Rouwen na het overlijden van uw hond

Is uw hond overleden? Het overlijden van uw hond heeft vaak een grote impact. Dat u plots uw trouwe viervoeter niet meer naast u heeft, brengt veel verdriet met zich mee. Mensen die ooit een hond als huisdier hebben gehad weten het: uw hond is nooit ‘zomaar een hond’.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Merkt u dat u moeite heeft om het overlijden van uw hond te verwerken? Wij hebben wat tips verzameld om u te helpen in deze moeilijke tijd.

Hond overleden? Uit uw gevoelens

Praat met anderen en houdt uw tranen niet tegen. Het uiten van uw gevoelens lucht ontzettend op. Door erover te praten, verwerkt u het proces.

Laat aan anderen weten hoe u zich voelt en of u hulp nodig heeft. Uw vrienden en familie kunnen dit namelijk niet altijd inschatten en zien of u daar behoefte aan heeft.

Ze willen u graag helpen en samen met u herinneringen ophalen.

Neem op uw eigen manier afscheid

Een afscheid kan een stap zijn in de verwerking van het overlijden van uw hond. Kies een plekje in huis om foto’s neer te zetten, zet een stuk in uw tuin af als herinnering of hang een spreuk aan de muur die u helpt.

Door de hond letterlijk een plekje te geven, geeft u het ook een plekje in uw hart.

  • Door uw hond individueel te laten cremeren, kunt u uw hond een plekje in huis of in een urnentuin geven.
  • Als u uw hond een plekje op een begraafplaats heeft, kunt u zijn of haar laatste rustplaats bijhouden.

Voor sommige mensen helpt het niet en worden ze steeds herinnerd aan dit vervelende moment, maar voor anderen werkt het positief om het een klein beetje af te sluiten.

Zorg voor afleiding

Geef uw hoofd wat rust en zorg dat u afleiding krijgt. Ga een stuk wandelen, pak een oude hobby op of luister naar uw favoriete muziek. Dit kan erg ontspannend werken en zal uw humeur ook goed doen. Het belangrijkste is is dat u iets doet wat u écht leuk vindt.

Mist u het wandelen met uw hond heel erg? Via websites als Stichting Oopoeh, Pawshake, hondenoppas.nl of Petbnb vindt u baasjes die op zoek zijn naar iemand die het leuk vindt om op hun hond op te passen.

Dat kan voor een weekend, vakantie, of gewoon voor een wandeling. Natuurlijk kan dit wandelmaatje uw eigen hond niet vervangen, maar een knuffel en een frisse neus kunnen u misschien goed doen.

De tijd heelt

Het klinkt als een cliché, maar het werkt echt. Geef het de tijd. De beginfase na het overlijden is het moeilijkste, maar daarna zal het steeds iets makkelijker voor u worden.

Het gevoel van pijn en verdriet zal steeds iets meer afnemen en u bepaalt zelf hoe snel dat gaat.

Uiteindelijk, accepteren

Rouwen kent meestal geen eindpunt, maar u kunt het wel accepteren. Uw hond is er helaas niet meer, maar de mooie herinneringen die jullie samen hadden, blijven altijd bestaan.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd