Havanezer

De havanezer is een liefdevolle, kleine, harige hond. Het is een erg populair ras geworden. Met zijn speelse geest en toewijding aan het gezin, is het een geweldige hond voor veel gezinnen.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de havanezer? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit hondenras koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de havanezer gek is op kinderen?

Achtergrond van de havanezer

De havanezer is in de 18e eeuw ontwikkeld langs de Spaanse en Italiaanse kusten. Het verhaal gaat dat dit ras een echte scheepshond was. Ze werden gemaakt voor lange reizen op Italiaanse en Spaanse koopvaardijschepen. Het hondje ging mee om de zeelieden te vermaken en gezelschap te houden op hun lange reizen.

Havanezer uit Havana

Omdat de havanezer mee ging op zee, kwam hij uiteindelijk ook terecht op Cuba. Daar werd dit ras populair bij rijke dames. Hij werd gebruikt als omkoping, geschenk of koopwaar. 

Door de politieke situatie verdween de havanezer weer uit Cuba. Veel Cubanen vertrokken naar Amerika en zo verspreidde dit ras zich van daaruit verder over de wereld.

Karakter: ondeugende gezinshond

De havanezer is een speelse en liefdevolle gezelschapshond. Hij is een toegewijde gezinshond die dol is op kinderen. De havanezer is charmant, ondeugend en blijft speels tot ver in de volwassenheid. Verder is hij alert en kan hij goed waken, wat betekent dat hij vaak blaft als er iets ongewoons is.

Activiteit: regelmatige lichaamsbeweging

Hoewel dit ras een schattige gezelschapshond is, is hij ook een actieve hond. Het is een hond die regelmatig moet worden uitgelaten. Hij is erg gehecht aan de mens en blijft daardoor vaak dichtbij de eigenaar. De havanezer ontwikkelt zich goed als hij regelmatig lichaamsbeweging krijgt.

Vachtverzorging

De vacht van de havanezer is lang, zacht en mooi. Zijn vacht kan wel 12 tot 18 cm lang worden. Door de lange vacht heeft de havanezer wel vachtverzorging nodig.

Borstelen

De vacht moet dagelijks worden geborsteld. Het is dan ook verstandig om uw havanezer puppy vanaf het begin hieraan te laten wennen. Vaak leren de fokkers de pups aan dat borstelen fijn is. 

Vachtverzorgingsproducten

Goede vachtverzorgingsproducten zijn belangrijk. Denk aan een goede borstel die de huid niet irriteert en een shampoo en conditioner voor tijdens het wassen.

Training havanezer

Hoewel het een lieve gezelschapshond is, zal een havanezer dol zijn op dagelijkse trainingen. Hij is gek op eten en reageert goed op positieve bekrachtiging. De havanezer leert graag nieuwe trucjes en met training kunt u hem leren lopen zonder riem.

Dit ras houdt van zijn baasjes en wil ze gelukkig maken. Omdat het ras speels is, kunt u veel met hem spelen als een actief onderdeel van de training.

Grootte en gewicht

Havanezers worden gemiddeld tussen de 23 en 27 cm hoog. Het gewicht ligt tussen de 4,5 en 7,5 kg.

Kleur

De kleur kan variëren met en zonder markeringen. Fawn (lichtbruin) zie je vaak in verschillende tinten zoals zwart, grijs, bruin en roodbruin. Het ras wordt weinig in helemaal wit gezien.

Speciaal voor het ras

De havanezer heeft een aantal speciale eigenschappen. Zo is een hond van dit ras niet graag alleen thuis en ontwikkelt de havanezer sneller tandsteenproblemen. 

Alleen thuis blijven

Havanezers zijn niet graag alleen thuis. Ze zijn erg gehecht aan hun baasjes en gewend om sociaal te zijn. Het is wel mogelijk om een havanezer te leren om alleen thuis te zijn, maar het vereist training.

Tandsteenproblemen

Verder kan het ras tandsteenproblemen hebben. Daarom is het belangrijk om uw pup te laten wennen aan tandenpoetsen. Het is de beste manier om gebitsproblemen te voorkomen. Als uw havanezer tandsteen heeft, laat dan de tanden reinigen door uw dierenarts om ergere aandoeningen te voorkomen.

Erfelijke ziekten bij havanezer

De havanezer is dus door Cubaanse vluchtelingen naar Amerika gebracht. Omdat er weinig honden naar de Verenigde Staten zijn gebracht, had dat gevolgen voor het fokken. Daarom zijn er problemen in het ras met inteelt en erfelijke ziekten.

Gericht fokken

Met gericht fokken en genetisch testen op erfelijke ziekten zijn fokkers erin geslaagd de erfelijke ziekten te beperken. Kies uw havanezer puppy uit fokkers die de gezondheid van de ouders van de pup hebben onderzocht en papieren hebben over deze onderzoeken.

Typische erfelijke ziekten zijn:

Voeding 

Bij het kiezen van de juiste voeding voor uw havanezer, is het belangrijk dat u een voeding kiest die aan de behoeften van de hond voldoet. Zorg dat de hoeveelheid voeding past bij de grootte en het activiteitenniveau van uw hond. 

Tandsteen voorkomen

Omdat het ras de neiging heeft tandsteen te ontwikkelen, kan u met de voeding hier rekening mee houden. Als u twijfelt over welke voeding uw hond nodig heeft en welke hoeveelheid, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.

Type

Gezelschapshond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Havanezer kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen havanezer koopt.

Meer informatie en tips over het aanschaffen van een puppy? Ga naar: puppy kopen

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd