Uw hond begraven of uw hond cremeren: wat zijn de mogelijkheden

Wanneer uw hond overlijdt, is dat voor u als baasje een pijnlijke gebeurtenis. Een hond is vaak al jaren onderdeel van het gezin. En een leven zonder hen wilt u zich liever niet voorstellen.

Lees ook: begraven van kat

Hond begraven

Als uw hond overlijdt, zult u snel na het overlijden moeten beslissen wat u met het lichaam van uw hond wilt. Uw hond begraven of laten cremeren kan helpen in het rouwproces. U heeft dan een plek waar u af en toe heen kunt gaan.

Wij begrijpen dat dit een moelijke tijd voor u is. Toch is het fijn als u voor het overlijden, alvast leest wat de mogelijkheden zijn. Zo kunt u nadenken over de verschillende mogelijkheden. Hier leest u meer over het begraven van uw hond.

Uw hond begraven op een dierenbegraafplaats

U kunt ervoor kiezen om uw hond te laten begraven op een dierenbegraafplaats.

Er zijn veel mogelijkheden om de ceremonie om die naar wens in te vullen. Zo kunt u een kistje uitzoeken, maar ook besluiten om uw hond in zijn of haar mand te begraven.

Daarnaast is het mogelijk om uw hond naar de begraafplaats te laten vervoeren en om eventueel een gedenksteen te plaatsen.

Voor de begraafplaats betaalt u een jaarlijks bedrag, met de mogelijkheid om per jaar te verlengen.

Uw hond begraven in de tuin

Als u over een eigen tuin beschikt, mag u uw hond daar begraven. Zo heeft u uw kameraadje nog een beetje in de buurt en dit kan troost bieden.

Ook is het makkelijker om kinderen bij de ceremonie te betrekken en zijn er geen kosten aan verbonden.

Wel is het begraven op eigen terrein aan een aantal regels gebonden. Om te voorkomen dat andere dieren het graf kunnen opgraven, is het belangrijk om het graf minimaal 75 centimeter diep te laten zijn. Check bij uw gemeente wat toegestaan is. 

Daarnaast wilt u misschien nog graag de houding van uw hond veranderen, houd er dan rekening mee dat het lichaam van uw hond tussen een half uur en een uur na overlijden stijf wordt.

Daarvoor kunt u uw hond nog in de gewenste houding neerleggen.

Uw huisdier laten cremeren

Een derde mogelijkheid is uw hond laten cremeren. Vanuit AniCura hebben we drie crematoria geselecteerd die met veel respect en liefde de uitvaart van uw hond voor u organiseren.

U kunt uw hond thuis of bij uw dierenkliniek laten ophalen, maar u kunt uw hond ook zelf naar het crematorium brengen. 

Kosten van een dierenbegraafplaats of crematorium

De kosten voor een begrafenis of crematie van uw hond op een dierenbegraafplaats of crematorium lopen enorm uiteen, afhankelijk van uw wensen.

We adviseren u daarom om informatie in te winnen bij een dierenbegraafplaats, uw dierenarts kan u naar een locatie in de buurt verwijzen.
 
Helaas moeten we allemaal op een gegeven moment afscheid nemen van onze huisdieren. Wij begrijpen dat dit voor u een zware periode is en willen u graag helpen.

Neem vooral contact met op met uw AniCura dierenarts als u vragen heeft over het overlijden van een huisdier.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd