Lees ook: epilepsie bij katten

Epilepsie bij honden

In de hersenen van je huisdier worden signalen verwerkt. Soms kunnen die signalen zich opstapelen en een ‘kortsluiting’ of een epileptische aanval veroorzaken. Epilepsie valt in de diergeneeskunde onder neurologie.

Epileptische aanvallen kunnen regelmatig terugkomen. Niet elke aanval is hetzelfde en duurt even lang. Er bestaan twee verschillende soorten epilepsie.

Epilepsie bij je hond herkennen

Leer de symptomen van epilepsie bij je hond herkennen.

Epileptische aanval bij je hond herkennen

Denk je dat je huisdier een epileptische aanval heeft gehad? Onthoud de symptomen en maak als dit mogelijk is een video van de epileptische aanval zodat je dierenarts een inschatting kan maken van de situatie. Dit kan helpen in een gerichte diagnose van de epilepsie.

Er zijn twee hoofd-typen epileptische aanvallen bij honden.

  • Focale aanval: bij een partiële epileptische aanval is het bewustzijn iets verminderd. Je ziet bijvoorbeeld de ogen van je hond knipperen en klappertanden.
  • Gegeneraliseerde aanval: dit is de meest bekende epileptische aanval en deze komt binnen de typen epileptische aanvallen het vaakst voor. De hond raakt buiten bewustzijn, valt om, verkrampt en hij gaat schokken met het lichaam.

Een gegeneraliseerde aanval bestaat uit 3 fases.

  1. Fase 1: Je hond voelt een aanval aankomen en gedraagt zich onrustiger of aanhankelijker dan normaal.
  2. Fase 2: er treden symptomen op (zie hieronder). Tijdens een epileptische aanval zal je hond zich enkele minuten niet meer bewust zijn van zijn omgeving.
  3. Fase 3: veranderd gedrag na de aanval (zie hieronder).

Symptomen van een epileptische aanval

In Fase 2 hierboven treden één of meerdere symptomen op.

  • omvallen
  • stijf worden van de poten
  • schuimbekken
  • krampen in het hele lichaam
  • urineverlies
  • ontlastingsverlies
  • gedragsverandering

Na de epileptische aanval

Dat je hond gedragsveranderingen vertoont na een aanval is normaal. Na een aanval kan je hond nog verward en sloom zijn. Vaak slaapt, eet of drinkt hij meer dan normaal.

Oorzaken van epilepsie bij honden

Primaire epilepsie

Hoewel dit nog niet wetenschappelijk bewezen is, lijkt epilepsie bij honden in de meeste gevallen erfelijk te zijn. Om te controleren of epilepsie bij uw hondenras vaak voorkomt, zoek in de lijst met hondenrassen het ras van uw hond en kijk onder 'erfelijke aandoeningen'.

Deze vorm komt voor bij honden tussen 6 maanden en 6 jaar. 

Secundaire epilepsie

Soms kan een epileptische aanval bij je hond ook het gevolg zijn van een hersenaandoening of een afwijking in het bloed zoals een lever- of nierziekte of een vergiftiging.

Deze vorm van epilepsie treedt vooral op bij oude honden. Bepaalde triggers zoals fel licht kunnen epileptische aanvallen uitlokken. Externe triggers veroorzaken deze vorm van epilepsie.

Waarom epilepsie laten behandelen?

Duurt een epileptische aanval bij je hond langer dan 20 minuten? Dan zal de epileptische aanval hersenschade tot gevolg hebben. Duren de aanvallen langer dan 5 minuten, zal er sowieso moeten worden ingegrepen. Zie je vaker aanvallen? Probeer deze te filmen en breng je huisdier zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Epilepsie hond: de diagnose

Voordat kan worden behandeld moet er altijd eerst een diagnose worden gesteld. Dit kan worden vergemakkelijkt als je beelden hebt gemaakt van de vermoedelijke epileptische aanval van je hond.

Je hond wordt tijdens een consult bij je dierenarts volledig klinisch onderzocht en daarnaast specifiek neurologisch onderzocht. Daarna volgt er een bloedonderzoek. Soms wordt er ook een hersenenscan van je hond gemaakt.

Epilepsie hond: de behandeling

Voor de behandeling van epilepsie moet er onderzoek plaatsvinden om de oorzaak te achterhalen.

Onderzoek

Om epilepsie bij je hond goed te behandelen is er eerst een goede diagnose nodig. Dit volgt uit neurologisch onderzoek en aansluitend verdere medische beeldvorming, zoals hierboven omschreven.

Medicatie

Als op korte tijd bij je hond meerdere epileptische aanvallen op elkaar volgen, kan het zijn dat je dierenarts medicatie voorschrijft voor je hond. Daarmee worden de prikkels in de hersenen van je hond afgeremd. Na de opstart van de medicatie worden er routinematig bloedonderzoeken geadviseerd om de dosis indien nodig aan te passen.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.