Chemotherapie hond

Een nachtmerrie voor elk baasje: uw hond heeft kanker. Schrikken, maar niet gelijk getreurd. Vaak zijn er meer dingen mogelijk dan u waarschijnlijk verwacht. Door de ontwikkelingen in diergeneeskunde kunnen we dieren nu zelfs met chemotherapie behandelen.

Lees ook: Chemotherapie kat

Er zijn veel verschillende soorten tumoren en kanker. Deze verschillende soorten reageren anders op de chemotherapie en daarom is het erg belangrijk om van tevoren de juiste diagnose te stellen.  
 
Er bestaan verschillende types chemotherapie, en dus ook verschillende protocollen. De beste behandeling van uw dier hangt opnieuw af van het soort kanker en of er bijvoorbeeld al uitzaaiingen aanwezig zijn. Het is dus belangrijk om verder onderzoek te doen. Op basis hiervan kan in samenspraak met de oncoloog het beste plan opgesteld worden voor uw dier. 
 

Wat zijn de behandelmethoden? 

Binnen de oncologie zijn er verschillende behandelmethoden:

  • Chirurgie
  • Chemotherapie
  • Radiatie
  • Palliatieve zorgen
  • Immunotherapie

Welke behandelmethode geschikt is voor de patiënt hangt onder andere af van welk type de tumor is. Chemotherapie wordt om verschillende redenen ingezet. Het wordt ingezet voor tumoren die erg gevoelig zijn voor de chemo zoals lymfeklierkanker. Daarnaast wordt chemotherapie ingezet voor tumoren waar chirurgie niet meer mogelijk is. Of voor tumoren waar de kans op uitzaaiingen groot is na de operatie 
 

Hoe werkt chemotherapie bij uw hond? 

Als u in overleg met uw dierenarts heeft gekozen voor chemotherapie, dan wordt direct de eerste afspraak voor behandeling ingepland.

Er zijn verschillende types chemo:

  • Tabletten
  • Korte injecties in de ader (1min)
  • Lange injecties in de ader (20min)
  • Tabletten die u thuis kunt geven.  

Wanneer uw dier voor chemotherapie komt, heeft u eerst een gesprek met de desbetreffende dierenarts. Vervolgens vindt er een klinisch onderzoek plaats. Hierna wordt er wat bloed afgenomen.  Indien de bloedwaarden goed zijn, wordt de chemotherapie toegediend. Over het algemeen duurt een afspraak ongeveer 60 minuten en u mag bij uw huisdier blijven tijdens de afspraak. 

Bijwerkingen chemotherapie 


De eventuele bijwerkingen van chemotherapie zijn vrijwel altijd goed te overzien. Het hoofddoel van chemotherapie is om dieren een goede levenskwaliteit te geven en het is niet de bedoeling ze zieker te maken dan ze al zijn.  
Milde tot matige bijwerkingen komen ongeveer bij 20% van de dieren voor. De bijwerkingen treden meestal op tijdens eerste paar dagen na de chemo en duren meestal 1-3 dagen. 

Bijwerkingen kunnen zijn:

  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Minder energie 


Een klein percentage van de dieren (+-5%) kan ernstigere bijwerkingen ondervinden en in sommige gevallen is hospitalisatie gedurende enkele dagen dan gewenst.  
 

Chemotherapie uitscheiden 


Chemotherapie is een systematische behandeling en heeft invloed op het hele lichaam, dus zowel op de slechte als op de goede cellen. De chemotherapie wordt uitgescheiden via urine, speeksel, stoelgang en braaksel. Hoelang de uitscheiding duurt en via welke weg de uitscheiding plaatsvindt, hangt af van het type chemo. Dit wordt met u besproken tijdens het consult. 
 
De dosissen van de chemo in de diergeneeskunde zijn een stuk lager dan die in de humane geneeskunde, hierdoor is het percentage van uitgescheiden stoffen hoogstwaarschijnlijk zo laag dat het verwaarloosbaar is. Voor gezonde volwassenen en andere dieren is er maar een laag risico. 
 
Daarnaast is er voor andere huisdieren in het huishouden geen gevaar. De dieren kunnen uit dezelfde voerbak eten, naar dezelfde kattenbak gaan en nog steeds samen spelen. De dieren moeten een zo normaal mogelijk leven leiden.  
 
Bij risicogroepen zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een immuun gemedieerde ziekte is het wel belangrijk om rekening te houden met de chemo.  
 

Voordeel van chemotherapie 


Een voordeel van chemotherapie is dat uw hond na een chemokuur langer een goed leven kan hebben. Na de chemotherapie kan uw dier soms nog jaren zonder problemen verder leven. 
 

Kosten chemotherapie hond  


De kosten van chemotherapie bij uw hond zijn afhankelijk van het soort behandeling dat uw hond krijgt. 
 
De kosten worden bepaald op basis van het soort cytostaticum en de hoeveelheid cytostaticum dat uw hond nodig heeft. Daarnaast zijn het aantal behandelingen en de manier waarop de behandeling gedaan wordt van invloed op de kosten. Wilt u meer informatie over de kosten? Raadpleeg dan uw dierenarts.  
 
Indien chemotherapie geen optie is voor u en/of uw huisdier en er geen andere mogelijk behandeling mogelijk is (zoals chirurgie of bestraling), kunnen we u en uw dier ook bijstaan in de laatste momenten. Zolang er nog een goede levenskwaliteit is, kan palliatieve zorg worden opgestart. Op deze manier kunt u in alle rust afscheid nemen van uw geliefde huisdier.  

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.