NT-proBNP onderzoek bij honden

Heeft uw hond mogelijk een hartprobleem? Dan kunnen onze dierenartsen een NT-proBNP onderzoek aanraden.

Lees ook: NT-proBNP onderzoek kat

Wat is NT-proBNP?

NT-proBNP is een hormoon in het bloed. Met NT-proBNP onderzoek wordt via bloedonderzoek de hoeveelheid van dit hormoon in het bloed gemeten. De hoeveelheid NT-proBNP in het bloed van uw hond zegt iets over de gezondheid van het hart.

Wanneer het hart harder moet werken, of zich hierop voorbereidt, wordt namelijk meer NT-proBNP aangemaakt. Dit hormoon helpt de pompfunctie te verbeteren door de bloeddruk te verlagen. De hoge druk in het hart kan komen door een hartaandoening.

Wat is NT-proBNP onderzoek?

NT-proBNP onderzoek is een bloedonderzoek dat vooral gedaan wordt bij (het vermoeden van) hartaandoeningen bij uw hond. Dit vermoeden kan er bijvoorbeeld zijn als de dierenarts bij uw dier een hartruis gehoord heeft. 

Met het onderzoek kan in een vroeg stadium de hartspierziekte DCM bij honden opgespoord worden. 

Net zoals bij 'algemeen' bloedonderzoek wordt er bij uw huisdier bloed afgenomen. Het resultaat is vaak snel bekend. 

Onderzoek hartaandoeningen bij honden

Bij honden wordt het bloedonderzoek vaak ingezet bij grote hondenrassen die meer risico lopen op de hartaandoening DCM. De test kan preventief ingezet worden, of in het geval van zichtbare symptomen als bevestiging van een diagnose. 

Gezonde honden kunnen bij dit onderzoek ook hogere NT-proBNP waardes hebben. Om die reden is bij honden regelmatig testen nodig is om (extreme) verhogingen te herkennen. Het advies is om deze waardes elk jaar te meten.

Wanneer een hond kortademig is of veel hoest, kan het NT-proBNP onderzoek gedaan worden om te achterhalen of het symptomen van een ademhalings- of hartprobleem zijn. 

Daarnaast kan het onderzoek gebruikt worden bij kleinere en oudere honden met een lekkende hartklep. Dit kan door de dierenarts ontdekt worden door gebruik van een stethoscoop (luisteren naar hartruis). Met het NT-proBNP onderzoek kan onderzocht worden hoe serieus het probleem is. Een hogere waarde zorgt gemiddeld voor een kortere levensduur. 

Lees ook: bloedonderzoek bij honden

Kosten NT-proBNP onderzoek hond

De kosten van het onderzoek zijn bijvoorbeeld afhankelijk van eventuele herhalingen van het onderzoek en of er vervolgonderzoek nodig is, zoals een hartecho. Uw dierenarts vertelt u meer over de kosten voor het onderzoek bij uw dier. 

Heeft uw hond een hartoperatie nodig? Lees: hartoperatie bij huisdieren

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd