Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

Gebroken pootje kat: wat te doen bij een botbreuk

Katten komen bij altijd op hun pootjes terecht, maar een nare val of een aanrijding kan uw kat wel degelijk een botbreuk opleveren. Uw kat valt bijvoorbeeld uit een boom of van het balkon. Naast een gebroken pootje is een gebroken staart een veelvoorkomende botbreuk die u kat kan oplopen.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Symptomen van een gebroken poot of botbreuk bij uw kat

Katten zijn meesters in het verhullen van pijn en ongemak, maar als uw kat een gebroken pootje heeft zal dit in de meeste gevallen wel opvallen. Uw kat wil dan niet meer op het pootje staan of loopt mank. In het ergste geval ziet u dat het pootje in een onnatuurlijke houding staat of het bot zelfs uitsteekt.

Denkt u dat uw kat mogelijk een gebroken pootje heeft? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Leg uw kat in een kattenmandje, eventueel met dekentje, en zorg ervoor dat de poot zo min mogelijk bewogen wordt.

Lees ook: Botbreuken bij honden

Heeft mijn kat inderdaad een botbreuk?

Als u met uw kat bij de dierenarts komt voor een mogelijke botbreuk zal uw kat eerst gestabiliseerd worden en pijnstilling krijgen. Hierbij beoordeelt uw dierenarts niet alleen of het om een botbreuk gaat, maar wordt ook gekeken naar mogelijke interne schade. Zeker in het geval van een aanrijding is onderliggende schade, zoals een hersenschudding of klaplong niet ondenkbaar. 

Röntgenfoto’s om de breuk te beoordelen

Röntgenfoto’s kunnen vervolgens bevestigen of het inderdaad om een botbreuk gaat. Niet elke breuk is met een röntgenfoto goed te beoordelen, er kan dan een CT-scan nodig zijn. Afhankelijk van de plek en de omvang van de breuk kiest uw dierenarts samen met u de beste behandeling. 

Kan een gebroken pootje van mijn kat vanzelf genezen?

Heel soms kan een botbreuk bij uw kat vanzelf genezen met rust. De kans op herstel is met alleen rust wel zeer klein en de kans dat het bot niet op de juiste manier weer vastgroeit is groot. Dit leidt tot veel pijn bij uw kat en een verkeerde houding. Hierdoor moet er vaak alsnog geopereerd of zelfs geamputeerd worden.

In de meeste gevallen is het dus verstandig om te opereren. Dat geeft de beste kans op volledige genezing.

Behandeling van een botbreuk bij een kat

Gips of opereren?

Als uw kat een botbreuk heeft wilt u natuurlijk dat deze breuk goed geneest en uw kat snel weer helemaal de oude wordt. Een botbreuk kan op twee manieren behandeld worden: een spalkverband of een operatie. 

Gips of spalkverband

Als uw kat alleen in het gips hoeft, scheelt dat een operatie. Alleen bij een breuk in het onderbeen of de voet van uw kat is een spalk- of gipsverband mogelijk voldoende voor een goede genezing van de breuk. Katten accepteren helaas vaak een spalk- of gipsverband niet gemakkelijk. Daardoor kunnen er vervelende complicaties ontstaan. De kans dat de breuk met alleen gips goed geneest is in de meeste gevallen net zo twijfelachtig als bij alleen hokrust. 

De orthopedisch experts bij AniCura adviseren daarom altijd de behandeling die voor de beste genezing zorgt en de functie van het pootje weer helemaal herstelt. 

Operatie om de botbreuk te herstellen 

Een botbreuk kan met verschillende chirurgische technieken hersteld worden. Een veelgebruikte en bewezen succesvolle techniek is Osteosynthese. Dit is het aan elkaar bevestigen van botdelen met behulp van implantaten, zoals schroeven, pennen, platen en chirurgisch staaldraad.

Op deze manier worden de botdelen in de juiste positie ten opzichte van elkaar geplaatst, met zo min mogelijk ruimte ertussen voor een optimaal herstel. In de meeste gevallen kan zo een snelle botgenezing zonder complicaties worden bereikt.

Alhoewel de chirurgische behandeling van botbreuken in eerste instantie kostbaarder is dan het aanleggen van een spalk of gipsverband, blijkt dat verschil in kosten op het einde van de totale behandeling juist opvallend klein.

Osteosynthese met behulp van Locking Compression Botplates

Wat zijn de voordelen van een operatie ?

  • Goede controle over de stand waarin de botdelen genezen.
  • De poot kan snel belast worden
  • Uw kat kan snel weer lopen, plassen en ontlasting doen in geval van een bekkenbreuk.
  • Uw kat kan snel weer eten in geval van een kaakbreuk
  • Kleinere kans op vervelende complicaties van de huid zoals bij een gipsverband
  • Geen wekelijkse gips controles
  • Geen aanpassingen of vervanging van het gipsverband
  • Het genezingsproces is comfortabeler voor kat en eigenaar
  • Het genezingsproces is voorspelbaar

Gebroken staart kat

U herkent het vast wel. Heeft uw kat ineens een hele dikke staart? Dan is uw kat boos of gestrest. Met de staart omhoog is uw kat juist heel toegankelijk. Daarnaast zorgt de staart ook dat uw kat goed in evenwicht blijft.

De staart is dus gevoelig, met heel veel zenuwbanen. Bij een vermoedelijke breuk in de staart bekijkt uw dierenarts daarom eerst of uw kat nog gevoel in de staart heeft en of de kat de staart nog kan bewegen. Als deze gebroken is, bespreekt de dierenarts met u de mogelijke behandelingen.    

Belangrijk: voorkom incontinentie door breuk staart

Bij katten komt regelmatig een breuk van de staart voor waarbij ook de zenuwen van de blaas en/of anus beschadigd zijn. Als deze breuk niet snel behandeld wordt kan uw kat blijvend incontinent worden of niet meer zelfstandig plassen. 

Snelle diagnose en behandeling bij een gebroken staart is erg belangrijk.

Afhankelijk van de schade aan de staart kan de breuk behandeld worden, vanzelf genezen door rust of moet de staart (deels) geamputeerd worden.

Herstel en nazorg van een botbreuk bij uw kat

Na de behandeling van de botbreuk van uw kat begint de nazorg. Dit betekent dat uw kat minstens zes tot acht weken rust nodig heeft  in een hok of andere kleine ruimte om het bot te laten genezen.

Pas als bij controle met behulp van een röntgenfoto is vastgesteld dat het bot voldoende hersteld is mag uw kat weer vrij bewegen. Wij begrijpen dat dit voor zowel uw huisdier als voor u vervelend kan zijn. Uw dierenarts geeft u daarom graag tips en advies om hiermee om te gaan.

Gebroken poot kat kosten

Als uw orthopedisch dierenarts een botbreuk bij uw kat constateert biedt een operatie de beste kans op een goede genezing en volledig functieherstel. Ook heeft een chirurgische ingreep de minste kans op complicaties en is de minste nazorg nodig. Na een paar weken revalidatie is uw kat weer helemaal de oude en weet u zeker dat de breuk helemaal genezen is.

Advies van een AniCura expert?

Bij AniCura werken experts op het gebied van complexe botbreuken die u alles kunnen vertellen over de mogelijkheden en daarbij horende kosten. Neem contact op met een AniCura kliniek bij u in de buurt.