Een kat nemen: wat heeft u nodig en wat kost het?

Denkt u erover om een kat te nemen? Het nemen van een kat brengt veranderingen met zich mee voor uw dagelijkse leven.

In dit artikel vindt u de belangrijkste informatie over het nemen van een kat op een rij. Zo hopen we u te helpen bij het maken van een keuze.

Als u voor een kat kiest

Als u heeft besloten om een kat te nemen, wacht u zeker een leuke en spannende tijd! Het nemen van een kat brengt natuurlijk veranderingen met zich mee in uw dagelijkse routines. Elke kat is anders, en afhankelijk van z’n eerdere ervaringen (of gebrek aan ervaringen) en z’n eigenschappen, zal het anders reageren op z’n nieuwe huis.

Sommige katten komen makkelijk op schoot zitten, terwijl andere katten een meer op zichzelf leven. Met kennis over wat een kat nodig heeft en een goede voorbereiding helpt u uw kat om snel te wennen aan de nieuwe omgeving. En nog belangrijker: om een goede band met hem of haar op te bouwen!

Wanneer in huis nemen?

Volgens de wet mogen kittens jonger dan zeven weken nog niet uit hun nest en bij hun moeder weggehaald worden. Het lijkt erop dat een kitten in huis nemen tussen de zeven en negen weken het meest ideaal is.

Daarnaast is er sprake van een gevoelige periode waarin kittens zich het beste kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Na ongeveer negen weken is een kitten angstiger en zal het diertje meer moeite hebben om te wennen aan een nieuwe omgeving. Naast de gedragsmatige ontwikkeling is de gezondheid en de weerstand van het kitten ook belangrijk.

Tips voor katten: 5 dingen om voor te bereiden

Zorg er in ieder geval voor dat u rekening houdt met de volgende 5 dingen voordat u een kat in huis neemt. 

 1.  Geef binnen een stimulerende omgeving of de mogelijkheid om makkelijk naar buiten te gaan
 2. Inenten tegen de veelvoorkomende ziektes
 3. Breng de kat naar de dierenarts op het moment dat de hij ziekteverschijnselen vertoont
 4. Zorg voor een verzekering of dat u mogelijke behandelingen bij de dierenarts kunt betalen
 5. Steriliseer de kat wanneer hij 4 tot 6 maanden is en ontworm regelmatig.

Katten benodigdheden voor thuis

 • een bak voor voeding en een bak voor water;
 • een comfortabel bedje;
 • speeltjes;
 • een krabpaal (als het een binnenkat is);
 • een borstel of kam;
 • een halsband (als het een buitenkat is);
 • een kattenbak.

Zorg en aandacht

Gezien de zorg en aandacht zijn katten makkelijker te verzorgen dan honden. Toch hebben katten veel gezelschap en aandacht nodig. Ze hebben vooral een stimulerende omgeving nodig, zowel binnen als buiten. Ook hebben ze een veilige plek nodig om te slapen en te ontspannen.

Lees hier meer over een katvriendelijk huis

Omdat katten meer op zichzelf zijn dan honden, wordt vaak gedacht dat katten geschikter zijn voor mensen met een drukke baan of levensstijl. Bent u veel thuis of brengt de kat veel tijd thuis alleen door? In beide gevallen moet er op dagelijkse basis voor ze gezorgd worden. Ze hebben schoon water en voeding nodig, en een kattenbak die regelmatig wordt geleegd.

Als u van plan bent om langer weg te gaan, vraag dan andere mensen om te helpen in de verzorging. Kortom, zorg ervoor dat de kat die u neemt past bij uw levensstijl en dat uw levensstijl past bij de levensstijl van uw kat.

Raskat of een gemengd ras?

De keuze voor het ras is vaak de eerste afweging die gemaakt wordt bij het nemen van een kat. Een gemengd ras betekent dat de kat bestaat uit een mix van verschillende rassen, waardoor het lastiger is om de rassen van de ouders te bepalen. Daardoor weten we ook minder over het lichaam, de kleur of genetische ziektes van de kat.

Een raskat is vaak meer geschikt als binnenkat. Bij een raskat zijn de stemmingen en het karakter beter voorspelbaar. U moet ook rekening houden met de hoeveelheid tijd die u kwijt bent aan het kammen en de uiterlijke verzorging van uw kat. Een langharige kat, zoals een Perzische kat, heeft dagelijks hulp nodig bij de uiterlijke verzorging.

Hecht u veel waarde aan een schoon huis? Bereid u dan maar voor op veel rondslingerende haren in uw woning! Bij een kortharige kat is dit minder, toch laten ook die haren achter. Een kat slijpt bovendien graag z’n nagels binnenshuis. Een kat is een beest, met een eigen wil en instinctief gedrag.

Kattenallergie: welke kat is geschikt?

Vraagt u zich af welke kat het meest geschikt is voor iemand met een allergie? Dat hangt van verschillende factoren af. Het is een misvatting dat het te maken heeft met de lengte van de haren.

Sommige allergische reacties worden namelijk veroorzaakt door een proteïne: fd1. Deze bevindt zich in het speeksel, de huid en de talgklieren van de kat. De beste manier om te testen of u allergisch bent voor de kat is door in aanraking te komen met verschillende soorten katten.

Tip! Als u een specifieke raskat wilt, bezoek dan de fokker. Neem een stukje stof mee naar de fokker en breng daar wat haar op aan om er vervolgens mee te slapen. Zo kunt u achterhalen of u allergisch bent.

Kitten of volwassen kat?

Zelfs personen die zichzelf niet zien als een kattenpersoon, hebben moeite om niet verliefd te worden op een kitten. Kittens hebben een grote schattigheidsfactor. Wat ook zo leuk is aan een kitten? U kunt het beestje vanaf het begin opvoeden! Zo krijgt u ook een beter idee van het karakter van het beestje. Maar het is goed om te onthouden dat een kitten zo’n 4-6 maanden een kitten is en daarna natuurlijk een volwassen kat wordt.

Als u een volwassen kat neemt, mist u de ‘kittenperiode’. Het kost u wel minder tijd en moeite om de kat zich thuis te laten voelen. De kat is waarschijnlijk al bekend met de kattenbak en wat wel en niet mag in een huis. U kunt de kat vaak al veilig alleen thuis laten voor een paar uur. Volwassen kat of niet, als u echt iets goeds wilt doen, kunt u het best een dierenasiel raadplegen. Er zijn miljoenen katten wereldwijd die een liefdevol huisje zoeken!

Kater of poes?

Het geslacht van de kat maakt niet heel veel verschil, als u de kat maar voor de pubertijd laat steriliseren of castreren. Dat is rond de 4 maanden. Katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, vertonen wellicht ongewenst paringsgedrag. Katers zullen in dat geval hun territorium afbakenen met stinkende urine, terwijl poezen die niet gesteriliseerd zijn, elke twee weken een vruchtbare periode kunnen hebben als ze niet zwanger raken.

Het geslacht van de kat maakt niet veel uit als u maar één kat neemt. Maar als u al een kat heeft en besluit er nog eentje te nemen, is het geen slecht idee om een kat van het andere geslacht of een kitten te nemen. Zo voorkomt u onderlinge competitie tussen de katten.

Een andere overweging die u moet maken, is hoeveel katten er zonder problemen samen kunnen wonen. Als u twee katten heeft die goed samengaan, moet u heel goed overwegen of u wel een derde kat kunt nemen. Katten zijn gevoelig voor verandering en kunnen gaan plassen of poepen in het huis als ze stress krijgen. Als u twee vergelijkbare katten neemt, kunt u het best twee katten uit hetzelfde nestje nemen.

Elke nieuwe kat heeft een voorzichtige introductie nodig.

Wat kost een kat?

De kosten van een kat verschillen afhankelijk van waar u uw kat vandaan haalt. Raskatten zijn meestal al gevaccineerd en in sommige gevallen ook gesteriliseerd. Als u een kitten of een kat uit een asiel haalt, is het niet altijd gesteriliseerd of ingeënt. Waarschijnlijk is de kat dan ook nog niet gechipt. Wij raden aan om uw kat te laten chippen en te registreren. Met die garantie komt de kat altijd wel terug naar huis.

De sterilisatie kost eenmalig een bedrag. Vaccinaties en ontworming komen wel vaker voor tijdens een kattenleven. Dat is afhankelijk van de levensstijl van de kat.

Het kan zijn dat uw kat een ongeluk of een ziekte krijgt. Het is dus belangrijk om uw kat te verzekeren, zodat de kosten voor de behandelingen beperkt blijven.

Naast kosten bij de dierenarts, verzekeringskosten en kosten voor preventieve gezondheidszorg, moet u ook rekening houden met kosten voor de voeding en benodigdheden.

Baby en kitten samen

Er is geen reden om af te zien van een kat of kitten als u een (klein) kind thuis heeft. Veel kinderen ontwikkelen sterke relaties met hun kat en leren snel om voor dieren te zorgen en er respectvol mee om te gaan.

Het is aan de ouders om te leren hoe ze het beestje moeten benaderen, aaien en behandelen. Een kat nemen als u een baby of peuter thuis heeft, is wellicht iets te veel van het goede. Maar als u er zeker van bent dat u genoeg tijd heeft voor beide, kan het zeker werken.

Puppy en kitten samen

Datzelfde geldt voor andere dieren in huis. Het zou geen probleem moeten zijn om een kat te nemen als u al een hond thuis heeft. Maar u moet wel zeker weten dat u met alles rekening houdt op het moment dat u de beide dieren voor het eerst samenbrengt.

Elk dier ervaart de nieuwe huisgenoot anders, dat hangt af van het karakter van het beestje. Er is geen garantie dat een hond een goed gezelschap is voor een kat. Dat geldt ook andersom. Kijk naar de karaktereigenschappen van uw hond om te bepalen hoe het gaat reageren als er een kat bij komt.

Neem contact op met een dierenarts

Ras Wijzer

Wilt u advies over welk ras bij u zou kunnen passen? Doe de test van AniCura Ras Wijzer!

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd