Lees ook:

Antibiotica voor kat

Antibiotica is een veelzijdig middel voor uw kat, dat voor allerlei dingen ingezet kan worden. Maar wist u dat hoe hoger het gebruik van antibiotica, hoe groter de kans op het ontstaan van bacteriën die ongevoelig (resistent) worden voor antibiotica?

Dierenartsen gaan daarom steeds bewuster om met antibiotica en geven het alleen nog als het echt noodzakelijk is.

Kunt u antibiotica kopen voor uw kat?

Nee, u kunt niet zonder recept antibiotica kopen voor uw kat. De dierenarts moet zich, net als uw (huis)arts houden aan de wettelijke richtlijnen als het gaat om antibioticagebruik, opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

Antibioticaresistentie

Uit onderzoek (het gezondheidsraadrapport) blijkt dat er veel soorten antibiotica zijn die geen effect meer hebben op bepaalde bacteriën. Deze bacteriën kunnen dus niet worden gedood of verzwakt door deze antibiotica. Als we op dezelfde wijze antibiotica blijven gebruiken, is er straks geen werkend antibioticum meer over dat werkt om zieke katten te helpen.

Hoe meer antibiotica er gebruikt wordt, hoe groter de kans is op het ontstaan van bacteriën die ongevoelig worden voor antibiotica. 

Regels antibioticagebruik bij katten

Om ervoor te zorgen dat dit probleem niet blijft groeien zijn er strenge regels ontwikkeld.

  • De dierenarts moet de patiënt eerst onderzoeken en een diagnose stellen, voordat eventueel antibiotica voorgeschreven kan worden.
  • De dierenarts kan nog maar kiezen uit een beperkte groep antibiotica en kan deze alleen uitgeven met een recept.
  • Soms moet de dierenarts een onderzoek doen om te kijken met welk antibioticum de bacterie behandeld moet worden.

In het laatste geval kan direct een geschikt antibioticum voorgeschreven worden en hoeven niet diverse antibiotica uitgeprobeerd te worden om te kijken wat werkt. Dit heeft het antibioticagebruik al aanzienlijk verminderd in de afgelopen jaren. AniCura 

Bijwerkingen antibiotica kat

Antibiotica bestrijdt slechte bacteriën bij uw kat, maar ook gezonde bacteriën. Hierdoor kan uw kat bijwerkingen krijgen van antibiotica.

  • Uw kat kan diarree krijgen
  • Sommige antibiotica kunnen het kraakbeen in de gewrichten beschadigen
  • Sommige antibiotica kunnen evenwichtsstoornissen veroorzaken

Hoe snel werkt antibiotica bij katten?

Hoe snel antibiotica bij uw kat zal werken werkt hangt af van welk soort antibioticum u gebruikt. Laat u informeren door uw dierenarts.

Wees consequent met de pillen

Bent u een antibioticapil vergeten aan uw kat te geven? Als u een dag geen antibiotica geeft aan uw kat, moet de hele kuur opnieuw. Maak altijd de kuur af!

Soorten antibiotica kat

Alle verschillende soorten antibiotica zijn verdeeld in drie catergorieën: eerste, tweede en derde keus. 

Eerste keus antibiotica

Eerste keus antibiotica zijn een antibiotica waarvan is bewezen dat bacteriën er niet ongevoelig voor worden. Verschillende soorten eerste keus antibiotica zijn:

  • Doxycycline / Tetracycline
  • Metronidazol / Stomorgyl
  • Trimetoprim-sulfa

Tweede keus antibiotica

Tweede keus antibiotica wordt gebruikt als een eerste keus antibiotica niet werkt bij de kat. Verschillende soorten tweede keus antibiotica zijn:

  • Amoxycilline
  • Clavaseptin
  • Clavubactin 

Derde keus antibiotica

Derde keus antibiotca zijn eigenlijk bij wet verboden. Derde keus antibiotica mag gebruikt worden als er geen andere behandelopties zijn. Verschillende soorten derde keus antibiotica zijn:

  • Convenia
  • Baytril
  • Marbocyl

Ongevoeligheid voor antibiotica tegengaan

Dieren (net als mensen) kunnen ongevoelig worden voor antibiotica wanneer we te veel of te vaak antibiotica toedienen. Dit kan zeer problematische gevolgen kan hebben. Antibiotica wordt bij katten namelijk vaak als middel ingezet.

Antibioticagebruik verminderen

We kunnen niet om antibiotica heen. Het middel wordt bij katten redelijk vaak ingezet, maar het is niet altijd nodig. Het tegengaan van te veel antibioticagebruik bij de dierenarts is een groot onderwerp bij AniCura en onderdeel van het leveren van onze hoge kwaliteit zorg voor dieren. Direct naar: antibioticabeleid bij AniCura

Antibioticaresistentie bij dieren tegengaan

Om antibioticaresistentie tegen te gaan zijn er drie dingen nodig:

  • preventie van infectieziekten;
  • controle op uitbraken van ziekten;
  • verantwoord omgaan met gebruik van antibiotica.

Vooral dat eerste en dat laatste is waar dierenklinieken zelf controle op kunnen uitoefenen door de uitgifte van antibiotica en het gebruik bij operaties te beperken.

Antibiotica is lang niet altijd nodig

Waar vroeger het zekere voor het onzekere genomen werd, wordt antibiotica nu alleen voorgeschreven als het echt nodig is.

Sommige infecties, zoals bepaalde virusinfecties of bacteriële infecties gaan vanzelf weer over.

Ook zijn er diverse (milde) infecties of ontstekingen die niet veroorzaakt worden door een bacterie en waarbij dus geen antibiotica nodig is. Denk aan een blaasontsteking bij een kat bijvoorbeeld.

Minder antibiotica gebruik bij katten tijdens operaties

Daarnaast kunnen dierenklinieken hun antibioticagebruik bij operaties verminderen door het verbeteren van hun chirurgische- en hygiëne procedures.

Bijvoorbeeld door de lichaamstemperatuur van een dier beter op peil te houden, voor- tijdens en na een operatie, met een kruik of dekens.

Infectiepreventie

Dieren die infecties hebben met multiresistente bacteriën, dus bacteriën die op niet één antibioticum meer reageren, zijn een groot risico op een 'ziekenhuisbacterie'.

Om verspreiding van de bacteriën in zo'n geval tegen te gaan is een goede verzorging van deze dieren heel belangrijk.

Chirurgische patiënten met een wondinfectie moeten bijvoorbeeld niet in de wachtkamer geplaatst worden met andere dieren, de wond moet bedekt worden en het hok waar het dier in verblijft moet na vertrek grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Als de wond genezen is, is het risico op infectie afgenomen en kan het dier weer volgens de normale kliniekprocedures behandeld worden.

Antibioticabeleid van AniCura

  • Antibiotica worden enkel ingezet als een patiënt een bacteriële infectie heeft die niet overgaat zonder een risico te zijn voor de gezondheid van het dier.
  • De antibiotica die gegeven wordt zijn de juiste werkzame stof die nodig is, in een juiste dosering en toedieningswijze. De duur van de kuur wordt tot een minimum beperkt.
  • Perioperatieve (zorg rondom een operatie) antibiotica zijn nooit een vervangmiddel voor goede hygiëne en maken van een slechte chirurg geen goede chirurg. Ze mogen alleen gegeven worden 30 - 60 minuten voor de ingreep.

Ervaringen en discussies over antibioticabehandelingen en cases waarbij geen antibiotica werden ingezet worden verzameld en gebruikt binnen klinieken en onderling om van elkaar te leren.

Pdf's - antibioticabeleid voor dierenartsen

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.