Europese korthaar

Dit is een intelligente, aardige en liefdevolle kat. De Europese korthaar is perfect voor families en mensen die voor de eerste keer een kat nemen. Het is een vriendelijk en rustig ras dat zich snel aanpast aan nieuwe omgevingen. Natuurlijk is hij ook heel schattig, zacht en knuffelig.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van de Europese korthaar

De Europese korthaar zoals we hem nu kennen verscheen voor het eerst in Zweden. Maar oorspronkelijk was het ras vooral in het oude Rome te vinden. Met het Romeinse leger reisden de katten door Europa. Zo verspreidden deze katten zich over heel Europa. Dit kattenras werd vooral gewaardeerd door boeren. Dat kwam door hun geweldige jacht instinct waardoor ze de boeren hielpen bij het bestrijden van knaagdieren.  De Europese korthaar wordt gezien als de “originele” huiskat omdat hij afstamt van de eerste wilde katten van duizenden jaren geleden.

Verschillende benamingen

Door de jaren heen heeft dit ras verschillende namen gehad, zoals de Keltische korthaar. Ook werd de Europese korthaar vaak verward met de Britse korthaar. Kattenverenigingen erkenden beide soorten katten als een zelfde ras. Maar in 1980 besloot The International Cat Association (FIFe) ze als twee verschillende rassen te erkennen. De Europese korthaar is een goedgekeurd ras sinds de oprichting van de eerste kattenclub in 1946.

De Europese korthaar lijkt veel op de kortharige huiskat. Met zijn gevarieerde afkomst, bestaat dit ras in veel verschillende kleuren en patronen. De raszuivere Europese korthaar is nu bijna uitgestorven in de meeste landen.

Persoonlijkheid

Het is gebruikelijk om verschillen in persoonlijkheid en gedrag te zien als het gaat om de Europese korthaar. Over het algemeen zijn deze katten gedurfd, speels en liefdevol. Het is een vriendelijk en relaxed ras dat zich snel aanpast aan nieuwe omgevingen. Dit maakt de kat een ideaal huisdier voor huishoudens met kleine kinderen, andere katten, honden en diverse huisdieren.

Dit is een zeer intelligente harige vriend, dus u moet hem mentaal en fysiek uitdagen. Kattenvoer puzzels dagen bijvoorbeeld uw Europese korthaar uit waarbij hij zijn roofzuchtige instinct kan gebruiken. Het ras is van nature erg bezitterig en territoriaal en zal niet aarzelen om zichzelf te verdedigen.

Uiterlijk, maat en gewicht Europese korthaar

De Europese korthaar is vaak van middelgrote tot grote omvang met een gespierd lichaam. Ze hebben een dichte, korte vacht en een middellange staart. Ze hebben grote hoofden, middelgrote oren en ronde poten van gemiddelde lengte. De kleur van hun ogen kunnen verschillen van amber-goud tot blauw en groen. Ze kunnen ook andere kleur ogen hebben of dat de kleur per oog verschilt. Een mannelijke Europese korthaar weegt meestal tussen de vier en zes kg en vrouwtjes wegen meestal tussen de drie en vijf kg.

Kleur

De vacht van de Europese korthaar komt in verschillende kleuren en patronen voor. Dit kan onder andere zwart, rood, blauw, grijs, zilver en crème zijn.

Vachtverzorging

De korte, dichte vacht van de Europese korthaar kat is makkelijk te onderhouden. Omdat het haar glad is en er geen ondervacht is, is een simpele wekelijkse kambeurt voldoende om de huid en vacht gezond te houden. Als u een buitenkat heeft, moet u deze in de lente vaker borstelen. Dit is wanneer hij zijn winterjas verhaart.

Speciaal voor het ras

Zoals alle katten kunnen Europese kortharen hun momenten van waanzin hebben, hun gekke half uurtje. Maar ze kunnen ook genieten van lange siësta's of van lekker bij hun baasje liggen. Dit maakt de kat erg evenwichtig. Het ras is er ook goed in iets duidelijk te maken zonder te miauwen.  Ze zullen alleen miauwen als laatste redmiddel als hun baasje hun lichaamstaal niet begrijpt. 

Europese korthaar erfelijke ziekten

Over het algemeen is de Europese korthaar kat een gezond en energiek kattenras met een lange levensduur. Ze zijn wel vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder: 

 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM): een veel voorkomende vorm van hartziekte.
 • polycystische nierziekte: een aandoening die ervoor zorgt dat er veel cysten in de nieren groeien. Dit kan leiden tot vergrote nieren en nierfalen. Hiervoor is een gentest beschikbaar. Vraag dit na bij uw fokker. 

Voeding

Deze lieve katten zijn snel tevreden als het gaat om eten. Toch kan elke Europese kortaar andere voorkeuren hebben. Kijk wat uw kat het liefste wilt eten om een idee te krijgen wat hij of zij het lekkerste vindt.

Zoals bij veel rassen is overgewicht het meest voorkomende gezondheidsprobleem. Vooral als uw kat volwassen is en veel tijd doorbrengt in bed of op de bank. Dus om uw kat in topvorm te houden, moet u kiest u voor voeding met alle voedingswaarden die uw kat nodig heeft. U kunt het beste gebruik maken van voeding die door de dierenartsen is goedgekeurd. Houdt hem ook bezig met veel plezier en spelletjes.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd