Lies Paardekooper
Dierenarts

Lies Paardekooper

Tandheelkundig dierenarts
Dierenarts
Lies Paardekooper
Tandheelkundig dierenarts

Expertise: tandheelkunde

Mijn naam is Lies Paardekooper en ik ben al meer dan 25 jaar dierenarts, en sinds 2017 bij AniCura Dierenziekenhuis Tilburg. Als klein kind was ik al gek op dieren en was het mijn droom om dierenarts te worden. En daar heb ik nog altijd geen dag spijt van gehad!

Tandheelkunde

De ‘Tandheelkunde’ bij gezelschapsdieren werd nauwelijks belicht tijdens mijn studie Diergeneeskunde (1980-1990). Het was pas rond 1999 dat Jhr. Dhr. Andries van Foreest, op eigen initiatief, tandheelkundige nascholingen begon te geven. Eerst gaf hij zelf les, maar al snel kwam Tandheelkundig Specialist Dr. Dr. Peter Fahrenkrug het team versterken. Vanaf het begin heb ik deze nascholingen kunnen volgen en de kennis daarna direct in de praktijk kunnen toepassen. Dat kwam ook goed uit, want er waren heel wat huisdieren met ernstige & pijnlijke tandheelkundige problemen. Voor mij werd het een missie om klanten uitgebreid te informeren over de vaak ernstige gebitsprobleem bij hun huisdier om daarna de behandeling zo goed mogelijk uit te voeren. Knutselen op de vierkante mm werd toen mijn grootste hobby binnen de Diergeneeskunde.

De honger naar meer kennis op het gebied van tandheelkunde kwam bovendrijven. In 2003 gaf ik mij op voor de ESAVS cursus Dentistry in Luxemburg. Daarna reisde ik jaren op rij af naar Luxemburg voor de vervolgcursussen.  Het was leerzaam en praktisch én vooral: heel gezellig J. Om de kennis bij te houden en uit te breiden, werd ik lid van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT) en van de European Veterinary Dental Society (EVDS). De EVDS organiseert jaarlijks een driedaags tandheelkundig congres in Europa. Juist omdat er zowel een beginners als een gevorderden stream is voor zowel de wet labs als de lezingen, kan ik iedere dierenarts aanraden om dit congres te bezoeken.

Iedere behandeling staat of valt met een gemotiveerde eigenaar

Voor mij is het niet alleen belangrijk dat het tandheelkundig probleem bij het huisdier wordt opgelost, maar vooral óók dat de eigenaar goede uitleg krijgt. Parodontale ziekten bijvoorbeeld, is een groot probleem bij huisdieren. Ik merk dat goede uitleg over deze aandoening en de juiste voorlichting over preventie (het poetsen van het huisdiergebit) de eigenaar motiveert om aan de slag te gaan. De uitleg doe ik aan de hand van duidelijke close-up foto’s, tekeningen en uitvergrote dentale röntgenfoto’s die ik in de loop der jaren verzameld heb. Een eigenaar moet kunnen zien waar je over praat om het te kunnen begrijpen. En zo is het voor vele tandheelkundige aandoeningen belangrijk om aan de eigenaar uit te leggen wat er aan de hand is en welke behandeling uitgevoerd moet worden. Het motiveert een eigenaar enorm als hij de noodzaak van de behandeling begrijpt.

Tijdens de behandeling van het huisdier maak ik met een camera foto’s van het gebit en zoom ik in op probleemgebieden en aan het einde van de behandeling maak ik foto’s van het eindresultaat. Deze foto’s stuur ik met een korte uitleg naar de eigenaar. Op deze manier ziet de eigenaar wat het probleem is, hoe dit is opgelost. Daardoor is het voor de eigenaar veel inzichtelijker waar hij voor betaalt.

In de loop der jaren heb ik zoveel verschillende tandheelkundige aandoeningen in beeld gebracht, dat ik een eigen Tandheelkundig fotoboek heb gemaakt van de meest voorkomende tandheelkundige aandoeningen bij hond en kat. Ideaal om tijdens het consult in alle rust aan de klant te laten zien en daarmee voorlichting te geven over het gebitsprobleem bij het huisdier. Ik raad iedereen aan om zo’n fotoboek te gaan maken!

Baasje heeft het niet altijd door

Dat het werk zo leuk blijft, komt door de verschillende dingen die je doet en meemaakt. Zo lopen veel huisdieren rond met een (soms pijnlijk!) tandheelkundig probleem zonder dat de baas daar erg in heeft. Het is mijn missie om daar zoveel mogelijk aandacht aan te geven binnen de praktijk, op nascholingen, voorlichtingsavonden en in de artikelen die ik schrijf voor huisdier-tijdschriften.

Ook de interactie met eigenaren, het uitleggen van het probleem en het minutieus behandelen van de huisdieren, ervaar ik als een zeer dankbaar proces. En als het huisdier zich daarna '5 jaar jonger' gedraagt, is dat voor mij de kers op de taart!

Lees meer over:

Kennis en ervaring

Sinds een aantal jaar werk ik uitsluitend als tandheelkundig dierenarts. Ik heb mij hierop kunnen toeleggen door het volgen van talloze (na)scholingen en practica in binnen- en buitenland sinds het jaar 2000. Vanaf de oprichting van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde (WVT) ben ik actief lid en organiseer ik mede het jaarlijkse WVT-Tandheelkundig Symposium voor dierenartsen en paraveterinairen in Nederland. Daarnaast ben ik lid van de European Veterinary Dental Society (EVDS) en bezoek ik jaarlijks het 3-daags Europees tandheelkundig congres.

Afspraak of meer informatie?

Wilt u een afspraak maken, of heeft u een vraag? Neem contact met ons op.

Artikel in Onze Hond

Voor Onze Hond 1 2022 schreef Lies een artikel over tandenpoetsen van je hond.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.