weet je wat jouw huisdier nodig heeft in de winter? Lees onderstaande tips van de dierenarts om er zeker van te zijn dat uw huisdier de kou goed doorkomt.

Kan een hond het koud hebben?

Tegenwoordig krijgen de meeste honden geen echte wintervacht meer omdat het in onze huizen altijd een aangename temperatuur is. Voor de meeste honden is dat geen probleem. Zij weten zichzelf goed warm te houden door bijvoorbeeld te blijven bewegen. Let er op dat als uw hond begint te trillen, hij of zij het koud heeft.

Uw hond beschermen tegen de kou

Honden met korte pootjes bevinden zich dichter bij de grond. Hoe dichter bij de grond, hoe kouder. Het is daarom verstandig om uw hond met vrieskou een jasje aan te doen. Ook hebben dun behaarde rassen, oude of zieke honden bescherming nodig tegen de kou.

Waar nog meer opletten bij koud weer

  • Een natte vacht isoleert slecht, dus laat uw hond nooit met een natte vacht in de kou staan.
  • Net als in de zomer, laat je uw hond ook in de winter niet in de auto achter. Uiteindelijk wordt het in de auto net zo koud als buiten. Daarbij kan uw hond niet goed bewegen in de auto om zich warm te houden.
  • Ligt er sneeuw? De sneeuw kan de geursporen weghalen waardoor uw hond de weg niet meer weet te vinden en kan verdwalen. Houd uw hond daarom altijd goed in de gaten als hij of zij losloopt.

Honden en sneeuw

U ziet waarschijnlijk vaak honden lekker in de sneeuw rollen en springen. Sommige honden vinden het zelfs lekker om sneeuw te eten. Kijk hier mee uit. Als honden sneeuw eten kunnen ze maag- en darmklachten krijgen.

Bij langharige rassen kunnen er klonten sneeuw in de vacht of tussen de voetzolen blijven zitten. Scheer eventueel de vacht tussen de tenen en aan de poten af om sneeuwklompen te voorkomen.

Is er gestrooid? Zout kan irritaties aan de voetzolen geven of uw hond kan het strooizout van de poten aflikken. Smeer daarom de voetzolen voor het uitlaten in met vaseline. Spoel ze na afloop af met lauwwarm water en droog ze goed af.

Met uw hond op het ijs

Sommige honden gaan graag het ijs op. Let wel op, uw hond kan niet goed inschatten of het ijs dik genoeg is en mogelijk door het ijs zakken. Als uw hond door het ijs is gezakt, kan hij moeilijk zelf uit het koude water komen. Zorg daarom altijd dat uw hond niet zelf het ijs op rent.

Katten en kou: geen probleem

Katten kunnen eigenlijk heel goed tegen de kou. Als ze toch liever niet buiten zijn, komen ze wel naar binnen. Zorg ervoor dat uw kat altijd weer naar binnen kan, bijvoorbeeld met een kattenluikje.

Hoewel de kou dus niet zo’n groot probleem voor ze is, zoeken ze vaak wel de warme plekjes op. Je hoeft er niet raar van te staan kijken als er een kat bij het motorblok onder de auto zit. Altijd even checken!

Woon je in de buurt van water en vriest het? Wees je ervan bewust dat katten in de winter soms het ijs op gaan. Ook als het ijs nog veel te dun is. Houd uw kat daarom liever binnen.

Veel katten blijven meer binnen als het koud is. Zorg er daarom voor dat je binnen een extra kattenbak hebt. Katten die buiten komen vinden het meestal fijner om buiten te drinken. Maar als het vriest dan heeft uw kat buiten minder opties en is het belangrijk dat er binnen genoeg vers water is. Zet daarom extra water voor uw kat neer. 

Konijnen met de kou en winter

Staat uw konijn altijd buiten? Geen probleem. Konijnen ontwikkelen namelijk een wintervacht die een uitstekende bescherming tegen de kou biedt. Het helpt ook als konijnen met z'n tweeën zijn. Ze houden elkaar namelijk warm. Het is beter om uw buitenkonijn niet naar binnen te halen. Ze kunnen namelijk slecht tegen temperatuurwisselingen.

Hoe beschermt u het konijnenhok tegen kou?

  • Dek het hok voor een gedeelte af met plastic of een deken zodat uw konijn niet op de tocht zit en droog kan zitten.
  • Draai het hok zo dat er geen noordenwind in kan komen.
  • Is er een open rengedeelte in het hok? Dit gedeelte hoeft u niet af te sluiten. Als er sneeuw ligt, zullen sommige konijnen even in de sneeuw lopen. Als het te koud is, gaan ze vanzelf weer naar het binnenhok.

Drinken en eten tijdens kou

Drinkt uw konijn uit een waterfles? Het drinktuitje van een waterfles kan vastvriezen en dan kan uw konijn niet meer drinken. Zet daarom als het vriest een waterbak neer en check minimaal twee keer per dag of het water in het bakje niet bevroren is.

Ook groenvoer kan bevriezen, en dit is niet goed voor de buik van het konijn. Haal bevroren groenvoer altijd weer uit het hok. 

Zorg verder voor voldoende hooi en stro in het hok zodat het konijn zich lekker kan ingraven.

Cavia's, hamsters en fretten in de winter

Winterverzorging voor cavia's

Voor cavia's is de ideale temperatuur 18 tot 21 graden. Cavia's kunnen buiten leven. Als uw cavia gewend is om binnen te leven, kunt u hem of haar het beste in het voorjaar naar buiten brengen. Dan is het tempereatuurverschil het kleinst.

Voor cavia's die gewend zijn buiten te leven, moet het hok goed beschermd zijn tegen wind en regen. Vriest het buiten of ligt er sneeuw? Verplaats het hok naar een warmere plek zoals een schuur.

Vaak houden cavia's elkaar warm door dicht tegen elkaar aan te kruipen. Het is daarom verstandig om meedere cavia's bij elkaar te zetten.

Winterslaap bij hamsters

Sommige soorten hamsters houden een winterslaap bij een temperatuur van tien graden en kouder. Als u denkt dat uw hamster is overleden, check dan eerst of hij niet een winterslaap houdt. Hamsters in winterslaap liggen half opgerold op de zij met uitgestoken voorpoten. Ook voelen ze vaak koud aan maar zijn ze niet stijf. Vaak duurt de winterslaap van een hamster ongeveer een week. Zorg dat uw hamster tijdens de winterslaap goed bedekt is met nestmateriaal om hem warm te houden. Wek uw hamster niet uit zijn winterslaap.

Om te voorkomen dat uw hamster een winterslaap doet, kunt u:

  • de temperatuur boven de 15 graden houden
  • 12 uur per dag licht geven
  • voldoende eten geven

Een goed buitenhok voor fretten

Houdt u uw fret buiten? Zorg dan voor een buitenhok dat goed beschermd is tegen koud en leg er voldoende nestmateriaal in. Ook is het belangrijk dat uw fret een gedeelte heeft waar hij binnen kan zitten. Bij extreem koude temperaturen van min zeven graden, moet het binnengedeelte verwarmd worden.

Dek uw vogels af tegen de kou

Als u een volière heeft, is het aan te raden deze af te dekken met plastic zodat de vogels geen last hebben van tocht. Vergeet niet luchtgaatjes te maken in het plastic. Ook hebben vogels meer voeding nodig in de winter omdat ze meer energie verbruiken om warm te blijven.

Heeft u kippen? Zij schuilen graag in een hok waar het droog en tochtvrij is. De kans bestaat dat hun kam en lellen bevriezen. Door deze in te smeren met vaseline kunt u dat tegengaan.

Buitenvissen en kou

Als uw vijver minstens tachtig centimeter diep is en er genoeg planten in staan, kunnen de meeste vissen daarin overwinteren.

Bij goudvissen moet u wel extra voorzichtig zijn. Jonge goudvissen moeten binnen overwinteren bij een temperatuur van zo’n twintig graden.

Volwassen goudvissen kunnen wel in de vijver blijven zwemmen, mits de watertemperatuur niet lager dan zes graden is.

Lees ook: kan een hond of kat een winterdepressie hebben?

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.