Het laten inslapen van uw hond

Misschien is dit wel de moeilijkste beslissing die u voor uw hond moet maken. En het is lastig om hier als eigenaar objectief naar te kijken. Wanneer is het beter om uw hond in te laten slapen?

Lees ook: Inslapen kat

Hond laten inslapen

U bijstaan tijdens deze beslissing is een moeilijk moment, ook voor uw dierenarts, maar het is een belangrijke taak. Samen kijken we naar de situatie van uw hond, uw wensen en de (on)mogelijkheden.

Wanneer is het beter om uw hond te laten inslapen?

Wanneer maakt u zo’n haast onmogelijke beslissing? Uw hond is niet meer weg te denken uit uw leven en ook al weet u dat er een keer een einde aan komt, het gemis is groot. 

Het is voor u waarschijnlijk heel moeilijk om in te schatten of uw hond nog een goed leven kan hebben of dat het beter is om hem in te laten slapen.

Ga bij uw dierenarts langs en bespreek het. Afhankelijk van de situatie van uw hond kunnen we vaak nog veel voor u betekenen.

We kunnen de keuze om uw hond in te laten slapen niet voor u maken. Wat we wel kunnen doen is zorgen wegnemen, of juist bevestigen en kijken wat we nog voor uw hond kunnen doen. 

Ook kunnen wij uw hond bijvoorbeeld onderzoeken, zodat u op basis van de diagnose en prognose een beslissing kunt nemen.

Is het duidelijk dat uw hond geen of te weinig kwaliteit van leven heeft? Dan kunt u uw hond het beste in laten slapen.

Natuurlijk kunt u altijd bij ons terecht voor advies, als u niet zeker weet wat het beste is voor uw hond. 

Redenen voor laten inslapen hond

Los van gezondheid kunnen er andere situaties zijn waardoor het beter kan zijn om uw hond in te laten slapen. Zo kunnen sommige honden die agressief gedrag vertonen niet (meer) geholpen worden.

Als een hond dan ook nog gaat bijten, wordt deze gevaarlijk voor de omgeving. Het gedrag van een hond kan omslaan na een verandering in de thuissituatie of gezinssamenstelling.

Wat de aanleiding ook is, wanneer een hond een gevaar wordt voor de omgeving kan het, na overleg met een gedragstherapeut, soms de conclusie zijn dat het beter is om uw hond te laten inslapen.

Is uw hond incontinent of kan hij/zij de ontlasting niet meer ophouden? Bespreek dan met uw dierenarts of en hoe uw hond nog geholpen kan worden om dit probleem op te lossen of te verminderen.

In sommige gevallen kunnen medicijnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw hond de plas beter kan ophouden.

Als de dierenarts geen oplossing meer heeft, is het goed om u af te vragen of de kwaliteit van leven van uw hond nog goed genoeg is.

Als uw hond in huis poept of plast, is dat niet alleen ongemakkelijk voor u. Het zit niet in het instinct van een hond om haar ‘nest’ te bevuilen. Zij vindt het dus ook vervelend als dit gebeurt.

Bespreek samen met uw dierenarts welke opties er zijn. Soms is er meer mogelijk dan u denkt, maar soms is het helaas toch beter om afscheid van uw hond te nemen.

Uw hond laten inslapen, hoe gaat dat?

Als u eenmaal de moeilijke beslissing hebt genomen, maken we een afspraak om uw hond te laten inslapen. Het laten inslapen van een hond gebeurt meestal in de kliniek, maar thuis laten inslapen kan soms ook.

Als u uw beste maatje in zijn vertrouwde omgeving wilt laten inslapen, kan de dierenarts in speciale gevallen bij u thuis komen.

Een tweede keuze die u moet maken, is of u wel of niet aanwezig wilt zijn bij het inslapen. Sommige baasjes helpt het om te zien dat hun hond op een liefdevolle en rustige manier inslaapt.

Het kan bijdragen aan het verwerkingsproces. Vindt u het te moeilijk om erbij te zijn? Wij respecteren ieders keuze.

De dierenarts zorgt ervoor dat uw hond zo rustig mogelijk is. Hierna krijgt uw hond een injectie waardoor deze rustig wordt en langzaam in slaap valt. Bij een tweede injectie valt uw hond dieper in slaap, tot uiteindelijk het hart stopt met kloppen.

Uw hond merkt hier weinig van, waardoor zijn of haar leven zonder stress en pijn eindigt. De dierenarts controleert altijd of de ademhaling en het hart gestopt zijn.

Nadat uw hond is ingeslapen, mag u nog even blijven.

Wat zijn de kosten van het laten inslapen van uw hond?

De kosten van het laten inslapen van uw hond variëren. Dit is onder andere afhankelijk van uw keuze om de hond al dan niet thuis te laten inslapen, of er spoedkosten van toepassing zijn en het gewicht van uw hond.

Voordat u de knoop doorhakt, kunt u bij ons terecht om de gezondheid van uw hond te laten onderzoeken.

Ook kunnen we dan al uw vragen beantwoorden en dieper ingaan op de kosten die de verschillende opties met zich meebrengen.

Een waardig afscheid

Voordat u uw hond laat inslapen, is het verstandig om vast na te denken over wat u met uw overleden hond wilt doen. Zo hoeft u niet achteraf overhaast te beslissen.

Met een crematie of een begrafenis kunt u op een waardige manier afscheid nemen van uw hond. Hierbij kan ook rekening gehouden worden met uw specifieke wensen.

Crematie

Kiest u voor een crematie? Dan zijn er meerdere mogelijkheden voor het afscheid. U kunt kiezen voor een:

  • individuele crematie
  • collectieve crematie
  • Ook kan het crematorium andere wensen voor u invullen zoals het laten maken van een pootafdruk, een inktafdruk of u kunt een pluk haar van uw hond terugkrijgen.

Meer informatie over de mogelijkheden voor de crematie en het invullen van uw wensen? Ga naar crematie hond

Of kijk voor meer informatie op de website van de huisdierencrematoria die nauw samenwerken met de klinieken van AniCura:

Begraven

U kunt ervoor kiezen om uw hond te laten begraven op een begraafplaats voor dieren. Informeer bij uw dierenarts welke organisatie u kan ondersteunen bij het organiseren van een begrafenis.

Lees hier meer over het begraven van uw huisdier 

Andere mogelijkheid

Een andere mogelijkheid is om uw huisdier achter te laten voor destructie. Laat u eerst goed informeren over wat destructie inhoudt. Veel mensen weten namelijk niet altijd wat destructie is.

Bij destructie wordt uw huisdier uit de kliniek opgehaald en samen met ander dierlijk restmateriaal, slachtafval en kadavers via een industrieel proces verwerkt. Als u voor deze optie kiest, betaalt u de kosten voor destructie in de kliniek.

Afhankelijk van uw keuze neemt u uw hond na het inslapen mee naar huis, of blijft hij bij de dierenarts.

Als u uw hond thuis laat inslapen, bespreek dan vooraf met uw dierenarts wat de opties zijn. 

Zo kunnen we u bijvoorbeeld helpen om ervoor zorgen dat uw hond thuis opgehaald wordt door het dierencrematorium of destructiebedrijf. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd