Over melktanden van katten

Een kat leeft de eerste drie weken van zijn of haar leven nog zonder tanden. Daarna beginnen de eerste melktandjes door te komen. Na 12 weken heeft de kitten al 26 melktanden.

Melktanden kittens

Een kat leeft de eerste drie weken van zijn of haar leven nog zonder tanden. Daarna beginnen de eerste melktandjes door te komen.

Na 12 weken heeft de kitten al 26 melktanden. Katten wisselen tanden tussen de vierde en zesde levensmaand. Alle melktanden worden vervangen door 30 permanente tanden. Soms gaat dit niet vanzelf, dan moet de dierenarts een handje helpen.

Lees ook: Tandheelkunde bij katten

Melktanden kat laten trekken

Als een melktand achterblijft (ook wel aanhouden genoemd), dan moet deze er uit worden getrokken door de dierenarts. Anders gaan de nieuwe tanden die eronder groeien, scheef groeien. Hier krijgt uw kat later last van.

Een ander probleem dat kan ontstaan door aanhoudende melktanden zijn infecties. Doordat de tand blijft zitten kan eronder een ophoping van bacteriën ontstaan. Zo’n ontsteking kan zelfs het kaakbot beschadigen. Dit kan ook gebeuren als een (melk)tand afbreekt.

Ga hiermee dus altijd naar de dierenarts.

Kitten tandenpoetsen

Het is goed om uw kat van jongs af aan al te laten wennen aan tandenpoetsen. Bij de melktanden heeft dit nog niet zoveel zin, maar de routine die uw kat op deze manier al opdoet, maakt het poetsen in een later stadium van zijn of haar leven een stuk makkelijker voor hem en voor u.

Tanden poetsen is essentieel om de opbouw van tandplak en tandsteen te voorkomen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd