Tandenpoetsen bij hond en kat voorkomt hoge dierenartskosten

Tilburg, 1 februari 2023 – Ook dit jaar is februari weer de maand van de gebitsverzorging. Veel dierenklinieken schenken aandacht aan het gebit van huisdieren en geven een gratis gebitscheck. Dit is belangrijk, omdat gebitsproblemen bij huisdieren vaak onderbelicht zijn én het meest voorkomen van alle ziektes bij honden en katten.

Lies Paardekooper, tandheelkundig dierenarts bij AniCura Dierenziekenhuis Tilburg: “De oplossing om dit probleem te voorkomen is goedkoop en simpel: tandenpoetsen. Dit bespaart baasjes een ziek dier dat pijn aan de bek heeft, en de daarmee gepaard gaande zorgkosten. Zeker in de huidige tijden van inflatie is het niet verkeerd te starten met dagelijks de tanden te poetsen van je huisdier.”

Gebitsproblemen is de ziekte nr. 1 bij honden en katten. 80% van de honden en 70% van de katten kampt op tweejarige leeftijd al met deze problemen*. Dat zijn in Nederland miljoenen dieren. Dieren verbergen pijn enorm goed, dus vaak lopen deze dieren ongemerkt rond met pijn in de bek. Baasjes herkennen de signalen van gebitsproblemen niet of nauwelijks. Ook is tandenpoetsen nog geen dagelijkse gewoonte. 91% Van de kattenbezitters en 65% van de hondenbezitters doet dit nooit.*** Geen aandacht voor de hygiëne van het gebit kan leiden tot fikse ontstekingen en daarmee gepaard gaande pijn en leed bij het dier.

Gebitsproblemen pas laat ontdekt

Helaas zie je aan het gedrag van een hond of kat nauwelijks of er gebitsproblemen zijn. Paardekooper vervolgt: “Dieren laten niet snel merken dat ze pijn in de bek hebben. Ze schikken zich in hun lot en lijden vaak in stilte. Ze piepen niet en grijpen niet naar hun bek en ze stoppen ook niet met eten. Hierdoor worden gebitsproblemen pas heel laat ontdekt.” Baasjes kunnen wel zelf iets doen om het gebit van hun dier te controleren. Stinkt de hond of kat uit zijn bek? In 99% van de gevallen heeft dat te maken met een ontsteking door een slecht gebit. Door de bovenlip van het huisdier omhoog te tillen, kun je zien of het dier gebitsproblemen heeft. Paardekooper: “Kijk dan goed of er rood, bloedend of gezwollen tandvlees te zien is. Dan weet je dat het mis is.”

Oorzaak gebitsproblemen bij honden en katten

Net als bij mensen komen de meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren door tandplak. Tandplak bestaat voor bijna 100% uit bacteriën. Als dat niet wordt verwijderd, dan kan het tandvlees ontstoken raken. Het tandvlees zwelt op, kleurt rood en zal snel gaan bloeden. Dit stadium heet 'gingivitis', ofwel 'ontstoken tandvlees'. Niet alleen kan een gingivitis overgaan in een parodontitis, waardoor het steunweefsel rondom de wortels ernstig geïnfecteerd kan raken. Door bloedend tandvlees tijdens het eten kunnen er ook bacteriën in de bloedbaan terechtkomen met ontstekingen in de lever, de nieren en het hart als gevolg. Paardekooper:

“Door dagelijks de tanden van je huisdier te poetsen voorkom je een pijnlijke ontsteking in de mondholte en je krijgt er een vrolijk en gezond dier voor terug.”

---
* Wiggs RB & Lobprise HB, Marshall 2014
**Berekening absolute aantallen: schatting op basis van 1,8 miljoen honden- en 3,2 miljoen katten in Nederland in 2021 (bron: https://dibevo.nl/kenniscentrum/huisdieren-in-nederland/).

Meer nieuws

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd