Siberische husky

De Siberische husky is een charmante en mooie hond met een interessante geschiedenis. Een actief mens die een vriendelijke en extraverte hond wil, heeft veel om naar uit te kijken met de Siberische husky.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de kenmerken van de Siberische husky? Of overweegt u om naar een fokker of dierenasiel te gaan om een Siberische husky te kopen of te adopteren? U leest hier meer over de eigenschappen van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de Siberische husky tot de sledehonden behoort?

Achtergrond van de Siberische husky

Nomade honden

Hoever de geschiedenis van de Siberische husky teruggaat, is gedeeltelijk onbekend. Volgens DNA-tests is het waarschijnlijk één van de oudste hondenrassen. Het ras vindt zijn oorsprong onder de nomadische bevolking van Noord-Siberië, waar de honden belangrijk waren voor het voortbestaan ​​van de nomade. Ze werden gebruikt als sledehonden voor verschillende soorten transport, maar ook voor de jacht en het hoeden van rendieren. Er wordt ook gezegd dat ze een goede warmtebron waren voor de nomaden tijdens koude nachten, daarom sliepen de honden vaak bij de kinderen. Door hun veelzijdigheid is het makkelijk te begrijpen dat ze een zeer belangrijk familielid waren.

De Siberische husky van nu

Later, toen de honden in Alaska werden geïntroduceerd, werden ze vaak als sledehond gebruikt. Toen de snelheid van dit ras werd ontdekt, begonnen de Noord-Amerikanen de hond te fokken voor verschillende soorten wedstrijden. Zo is de Siberische husky van nu ontstaan. Tegenwoordig is de Siberische husky nog steeds beroemd als een geweldige sledehond, maar ook als een liefhebbend huisdier.

Karakter: vriendelijke hond

De Siberische husky heeft een vriendelijk karakter, een hoog arbeidsethos en een groot jachtinstinct. Hij is extravert bij het ontmoeten van nieuwe mensen, kinderen en andere honden en heeft de neiging om van iedereen te houden. Dit maakt hem dus geen goede waakhond.

Huilen, rennen en graven

Verder is dit ras zachtaardig, intelligent, levendig en niet te vergeten atletisch. De meeste mensen zijn gek op het mooie uiterlijk van de hond. Maar wees u er ook bewust van dat dit ras veeleisende eigenschappen heeft. Denk aan huilen, rennen en graven. Wanneer hij zijn energie niet kwijt kan door regelmatige oefeningen te doen en te bewegen, kan hij vernietigend zijn.

Activiteit: actieve hond

Als u op zoek bent naar een rustige hond die van de bank houdt en niet zoveel beweging nodig heeft, dan is de Siberische husky niets voor u. Deze hond is gefokt om een ​​werkende sledehond te zijn en een actief buitenleven te leiden. Hij heeft dus de juiste soort oefening en uitdaging nodig om zich goed te voelen.

Sportmaatje en sledehond

Voor de actievelingen houdt de Siberische husky u graag gezelschap tijdens hardlopen, lange wandelingen en trektochten. Door zijn natuurlijke aanleg als sledehond kunt u hem ook leren u door het winterlandschap te laten trekken. Zolang er aan de behoeften van de husky aan lichaamsbeweging en gezelschap wordt voldaan, heeft u een gezonde, energieke hond die graag bezig is.

Vachtverzorging Siberische husky

De husky heeft een middellange dubbele vacht, met een ondervacht die zacht en dicht is, en een bovenvacht met rechte beschermharen.

Verharen

Hij verhaart het hele jaar door, wat betekent dat u hem regelmatig moet borstelen. Zoals alle sledehonden verhaart hij twee keer per jaar extra veel. Deze perioden duren ongeveer twee tot drie weken.

Borstelen

Afgezien van het verharen is de Siberische husky vrij makkelijk te verzorgen. Borstel de vacht af en toe om dood haar te verwijderen, maar knip het niet bij. Wassen is niet vaak nodig. De Siberische husky is namelijk een hele schone hond.

Training

De Siberische husky is een actief ras dat veel beweging en uitdaging nodig heeft. Hij leert snel, maar luistert niet altijd even goed. Zorg er daarom voor dat u de training zo interessant mogelijk maakt. Korte lessen met goede bekrachtiging zijn het beste. De training is ook effectief als u zich focust op gebieden die de hond leuk vindt om te doen, zoals rennen en trekken. Wees aardig en consistent!

Jachtinstinct van de husky

De husky heeft van nature een jachtinstinct. Houd hier rekening mee als u uw husky laat loslopen tijdens het wandelen. Een ander natuurlijk instinct om in gedachten te houden, is het graven. Zorg dat u dit gedrag vanaf het begin afleert anders kan uw tuin een chaos worden. Net als andere rassen hebben ze vanaf jonge leeftijd gehoorzaamheidstraining nodig.

Ervaren eigenaar

Heeft u nog niet eerder een hond gehad? Het is aan te raden voor nieuwe hondenbezitters om een ander ras te nemen omdat het opvoeden van de husky lastig kan zijn. Voor een eigenaar die aan zijn behoeften kan voldoen, is de husky een geweldige vriend.

Grootte en gewicht: middelgrote hond

Dit ras is middelgroot en weegt tussen de 20 en 27 kg voor mannetjes en 16 en 23 kg voor vrouwtjes. De hoogte voor mannen is tussen 53 en 60 cm en voor vrouwen tussen 51 en 56 cm.

Kleur

De Siberische husky is er in veel kleuren. Bij het fokken zijn alle kleuren toegestaan.

Speciaal voor het ras

Dit hondenras onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere rassen. Zo kan de Siberische husky niet goed met andere dieren, maar kan hij het hele jaar buiten slapen. 

Andere dieren

De Siberische husky jaagt graag en is daarom niet de beste vriend van katten of andere kleine dieren. Ze kunnen wel heel goed samen met andere honden. Houd verder rekening met de aangeboren eigenschappen rennen en graven.

Buiten slapen

De Siberische husky is graag buiten, in het verleden heeft hij zich aangepast aan klimaten. Daarom kan de hond het hele jaar door binnen en buiten slapen.

Erfelijke ziekten Siberische husky

De Siberische husky is een erg gezonde hond zonder bekende aangeboren ziekten. Dit komt waarschijnlijk omdat ze voornamelijk gefokt zijn voor functie en niet uiterlijk. Erfelijke ziekten die bij de husky voorkomen zijn:

Voeding

Net als bij alle rassen, moet de hoeveelheid voeding gebaseerd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van de hond. Maar nog belangrijker, aangezien het een zeer actieve hond is, moet de voeding passen bij het activiteitsniveau van de hond. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: handleiding hondenvoeding

Type

Sledehond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Spreken de eigenschappen van een Siberische Husky u aan en wilt u een hond kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen Siberische husky koopt.

Meer informatie en tips over het kopen van een puppy of volwassen hond? Lees: puppy kopen

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd