Wat is blauwalg?

Blauwalgen behoren tot een groep bacteriën die erg giftig kunnen zijn voor honden. Voor mensen is blauwalg een stuk minder gevaarlijk. De gifstoffen in blauwalg zijn krachtig, en gewoon uit de natuur afkomstig.

Hoe raken honden besmet?

Een hond krijgt de gifstoffen van blauwalg binnen door met blauwalgen besmet water te drinken of op te likken. Ook tijdens het zwemmen kan een hond het water met blauwalgen binnenkrijgen. 

Wanneer een hond veel van deze gifstoffen binnenkrijgt, kan dit voor uw hond gevaarlijk zijn.

Waar vinden we blauwalg?

In het kort: in stilstaand zoet- en zout water. We vinden blauwalgen vooral bij aanhoudend warm weer tussen de 20 en 30 graden, met name in juli, augustus en september. Blauwalgen zijn in het water te herkennen aan een groene, roodbruine of bruingroene laag die op het water drijft. De kleur van deze laag wordt blauw als de algen afsterven.

Hoe ziet blauwalg eruit?

In Nederland staan er bij water met blauwalg meestal waarschuwingen langs de waterkant, maar niet altijd. Honden lezen natuurlijk geen bordjes en kunnen zonder dat u oplet een lekkere duik nemen.

Heeft uw hond in water met duidelijk blauwalg gezwommen? Neem dan altijd direct contact op met uw dierenarts.

Risico's van blauwalg voor uw hond

Blauwalgen zijn giftig voor uw hond. Door de blauwalgen kunnen vooral de lever en het zenuwstelsel van uw hond beschadigd raken. Het is afhankelijk van het gewicht van de hond hoe gevaarlijk de bacterie is. Hoe minder de hond weegt, hoe groter de schade zou kunnen zijn. 

Lees ook: Zwemmen met uw hond

Symptomen vergiftiging van blauwalg

Was uw hond na het zwemmen. Door oplikken kan uw hond ook blauwalg binnenkrijgen. Bij vergiftiging door blauwalg bij uw hond moet u goed letten op:

  • ademhalingsproblemen (benauwdheid, kortademigheid, overmatig hijgen)
  • sloomheid, wil alleen maar liggen, passief
  • overmatig kwijlen: het speeksel hangt continue in slierten langs de bek
  • geelzucht, blauwe slijmvliezen
  • braken
  • diarree
  • veel urineverlies: in huis plassen, plassen zonder poot op te tillen
  • slechte coördinatie, de hond lijkt om te vallen, tegen dingen aan te lopen
  • kramp

Deze symptomen kunnen tussen enkele minuten tot vijf uur na het contact met het water bij uw hond zichtbaar worden. De snelheid waarop symptomen zichtbaar worden hangt onder andere af van de blauwalg bacterie die het meest in het water aanwezig was.

Mogelijk blauwalg: wat nu?

Houd de symptomen hierboven van minuut tot minuut in de gaten, tot 5 uur na de aanraking met water. Er is mogelijk levensgevaar bij blauwalgvergiftiging, dus dit is zeer belangrijk.

  • Snel optredende symptomen?
    Sommige gifstoffen van blauwalgen kunnen zoveel schade aanrichten dat de hond het niet overleeft. Neem bij snel optredende symptomen zoals slechte coördinatie, sloomheid en verkrampingen dus altijd direct contact op met uw dierenarts. Uw dier heeft met spoed zorg nodig.
  • Niet altijd levensgevaarlijk
    Niet elke blauwalg vergiftiging is levensgevaarlijk voor een hond. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts. 

Behandeling blauwalg vergiftiging

Helaas is er geen tegengif voor vergiftiging door blauwalg. Als u denkt dat uw hond blauwalg heeft binnengekregen, neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts

Maag legen

De dierenarts zal eerst uw hond helpen te braken en als nodig de maag spoelen. Dit moet gebeuren binnen anderhalf uur nadat de hond het water met blauwalg binnengekregen heeft. 

Wassen

Als uw hond gezwommen heeft moet de hond ook worden afgespoeld om de besmetting niet groter te maken. 

Verzachten

Verder zal de dierenarts er uiteraard alles aan doen om de klachten zoveel mogelijk weg te nemen. Zo kan uw dier een infuus krijgen. Hierdoor gaat de besmetting niet weg, maar heeft uw hond er minder last van. 

Voorkomen van blauwalg vergiftiging bij hond 

Wilt u zwemmen met uw hond? In de gratis app Zwemwater en op www.zwemwater.nl staan de officiële zwemplekken in Nederland. Deze plekken worden goed gecontroleerd, zo ook op blauwalg. Kijk dus altijd eerst op zwemwater.nl of de app of de zwemplek veilig is voor u en uw hond.  

Twijfels, of een vraag?

Bent u bang dat uw hond blauwalg binnen heeft gekregen? Neem voor advies gerust contact met ons op. Neem bij duidelijke vergiftigingsverschijnselen altijd direct contact met ons op.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.