Een fluoroscopie van uw hond

Een fluoroscopie is een continue reeks röntgenfoto’s waarmee kan worden gekeken naar bewegingen in het lichaam van uw hond. Om die reden wordt een fluoroscopie ook wel een röntgenfilm of doorlichting genoemd.

Lees ook: Fluoroscopie kat

Fluoropscopie bij hond 

Een fluoroscopie heet in de volksmond ook wel een doorlichting. Uw dierenarts kan kiezen voor een fluoroscopie als een gewone 'stilstaande' röntgenfoto niet voldoet om een compleet beeld te krijgen van wat er met uw hond aan de hand is.

Dat kan het geval zijn wanneer uw hond  bijvoorbeeld moeite heeft met slikken. Maar er zijn meer redenen mogelijk waarvoor uw dierenarts een fluorscopie zou willen maken.

Vaak wordt bij een fluoroscopie gebruikgemaakt van een contrastmiddel, zodat het opsporen van afwijkingen makkelijker wordt.

Wanneer moet er een fluoroscopie van uw hond worden gemaakt?

  • De hond slikt niet goed
    Een hond die zijn eten niet krijgt doorgeslikt: vaak is dat niet een geval van ‘met lange tanden eten’, maar is er fysiek iets niet in orde met uw hond.
  • Een verlamde slokdarm
    De slokdarm kan bijvoorbeeld verlamd, vernauwd of ontstoken zijn. In zo’n geval kan de dierenarts ervoor kiezen om een fluoroscopie te maken.
  • Een slikfilmpje
    Een 'slikfilmpje' is een soort filmpje van de binnenkant van een hond wanneer deze slikt. Daarmee kan worden bekeken of uw hond zijn voeding op een normale manier eet en hoe de voeding zich naar de maag verplaatst.
  • Orthopedische operaties
    Ook tijdens orthopedische operaties (van bijvoorbeeld botbreuken) kan een fluoroscoop worden ingezet. Via het röntgenfilmpje kan de dierenarts-chirurg nog beter zien hoe hij moet handelen.
  • Katheters en sondes in beeld brengen
    Ook katheters en sondes (die tijdens operaties kunnen verplaatsen) worden met een fluoroscoop in beeld gebracht. Om die reden wordt bij hartkatheterisaties vaak gebruikgemaakt van de fluoroscoop.

Een fluoroscopie: hoe werkt dat?

Voor een doorlichting of fluoroscopie wordt een fluoroscoop gebruikt, een C-vormig apparaat dat gebruikmaakt van röntgenstraling. Een andere naam voor fluoroscoop is C-boog. De fluoroscoop stuurt röntgenstralen dwars door het lichaam van uw hond heen.

De beelden die vanuit deze stralen worden gevormd, worden vervolgens geprojecteerd op een beeldscherm, waarop ze direct kunnen worden bekeken.

Voorafgaand aan de fluoroscopie

Omdat een fluoroscopie niet één-twee-drie is gemaakt, zal uw hond voor de behandeling onder narcose worden gebracht. Daarom is het belangrijk dat uw hond nuchter is en twaalf uur voor de operatie niets meer eet.

Dit geldt uiteraard ook als de fluoroscopie tijdens een operatie wordt ingezet. Voor een operatie onder narcose moet uw hond altijd nuchter zijn.

Tijdens de fluoroscopie

Het proces van een fluorsocopie bij uw hond gaat als volgt:

  1. Er wordt contrastvloeistof toegediend
    Bij bepaalde onderzoeken krijgt uw hond tijdens de fluoroscopie een contrastvloeistof toegediend. Hiermee kunnen organen of lichaamsholten duidelijker in beeld worden gebracht. Een voorbeeld van zo’n vloeistof is barium, dat onder andere bij slokdarmonderzoeken wordt gebruikt. Barium is een soort pap die zich hecht aan de binnenwand van de slokdarm. Dit wordt vaak gebruikt bij een 'slikfilmpje' (lees hierboven wat dat is) zodat de dierenarts het slikproces rechtstreeks op het scherm kan volgen.
  2. Plaasting in de fluoroscoop
    De dierenarts en/of de assistent legt uw hond voorzichtig in de fluoroscoop.
  3. Fluoscopie wordt gemaakt
    Het apparaat maakt een reeks röntgenfoto’s van het te onderzoeken lichaamsdeel en projecteert deze op het speciale beeldscherm.
    De afzonderlijke beelden vormen samen een soort film, waardoor de bewegingen van het te onderzoeken lichaamsdeel tot in detail kunnen worden bekeken.

Het onderzoek is pijnloos voor uw hond. Omdat uw hond tijdens een fluoroscopie - ook wel 'röntgen doorlichting' genoemd - langere tijd wordt blootgesteld aan röntgenstraling, kunt u niet bij uw hond blijven tijdens het onderzoek.

De dierenarts en assistent hebben tijdens de fluoroscopie een speciale jas, handschoenen en een schildklierbeschermer aan. Daarin is lood verwerkt, net als in de wanden en deuren van de röntgenkamer, zodat de röntgenstraling wordt tegengehouden.

Na het maken van een fluoroscopie

De dierenarts bekijkt de beelden van de fluoroscopie tijdens het onderzoek op een beeldscherm. Daardoor hoeft u meestal niet lang te wachten op de uitslag.

De dierenarts beoordeelt vaak direct of er iets afwijkends te zien is en zal de uitkomst van het onderzoek en eventuele vervolgstappen met u bespreken.

In overleg met u maakt de dierenarts vervolgens een behandelplan. Soms is aanvullend onderzoek bij uw hond nodig, zoals een CT scan of MRI-scan.

Fluoroscopie: de voordelen en nadelen voor uw hond

Met een fluoroscopie kunt u snel meer duidelijkheid krijgen over de inwendige conditie van uw hond. Wel wordt uw hond, anders dan bij een gewone röntgenfoto, langere tijd blootgesteld aan röntgenstraling.

Wat zijn de kosten van een fluoroscopie?

Voor het maken van een fluoroscopie is specialistische kennis en speciale apparatuur nodig. Daardoor kunnen de kosten voor zo’n onderzoek flink oplopen.

Hoe hoog de kosten precies zijn, hangt ook af van andere factoren. Bijvoorbeeld of uw hond een spoedgeval is. In dat geval worden er spoedkosten in rekening gebracht.

Neem voor meer informatie over een fluoroscopie en de kosten die u kunt verwachten contact met ons op.We vertellen u graag meer.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd