Kwijlen kat

Een kat kan om verschillende redenen kwijlen. Vaak is kwijlen een teken van genot, maar het kan ook een symptoom zijn van een ziekte.

Waarom kwijlt mijn kat?

Kwijlen komt vaak voor bij katten die gebitsproblemen, een tandvleesontsteking of een keelontsteking hebben.

Ook als uw huisdier misselijk of angstig is, kan zij kwijlen.

Daarnaast kan een haarbal haar dwars zitten of zit er iets in haar bekje. Controleer dit dan ook altijd.

Als kwijlen een symptoom is van een ziekte, heeft uw kat vaak ook andere klachten. Bij gebitsproblemen kan zij moeite hebben met eten.

Heeft uw kat een tandvleesontsteking, dan gaat dit vaak gepaard met een slechte adem.

Ernstige aandoeningen

In de meeste gevallen is er niets aan de hand als uw kat kwijlt. Echter, in sommige gevallen is kwijlen een (eerste) symptoom van een ernstige aandoening bij uw kat. Denk hierbij aan leverproblemen of nierproblemen.

Kwijlen kan ook voorkomen bij katten die hondsdolheid hebben. Uw kat schuimbekt dan ook. Gelukkig is de kans op hondsdolheid heel erg klein.

Het is belangrijk om uw kat goed in de gaten te houden als zij kwijlt. Maakt u zich zorgen over haar gezondheid?

Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en ga langs bij uw dierenarts.

Symptomen van een kwijlende kat

Als uw kat veel kwijlt, dan ziet en voelt u dit duidelijk. Het is nat rondom haar bekje en soms ook op bijvoorbeeld de borst.

Als uw kat ergens gelegen heeft, kan zij daar door het kwijlen een natte plek achterlaten. In sommige gevallen gaat kwijlen gepaard met andere symptomen zoals een verminderde eetlust of een slechte adem.

Kat kwijlt - wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk is het belangrijk om uw huisdier altijd goed in de gaten te houden. Om eventuele problemen en ziektes voor te zijn, is het aan te raden om uw kat regelmatig te laten controleren door uw dierenarts.

Veel dierenartsen en dierenklinieken bieden een jaarlijkse controle aan. Tijdens deze afspraak wordt bijvoorbeeld het gebit van uw kat bekeken. Zo kunnen gebits- en tandvleesproblemen voorkomen worden.

Regelmatige controles

Maakt u zich zorgen over uw kat? Kwijlt zij veel of langdurig? Heeft zij daarnaast ook last van andere symptomen?

Neem dan altijd contact met ons op. Vaak is een simpel onderzoek voldoende om te achterhalen wat er aan de hand is en voelt uw huisdier zich snel weer beter.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd